Hetedhéthatár | Bauhaus múzeum nyílt Dessauban

Kultúra, művészet

Bauhaus múzeum nyílt Dessauban

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Bauhausnak szenteli az idei témaévét a DZT Német Turisztikai Hivatal, mert a számos magyar vonatkozással is rendelkező mozgalom épp 100 éve indult világhódító útjára. A rendezvénysorozat egyik csúcspontja a Bauhaus történetét bemutató 28 millió eurós beruházással két és fél év alatt felépített új múzeum megnyitása volt a németországi Dessauban, a 100 éve alapított összművészeti irányzat egyik központjában.

A művészetet és az iparművészetet egyesítő Bauhaus bútoroktól használati tárgyakon át textilekig a modern dizájn megannyi klasszikus remekét teremtette meg és „a német történelem jó részéhez tartozik” – emelte ki Angela Merkel kancellár a megnyitón.

Reiner Haseloff tartományi miniszterelnök aláhúzta, hogy új fejezet kezdődik a Bauhaus történetében, mert a múzeum révén a közönség megismerheti az alapítvány mintegy 49 ezer műkincsből, tárgyból és egyéb emlékből álló gyűjteményét.

 

A múzeumot az Addenda Architects nevű barcelonai iroda tervezte
(Fotó: bauhaus-dessau.de)

 

Maga a múzeum egy tégla alakú, sötét acéllemezekkel fedett zárt építmény, amely egy állványzaton fekszik, egy emelet magasságban. A szinte lebegő építményt acélszerkezetes üveghéj veszi körül. A padlózattól a tetőig futó üveg a fényviszonyoktól függően a környezetet tükrözi vagy a kiállítótermek alatti tágas földszintet mutatja meg a külvilágnak.

A földszint szabadon látogatható, találkozóhelyként, rendezvények helyszíneként, fórumként és mindenekelőtt kortárs képzőművészeti tárlatok rendezésére szolgál. Az emeleten rendezett első kiállításon nagyjából 1000 tárgyon keresztül mutatják be a Bauhaus kialakulását és történetét. A dessaui a második Bauhaus múzeum Németországban, amely a századik évfordulóra épült. Az első a szomszédos Türingia tartományi Weimarban áll, ahol 1919-ben Walter Gropius vezetésével megalapították az irányzat nevét viselő tervezőiskolát.

A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője is volt, mint például Breuer Marcel világhírű formatervező és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező és filmes, az egyik leghíresebb magyar művész.

(Forrás: turizmus.com)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Bauhaus múzeum nyílt Dessauban”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés