Kulturális körmenet a budapesti Fesztivál Akadémia keretében • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kulturális körmenet a budapesti Fesztivál Akadémia keretében

A Fesztivál Akadémia július 25-ei napja, az úgynevezett kísérőprogramok keretében különleges élményt ígért. Kulturális körmenet címen délelőtt 11 órától az esti fél 8-kor kezdődő hangversennyel bezárólag öt különböző épületben zajlottak az események. A körmenet állomásain a zenéhez irodalom is társult, a keretet pedig építészeti remekművek adták. Tekintettel a helyszínek közti sétára, a napi program Budapest-belvárosi városnézésnek is beillett.

Tóth Mónika hegedűművész és Davidovics Igor lantművész
az ELTE Könyvtárban

Első helyszínül az Uránia Filmszínház szolgált, ahol a hangversenyre a gótikus-reneszánsz-mór nagyteremben került sor. Művészek és tanítványaik egyaránt felléptek, hallhattuk továbbá József Attila Hazám című versét. Aztán átsétáltunk a lenyűgöző ELTE Egyetemi Könyvtárba, ahol barokk műveket játszottak, kiegészülve Márai és Pilinszky szövegekkel, és meglepetés zeneművel. Következett az Országos Idegennyelvű Könyvtár, mesterek és tanítványaik tolmácsolásában Mozart művel, majd Karinthy és Ady felolvasással. Végül a BME Központi Könyvtárában Csajkovszkij mű, és egy extra zeneszám után Puskin részlet zárta a könyvtári blokkot.

Este, miután átestünk a beléptetési ellenőrzésen, a Parlamentben felsétáltunk a vörös szőnyeges főlépcsőn, majd a Kupolatermen áthaladva érkeztünk meg a freskókkal és üvegablakokkal díszített Vadászterembe, a hangverseny helyszínére. Amíg ide eljutottunk, már az élményszámba ment, hiszen amit láthattunk az épület belső tereiből, annak minden szeglete lélegzetelállító csoda, no és a Kupolaterem közepén a Szent Korona a koronázási jelvényekkel! A program a helyszínhez illő és egyben szimbolikus is volt, hiszen fellépett egy délszláv együttes, aztán a Páva műsorban megismert ifjú zenészekből álló Sarjú Banda, majd Kelemen Barnabással együtt Szabó Balázs, és természetesen Kokas Katalin is. Az együttesek műsorát követte Liszt Koronázási miséjének egy részlete, végül a Kupolateremben Szabó Lőrinc és Babits verseket Eperjes Károly tolmácsolt a hallgatóságnak.

A fesztivált létrehívó Kelemen Barnabás és Kokas Katalin művészetét, elkötelezettségét, közvetlenségét nem lehet eléggé dicsérni, no és a gondosságukat, odafigyelésüket. Ők nem „csak” előadóként vannak jelen, hanem műsorvezetőként, házigazdaként, nézőként is, minden rezdülésre figyelve, együtt örülve a szereplők sikerének, a hallgatóságtól kapott elismerésnek.

A Kulturális körmenet külön méltatást is érdemel, amely pregnánsan szemlélteti a művészek kreativitását. Ez a nap olyan sokrétű, nívós, tömény kulturális élménnyel gazdagította a résztvevőket, amelyet maradandó emlékként őrzünk meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS