Európai filmek Palicson • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Európai filmek Palicson

Gazdag és színvonalas műsorkínálat várja szombat estétől a fesztivál látogatóit

Július 20-án kezdődik a palicsi filmfesztivál, 21 órakor a nyári szabadtéri színpadon. július 19-én, az eseményt megelőzően, Radoslav Zelenović fesztiváligazgató és Ilija Tatić, a fesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója tartott sajtótájékoztatót. Radoslav Zelenović visszaemlékezett arra, amikor a fesztivál még az arculatát kereste:

A filmfesztivál sajtótájékoztatója

– Óriási változást jelentett a 2003-as év, ekkor határoztuk el ugyanis, hogy a fesztiválnak kifejezetten európai jellege legyen. Ez eléggé rizikós volt a szervezés szempontjából is, de mára beigazolódott, hogy jól döntöttünk. Tavalyelőtt a legjobb európai filmfesztiválnak lett kikiáltva a palicsi. Ez sokat számít, de nehéz feladat elé is állít bennünket, mivel egy olyan országban élünk, amely nem az EU tagja. A költségvetéssel az előző években meggyűlt a bajunk, de mára azt mondhatjuk, hogy stabilizálódott, sőt idén két új programrészt is beiktathattunk, egyik az új dokumentumfilmeket mutatja be a másik pedig az európai kinematográfia nagyjait. A palicsi filmfesztivál nem utolsósorban Lifka Sándor jelentőségét is újra a köztudatba hozta, a róla elnevezett díjat a legkiemelkedőbb európai filmes alkotóknak adtuk át. Ugyanakkor a fesztivál mindig külön figyelemmel volt a fiatal filmes alkotók iránt is, közülük többen épp Palicson mutatták be a debütáló alkotásukat, mára pedig az európai filmvilág megkerülhetetlen szereplői – hallottuk egyebek közt Radoslav Zelenovićtól.

Ilija Tatić az idei program sokrétűségét hangsúlyozta:

– Gazdag műsorkínálat és színvonalas filmek várják a látogatókat a palicsi filmfesztiválon. Biztos vagyok benne, hogy idén is gondot okoz majd a filmkedvelőknek, melyik programrészt is válasszák. Idén is nagy hangsúlyt fektetünk a filmfesztivál nemzetközi kapcsolatainak az ápolására, akárcsak az oktató jellegére is, így több műhelymunkában is részt vehetnek az érdeklődők. A fesztivál idején Palics valósággal felélénkül, így felhívnám a figyelmet a kísérőprogramokra is. Koncertek zajlanak majd minden este az Abbázia moziban, Mira Banjacról pedig megnyílik egy kiállítás. Köszönetet mondanék mindenkinek, aki segítette a fesztivál megszervezését. Az idei költségvetésünk 25 millió dinár, ami reménnyel tölt el bennünket, hogy ezentúl a filmfesztiválnak nem lesz gondja a pénzügyekkel, a jelentősége fel lett ismerve és már nem kell bizonygatni – mondta Ilija Tatić.

A sajtótájékoztatón arról is értesülhettünk, hogy a vasárnapi műsorban változás áll be, a palicsi Abbázia moziban kísérhető Párhuzamok és ütközések programrész két filmjének a vetítési időpontja cserélődik fel. 17 órától tehát az érdeklődők a Kler című lengyel filmet tekinthetik meg, 19-től pedig a Milorad Krstić rendezésében készült Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs alkotást.

 

Forrás: Magyar Szó


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS