Az Állami Számvevőszék hiányosságokat tapasztalt két kamarai ellenőrzése során • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Az Állami Számvevőszék hiányosságokat tapasztalt két kamarai ellenőrzése során

Nem volt átlátható és elszámoltatható a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara gazdálkodása és közpénzfelhasználása a 2015 és 2017 közötti időszakban – jelentette ki Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke a két köztestület ellenőrzését lezáró sajtótájékoztatón. Az ÁSZ ellenőrzései feltárták, hogy a két szakmai kamara a tagdíjkövetelések beszedésére nem intézkedett, így a törvényben ezzel kapcsolatban előírt feladatát nem látta el. Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt az ÁSZ mindkét köztestület esetében a hatóságokhoz fordult a szükséges intézkedések megtétele, illetve eljárások lefolytatása érdekében.

A köztestületek közfeladatot látnak el, amelyre fokozott közérdeklődés irányul – nyitotta a sajtótájékoztatót Warvasovszky Tihamér. Az ÁSZ alelnöke kifejtette: társadalmi elvárás a közpénzek értékelvű, rendeltetésszerű felhasználása, a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságának megteremtése, amelyhez az Állami Számvevőszék az államháztartásból nyújtott támogatások felhasználását, illetve a gazdálkodásra vonatkozó jogszabályok betartását értékelő ellenőrzéseivel járul hozzá.

Warvasovszky Tihamér felidézte: a köztestületek 2013-tól kerültek az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek látókörébe. Elsőként gazdasági kamarákat ellenőrzött az ÁSZ, majd 2015-ben a Magyar Orvosi Kamara, 2016-ban a Magyar Szabványügyi Testület és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, 2017-ben pedig a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Állatorvosi Kamara ellenőrzését végeztük el – sorolta az alelnök.

Pető Krisztina felügyeleti vezető a sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara taglétszáma a 2015-ös 102 ezer főről 2017-re 116 ezerre nőtt, és éves költségvetési támogatása évente mintegy 30 millió forint volt. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara taglétszáma 2015 és 2017 között mintegy 3300 főről 3800 főre változott, és az ellenőrzött három évben összesen 38,5 millió forint támogatást kapott a központi költségvetésből.


A kamarák vezetőinek intézkedési tervet kell készíteniük a szabálytalanságok kijavítása érdekében

A két ellenőrzés megállapításai alapján – a feltárt szabálytalanságok megszüntetése érdekében – az Állami Számvevőszék a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökének kettő, míg az Országos Hivatal vezetőjének hét javaslatot tett. Az ÁSZ a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökének hét, míg a területi szervezetek elnökeinek további, összesen 38 javaslatot fogalmazott meg. Az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Továbbá a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara esetében az ÁSZ az ügyészséghez, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara esetében pedig az ügyészséghez és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordult a szükséges intézkedések megtétele, illetve eljárások lefolytatása érdekében.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS