Homo sapiens? • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Homo sapiens?

Azaz valóban gondolkodik is az emberi faj? – Dr. Jane Goodall a Sziget Fesztiválon

Idén úgy promotálták a Sziget fesztivált, hogy a fellépő sztárok számát tekintve minden eddigit felülmúl majd. Dr. Jane Goodall jelenléte bizonyította ezt, aki szerintem az állat- és környezetvédelem szupersztárja.

Dr. Goodall augusztus 8-án délelőtt a One Love Village színpadon beszélgetett Komáromy Gergő vegán reggae énekessel.

Jane Mr. Age nevű plüss majmával tartja az előadásait 29 éve. Most hozott egy plüss malacot, tehenet és egy vízilovat is, jelképezve, hogy akárcsak a csimpánzok ezek az állatok is érző lények. A disznók és a tehenek rengeteget szenvednek a nagyüzemi állattartás és a húsfeldolgozó ipar, azaz a húsfogyasztásunk folyamatos növekedése miatt. „Az egyik legszomorúbb példa erre – Dr. Goodall szerint – az, hogy a borjakat születésük után nem sokkal elválasztják az anyjuktól és elszeparálva tartják, egészen addig, amíg le nem vágják őket.”

Magyarországon is az a szokás, hogy kétnapos korukban elválasztják a borjakat az anyjuktól. Megszépítve a valóságot, bocibölcsődének nevezik azokat a ketreceket, amikben elszeparálva, egyedül tartják őket. A bika borjúkat továbbértékesítik és hústermék lesz belőlük. A kis üszőket pedig továbbra is elválasztva azért nevelik, hogy majd fejős tehenek legyenek.

Ez a valóság, a tejiparról: https://www.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI.

A sertésekkel hasonlóan bánnak: szűk ketrecekben hizlalják – https://youtu.be/ByPIXudaMPM – hogy minél hamarabb megölhessék őket. Borzalmas kínok között, sokkolóval és ütlegekkel terelik fel az állatokat a kamionokra, ahol forróságban, hidegben, étlen-szomjan szállítják őket a vágóhidakra. „Miközben ma már tudható, hogy okosabbak, mint sok kutyafajta – mondta Jane Goodall. Vannak országok, ahol ugyanezt teszik a kutyákkal is, ám ezeket az országokat elítéljük, mert a kutyák a házi kedvenceink.”

Aki ennél még többet szeretne tudni a húsipar valódi arcáról, annak ajánlom a nemrég megjelent Dominion című, magyarul is feliratozott filmet: https://www.youtube.com/watch?v=LQRAfJyEsko )

A beszélgetés folytatásában Jane Goodall a csimpánzok viselkedésével kapcsolatos felismeréseiről beszélt. Amíg Afrikában élt, rájött, hogy az olyan emberi tevékenységek, mint az erdőirtás és az orvvadászat, veszélyeztetik a különböző állatfajok – köztük a csimpánzok – fennmaradását is.

„Gyermekeket a világra hozni nagyon jó érzés, de nem ezekben a sötét és nehéz időkben, amiben most élünk. A világon 7,5 milliárd ember él és 2050-re 9,5 milliárdan leszünk. Ennyi embert nem képes életben tartani ez a bolygó.

Ahhoz, hogy az állatfajok megmeneküljenek az emberi fajnak is segítségre van szüksége, például a fogamzásgátlásban és más, az életvitelét érintő kérdésekben is. A helyi lakosságot kell megtanítani arra, hogy hogyan élhetnek és termelhetnek maguknak élelmiszert, úgy, hogy közben a vadállatokat nem irtják ki.”

Ezért született meg a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) természet- és környezetvédelmi hálózat, a Jane Goodall Intézet gyerekeket és fiatalokat összefogó képzési és nevelési programja.

„A csimpánzok viselkedése nagyon hasonló az emberi fajéhoz. Közöttük is vannak jó és rossz anyák, ők is tudnak szeretni, azaz vannak érzelmeik, amik magukba foglalják a haragot és dühöt is. Ebből következik, hogy erőszakosak és háborúzni is képesek, akárcsak az emberi faj. – „Amikor hím csimpánzokat figyelek, eszembe jut, hogy nagyon hasonlóan viselkednek, mint egyes férfi politikusok” – mondta Jane.

Arra a kérdésre, hogy egyéni szinten ki mit tehet azért, hogy megállítsa vagy lelassítsa a klímaváltozást, Jane azt válaszolta, hogy mindenki mást. „Van, aki képes fát ültetni, akkor ő ültessen fákat. Aki városban él, nem feltétlenül ültethet fákat, viszont csökkentheti a fogyasztását. „Fontos, hogy csak olyan dolgokat vásároljunk, amikre valóban szükségünk van és ne pazaroljuk az élelmiszert, csökkentsük, ha tudjuk hagyjuk el az állati eredetű termékek fogyasztását. Gazdag emberek szokása, hogy több autót, házat stb. vesznek, amit aztán nem használnak. Ez felesleges. De tudok jó példákat mondani: az egyik előadásom után beszélgettem valakivel, aki rájött, hogy felesleges egy hatalmas házban élnie egyedül, ezért eladta és most egy kisebb házban él, aminek kisebb a fogyasztása. A szemét szelektálása és az újrahasznosítás szintén fontos cselekvési lehetőségek, amiket itt a nyugati kultúrában bárki megtehet. És vannak, akik önkéntes munkával és adakozással segítenek az állatokon és az embereken. Ezek mind hasznos és fontos tettek.”

Komáromy Gergő szerint az utolsó órában vagyunk, ám sok politikus tudomást sem vesz a klímaváltozásról, sőt tagadja azt. Kérdésére, hogy mit gondol Jane a radikálisabb zöldmozgalmakról, mint például a Fridays for Future – https://www.fridaysforfuture.org/ – és az Extinction Rebbellion – https://rebellion.earth/ – az etológusnő így válaszolt: „Ezek a mozgalmak helyesek és fontosak. A demokráciákban élő emberek szerencsések, hogy élhetnek ezekkel a lehetőségekkel. De az egyik legnagyobb környezetszennyező például Kína, diktatúra. Hasomlóan sok afrikai és dél-amerikai országhoz, ahol az embereknek nincs lehetőségük a tiltakozásra, és arra, hogy formálják a politikusaik véleményét. De nagyon fontos, hogy ezek az akciók csak addig helyesek és követendők, amíg nem követelnek emberi életet.”

„Fontos, hogy azzal is jobb hellyé tehetjük a világot, ha egyszerűen csak létezünk. Azaz minden ártó szándék és rosszindulat nélkül, kedvesen és jó szándékkal tesszük a dolgunkat, minden egyes nap. Hiszen bármikor megtehetjük, hogy rámosolygunk embertársainkra, szeretettel bánunk és beszélünk a családunkkal, vagy az idegenekkel és nyilván az állatokkal is.”

Végül a beszélgetést azzal zárta, hogy ő reménykedik és hisz abban, hogy „egymással összefogva az emberiség – különösen a fiatalok – képesek megváltoztatni a világot és megelőzni a klímakatasztrófát.” Majd – akárcsak a nagyszínpadi beszéde végén – arra kért minket, hogy vele együtt mondjuk „Together, we can! – Együtt, képesek vagyunk rá!”

Jane Goodall nagyszínpadi beszéde elérhető ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=wGzvkI5Uqhs

Számomra Dr. Jane Goodall olyan minőségeket megtestesítő ember, akihez fogható manapság már alig akad. Amíg hallgattam őt, többször könnyek szöktek a szemembe és láttam, hogy másoknak is. Hozzá hasonló szuperokos, erős, mégis kedves és szellemes humorú nőt nem sokat ismerek. Hisz ki más köszöntene több tízezer embert, egy zenei fesztiválon, csimpánz nyelven? Pár éve olvastam, hogy a 21. században a fiataloknak már nincsenek hőseik és példaképeik. Talán Jane Goodall az egyik utolsó példakép…

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS