Az én cirkuszom – a mi cirkuszunk • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Az én cirkuszom – a mi cirkuszunk

Cirkuszi emlékeket gyűjt a Fővárosi Nagycirkusz! Legyen Ön is részese a kiállításnak!

A Fővárosi Nagycirkusz 130. születésnapját ünnepli 2019. június 27-én. Wulff Ede német-holland cirkuszigazgató 1889-ben ezen a napon nyitotta meg vasszerkezetű, hullámbádogból készült cirkuszépületét a Városligetben, mely azóta is Magyarország első és egyetlen kőcirkusza. A jubileum alkalmából cirkusztörténeti kiállítást rendez a Fővárosi Nagycirkusz, a szervezők szeretnék minél teljesebben bemutatni a Fővárosi Nagycirkusz elmúlt 130 évét, és ehhez a közönség segítségét is kérik.

A kiállításhoz cirkuszi tárgyi emlékeket, személyes történeteket gyűjtenek. Olyan felajánlásokat várnak, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz. A tárgy lehet dokumentum, rekvizit, különleges, előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlék a cirkuszjegytől a régi, családi fotón át a különféle játékokig, cirkuszi kellékekig.

A tárgyak, amennyiben a felajánlók igényt tartanak rá, egy évre szóló kölcsönszerződéssel kerülnek felhasználásra. Adományozás esetén a Fővárosi Nagycirkusz cirkusztörténeti gyűjteményének részét képezik majd, és más kiállításaikon is felhasználják azokat. A tárgyakról digitális anyag (fotó, videó) készül majd, amely a későbbiekben online elérhetővé válik.

A tárgyak mérete a rendelkezésre álló tárlók miatt max. 40x40x40, ill. 40x80x40 cm lehet (szélesség x magasság x mélység). Lehetőség van azonban teljes kosztüm bemutatására is, és indokolt esetben természetesen nagyobb méretű tárgyak, rekvizitek bemutatását is megoldják a szervezők. A beérkező emlékeket a nagyközönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján. A felajánlók neve feltüntetésre kerül a kiállításban, a honlapon, a felajánlók jutalma családi cirkuszi belépő és ajándékok lesznek.

A kiállítás bezárását követően a tárgyakat tulajdonosaik visszakapják, azokat pedig, amelyeket a gyűjtemény számára ajánlanak fel, elhelyezik a cirkuszművészeti múzeumban.

A jelentkezéseket a felajánlandó emlékről készült fotóval és rövid leírással 2019. június 10-ig a 130@maciva.hu e-mail címre lehet eljuttatni, vagy a 1146 Budapest, Állatkerti krt. 12a postacímre. A feladványon kérjük jelezzék: „Az én cirkuszom – a mi cirkuszunk”

További információ: Szonday Szandra kurátor, Joó Emese muzeológus, 130@maciva.hu, 20/414-4344


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS