Komlós Attila | Gáspár Klára: Székely vér

Kultúra, művészet

Gáspár Klára: Székely vér

2019. augusztus 30-án tartották a pécsi Origó-Házban Gáspár Klára Székely vér című könyvének bemutatóját. A rendezvény helyszínén ki lehetett volna tenni a teltház táblát, a könyvbemutató számára kijelölt termet közel száz kíváncsi érdeklődő töltötte meg, a kezdés pillanatáig szakadatlanul érkező vendégek számára a ház munkatársai folyamatosan hordták a pótszékeket az épületben található helyiségekből, tárgyalóból, irodákból.

Fodor Zsóka, Gáspár Klára, Bartalovics Zoltán az asztalnál, a háttérben balra a Baranya Népdalkör tagjai, a sarokban Martos G. Csongor és fiai muzsikálnak
(A szerző felvétele)

A hivatalos program kezdete előtt meglepetés-koncertet hallhatott a közönség, Martos G. Csongor és fiai népzenét játszottak felvezetésként. A könyvbemutató moderátora, Bartalovics Zoltán, a CINKE Program művészeti vezetője köszöntötte a vendégeket valamint a közreműködőket: Gáspár Klára írónőt, Fodor Zsóka színművésznőt, Csiki Bélát, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének alelnökét, valamint a Baranya Bokréta Népdalkör tagjait. Csiki Béla – kissé talán hosszúra nyúlt – ismertetése segítette a közönséget a bemutatásra kerülő könyv szereplőinek és a történések helyszínének térben és időben való elhelyezésében. Ezt követően Bartalovics Zoltán kérdezte az írónőt a könyv létrejöttének „kulisszatitkairól”. Megtudhattuk, hogy a most megjelent kötet egy trilógia első része, a második rész – a Székely szív – szövege már elkészült és tördelés alatt van, a harmadik, a Székely sors megírása nemrég kezdődött el. A beszélgetés közben Fodor Zsóka több részletet is felolvasott a könyvből, maximális átéléssel, felolvasószínházat idéző formában. A programot a Baranya Bokréta Népdalkör énekei színesítették. A program végén a résztvevők közösen elénekelték a Székely himnuszt, Lakatos Mária (Pötyi) utcazenész gitárkíséretével.

 

Lapunk munkatársa a könyvbemutatón az írónőt kérdezte:

– Mi volt a könyv megírásának fő célja? Egy szándékolt mondanivaló, üzenet közlése, amihez a történet eszközként szolgál,
vagy pedig a család történetének bemutatása?
– Nem volt célom a könyvvel mondanivalót közölni, valós személyek megtörtént eseményeit ábrázolja, rögzíti.

 

Kedvcsinálóként a könyv ajánlóját idézzük:

Egy lenyűgözően csinos és rejtélyes német kisasszony a vonaton. Egy vadóc és egyszerű székely parasztlány a faluban. Mindkettő felkavarja Zoltán amúgy sem unalmas életét.
Vajon melyik az igazi?

Egy fiait szigorúan nevelő, ellentmondást nem tűrő székely paraszt apa.
Elég bátor-e szembeszállni az ő akaratával?

Egy német ügyvéd az öt szebbnél szebb lányával.
Elegendő-e az intelligencia, okosság ahhoz, hogy család tiszteletét kivívja, vagy egy csodának is segítenie kell ezt?

Fergeteges szerelmi történet,
ahol a főhősnek meg kell küzdenie a nemzetiségi, osztály- és nyelvi ellentétekkel egyaránt.
Nem elég, hogy paraszt, még székely is.
Nem elég, hogy székely, még paraszt is.

A regény valós eseményeken alapul, és egy trilógia első része. A történet a II. világháború előtti időszakban játszódik a Trianon után Romániához csatolt Bukovina három településén. A magyar faluban, Józseffalván, ahonnan a főhős származott. Szucsávában, ahol német származású szerelme élt, és Csernovicban (ma már Ukrajna), ahol a főhős dolgozott és tanult.

 

Gáspár Kálra: Székely vér
Kiadó: Publio
Megjelenés: 2019. május 29.
Kötés: ragasztott
ISBN: 978-963-443-627-0
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Egy hozzászólás van ehhez: “Gáspár Klára: Székely vér”


  1. Köszönöm szépen a korrekt tájékoztatást!
    Öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy részese lehettem.

    Attilának sok sikert a munkájában!

    Hozzászóló: Bartalovics Zoltán | 2019. szeptember 20., 07:35

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés