Dr. Hernádi László Mihály | Jótett helyébe … mit vársz ezektől?

Népszerű tudomány

Jótett helyébe … mit vársz ezektől?

Jótett helyébe … mit vársz ezektől?

Péter Gábor altábornagy, a PRO (Politikai Rendészeti Osztály), az ÁVO (Államvédelmi Osztály) és az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) parancsnoka. (Újfehértó, 1906. május 14. – Budapest, 1993. január 23.)
Jelszó: Az Államvédelmi Hatóság a munkásosztály ökle
„1944 májusában Frolimovics Sándornéhoz, Kun Erzsébethez mentem fel, akik akkor az Árpád fejedelem úton laktak. Frolimovicsné Kun Margit testvére volt, s így nagyon jó ismerősök, barátok. Mentesítő iratokat vittem az asszonynak és a két fiának.
– Itt van éppen a másik szobában Eisenberger, neki is kellenének iratok – mondta az asszony.
Jó, mondtam, de milyen névre akarod?
Mindegy – felelte, csak csináld… de gyorsan. És akkor a szemem megakadt Frolimovicsék két fián, az egyiket Péternek, a másikat Gábornak hívták. […] így lett Eisenberger Béniből Péter Gábor.”

Demény Pál: A párt foglya voltam. (Budapest, 1988. 152. p.)

1945. február 13-án Deményt Rákosi utasítására letartóztatták. Ezt a parancsot Péter Gábor személyesen hajtotta végre. Így hálálta meg az 1944 májusában Demény Páltól kapott életmentő menlevelet, menedéket a vészkorszakban és a névadást. Ekkora aljasságot már nehéz túlszárnyalni.

Mivel az internet még igencsak hiányos állapotban volt a mostanihoz képest, kéréssel fordultam az egyik nagy adatbank főnökéhez. A levelemben említettem, hogy a pécsi Egyetemi Könyvtárban dolgozom, és a kutatásaimhoz szükség lenne Péter Gábor születési és halálozási adataira. Postafordultával érkeztek a kért adatok. A levél végén egy kaján megjegyzés szerepelt: örömmel nyugtázom, hogy Péter Gábor könyvtáros volt. Azonnal vágtam rá a választ: igen, de mi nem azért utáljuk.

 

Egy viccelő orvos emlékére

Dr. Peyer Endre badacsonyi orvos szóvicce Sztálin halála (1953. március 5.) után: „Sztálin tetszhalott. Mindenkinek tetszik, hogy halott.”
(A szerző ezért a viccért másfél év börtönt kapott.)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Jótett helyébe … mit vársz ezektől?”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés