Szentháromság vasárnapi német búcsú – június 16. • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Szentháromság vasárnapi német búcsú – június 16.

 

MÁRIAKÉMÉND, NAGYBOLDOGASSZONY KEGYTEMPLOM

 

2019. június 16., vasárnap

 

11.00 Magyar nyelvű szentmise

12.00 Máriakéménd környékén fellelhető vallási emlékekről kisfilmek, képek vetítése

14.00 Máriakéméndről a kultúrháztól (buszmegálló) a népviseletbe öltözött menet elindul a kegytemplomhoz

14.30 Udvardy György pécsi megyéspüspök megáldja a felújított plébániaépületet

14.45 Ünnepi szentmise (német nyelven)

16.00 – 18.30 Német, magyar és horvát énekkarok, tánccsoportok fellépése

 

Ezen a napon reggel 6 órakor a pécsi székesegyháztól a Mecsek Egyesület zarándoktúrát indít a Mária zarándokúton 27 km-en a máriakéméndi búcsúra. Csatlakozni lehet az egyes településeken, Újhegyen a buszfordulóban kb. 7.40-kor, Nagykozárban a Mária-kertnél kb. 8.20-kor, Magyarsarlóson a templomnál kb. 9.45-kor és Hásságyon a templomnál kb. 10.45-kor. A résztávoknál a közölt időpontokban a csoport tempójától függően kisebb eltérések lehetnek. A búcsúról való hazatérést mindenki egyénileg, illetve a menetrend szerinti járatokkal oldhatja meg.

A búcsúra társadalmi munkában nagyon sokat készülnek, a kert rendbe hozásával, a műemlék épületek rendbetételével, stb. Minden évben adományokból és egyházmegyei támogatásból felújítanak itt valamit.

A tavalyi évben a restaurált Zsolnay angyalszobrok megszentelésére került sor, idén a püspök úr a felújított műemlék barokk plébániaépületet áldja meg. Szeretnék, ha a máriakéméndi búcsújáró kegyhely szerepe, megítélése ismét a pécsiek számára is köztudott lenne, hiszen valamikor az 1740-es Mária jelenés után évszázadokon át Baranya megye egyik leghíresebb zarándokhelye volt.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS