Báling József szobra – szülőfalujában: Fekeden • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Báling József szobra – szülőfalujában: Fekeden

Jóska bácsi fogalom volt a Dunántúli Naplónál – ült az íróasztalánál: vagy kézirat feküdt előtte, vagy a nagyméretű füzetébe jegyzetelt, a már elintézett teendőket kihúzta. Ritkán dicsért meg írást, de az akkor felért egy kitüntetéssel. Mint ahogy egy-egy lesújtó pillantása elég volt a föld alá süllyedéshez. Így formált észrevétlenül újságíróvá, szerkesztővé engem is. Sokan tanultuk tőle a szakmát. Míg Báling József a megyei lap főszerkesztő-helyetteseként a szakmai hátteret biztosította, addig Mitzki Ervin főszerkesztőként akkor is lehetőséget adott a fiataloknak, amikor a pártállam ezt megnehezítette, azaz kiállt az úgynevezett renitensekért – ezt tapasztaltam a nyolcvanas években, a 106 ezres példányszámú Baranya megyei napilapnál. Soha nem volt sehol jobb főnököm kettejüknél.

Június 16-án, vasárnap a 91. évében lévő Mitzki Ervinnel egymás mellett ültünk, beszélgettünk a fekedi templomkertben az árnyat adó fák alatt a padon ülve, szemben velünk egy lepellel letakart szobor állt – mindketten tudtuk, hogy a vele egy évben született Báling József rejtőzik alatta bronzba öntve. És láttuk is már magunk előtt, ahogy ránk néz három évtizeddel ezelőtt: értelemtől és jóindulattól sugárzó szemmel, és persze elnéző mosollyal, legyintve is hozzá – szoborállítás? Na, erről tudósíts, Csépányi!

Ervinnel és feleségével, Ilonával örömmel voltunk ott Fekeden. Figyeltük Báling József másik, szerkesztőségen kívüli környezetét: a magyarországi németek országos és helyi képviselőit, fiatalokat és időseket. A szobrot ők állíttatták a Fekedi Önkormányzattal és a családdal együtt Báling József tiszteletére. Sajátságos derű érződött, hiszen olyan emberre emlékeztek, akit mindenki szeretett, aki valaha is kapcsolatba került vele. Munkabírása, aktivitása, értelme, embersége, szerénysége érdemesítette erre a szeretetre. Jelentős szerepet játszott a német nemzetiség életében, többek között a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának létrejöttében – Fódi János klarinétművész-karnaggyal karöltve. Báling József volt a Baranya Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének első elnöke, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának első alelnöke.

Szülőfalujának, Feked községnek díszpolgára lett, és elsőként kapta meg a Baranya Megye Díszpolgára címet.

– Nagyszerű volt vele dolgozni: az ereje, tudása, akarása példaértékű volt – emlékezett a 86 éves Fódi János, aki szintén karvezető-énektanár lányával, Kovácsné Fódi Krisztinával Dorogról érkezett a szoboravatásra. – Csodálatos a szobor: a levett kalap kifejezi az egyéniségét. Örülök, hogy megérhettem ezt a napot! A szobor környezete méltó Báling Józsefhez, köszönet érte Fekednek. Egyszer egy delegációval Schweinfurtba utaztunk, Jóska bácsi végig jegyzetelt a hosszú úton. Megbeszéltük, hogy mit lehetne csinálni a régi hangszerek, a régi zenék elővarázsolása ügyében. Amiről akkor szó esett, az mind a mai napig működik.

Báling Ottó feleségével, Eszterrel és fiával, Andrással érkezett Fekedre; édesapjától és édesanyjától örökölt szerénységgel húzódott meg oldalt, csak a szobor leleplezésénél lépett előre.

A Schraub Ádám plébános által celebrált szentmise után a templomkertben megkezdődött a szoboravatás, pontban a déli harangszóra.

Tillmann Péter, Feked község polgármestere hangsúlyozta, hogy Báling József soha nem felejtette el, hogy innen indult. Egy történetíró azt írta a fekediekről, hogy „megjegyzésre méltó az áldozatkészségük, amellyel példát mutatnak a környezetük számára”.

Báling András (unoka), Báling Ottó és Tillmann Péter

Báling József eszerint élt, így éljünk mi is! – e szavakkal fejezte be beszédét a polgármester.

Ezt követően Schmidt Zoltán, a Baranya Megyei Német Önkormányzat alelnöke, dr. Hargitai János országgyűlési képviselő és Heilig Ferenc, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának korábbi elnöke emlékezett Báling Józsefre és munkásságára.

A Nyári Zsolt által készített szobrot Báling Ottó, Báling András és Tillmann Péter leplezte le. A szoborhoz Laufer László, a Dunántúli Napló fotóriportere egyik fényképe szolgáltatta a mintát.

 

_______

 

Három évvel ezelőtt jelent meg a Hetedhéthatár honlapján: Elment a tanítómester – Báling József, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettese. A megemlékezés az alábbi linken elérhető:

https://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=40319

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS