Magyarországon a lakosság harminc százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Magyarországon a lakosság harminc százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort

Nagy érdeklődés előzte meg az IME XVII. Országos Egészségügyi Infokommunikációs Konferenciát 2019. május 22-én Budapesten. Az eseményen hét szekcióban (Egészségpolitika, Elektronikus ágazati fejlesztések, Az FESZT fejlesztő cégek Workshopja, K+ F+1, Informatikai rendszerek fejlesztése) húsz előadás és két kerekasztal-beszélgetés (Big Data – eHR – GDPR és Regiszterek célkeresztben) hangzott el, az ebédet leszámítva hét és félórás időtartamban.

Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEEK) főosztályvezetője előadásában hangsúlyozta,hogy az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) okos eszközöket megcélzó fejlesztését a páciensek várhatóan jövőre érhetik el. Ekkortól a mobiltelefonjukon is megnézhetik az adataikat, orvosi leleteiket.

Héja Gergely, az (ÁEEK e-receptért felelős vezetője szerint az EESZT-ben napi egymillió e-receptet váltanak ki, ebből csak 19 ezer hibás. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a betegek TAJ-szám alapján próbálnak vényt kiváltani, illetve a kiskorú beteg esetében a gyermek jelenléte vagy a felírás igazolás is szükséges, hogy megkapják a gyógyszert.

Kozmann György, a Pannon Egyetem professor emeritusa előadásában elmondta, hogy az egészségügyben használható okos eszközök forgalma 2020-ig elérheti a 60 milliárd dollárt, ez nagyobb a képalkotó piac forgalmánál. Rámutatott, hogy egyre nőnek a modern egészségügyi ellátás költségei, például a diagnosztikai és terápiás eszközök modernizálása következtében. Hazánkban a lakosság 30 százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort, a halálozások fele szív- és érrendszeri problémákhoz köthető, a negyede a daganatos betegséghez. Magyarországon a születéskor várható életévek száma férfiaknál 72 év, nőknél 78 év.

A betegségek miatt elvesztett évek „ára” meghaladja a GDP 7 százalékát, míg a rossz egészségi állapot miatti gazdasági veszteségek megközelítik a GDP 20 százalékát. A high-tech eszközök és telemedicina bevezetésével viszont gyors adatelemzésen keresztül korábban kaphat információt a beteg az egészségi állapotáról – hangsúlyozta Kozmann György.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS