E.ON Energy Globe Magyarország: a hatból két díj Pécsre került • Hetedhéthatár

Napi aktuál

E.ON Energy Globe Magyarország: a hatból két díj Pécsre került

Az E.ON idén harmadik alkalommal adta át az úgynevezett E.ON Energy Globe Magyarország díjat, amely a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére és a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére szolgál – közölte a társaság az MTI-vel.

A cég márciusban hirdette meg az Energy Globe Magyarország versenyt, amely egy 1999-ben indult nemzetközi megmérettetés része, és amelyben idén már 182 ország vesz részt. A magyarországi fordulóra beküldött több mint 150 pályaműből a szakmai zsűri döntése, illetve a közönség szavazatai alapján választották ki a nyerteseket és díjazták hat – jövő generációja, egyéni kezdeményezés, épület, vállalat, ötlet, önkormányzat – kategóriában az innovatív, fenntartható ötleteket.

 

A Jövő generációja kategóriában a pécsi Öko-Kuckó Oktatóterem és környezeti nevelési program végzett az élen. Az „Öko-Kuckó” egy 70 m2-es interaktív környezetvédelmi oktatóterem, Pécsett a belváros szívében. A terem berendezése állandó, az interaktív (nyomógombos vagy forgatható) játéktáblák öt témát mutatnak be: természet, víz, energia, vásárlás-fogyasztás és hulladék. A Kuckót óvodai csoportok, iskolai osztályok, fiatalok és családok látogatják. A gyermekcsoportok számára az életkoruknak megfelelő formában, foglalkozások keretében mutatják be a fenntarthatóság aktuális kérdéseit, valamint a foglalkozásokat igény szerint az intézményekben is megtartják projektnapok, táborok keretében. A felnőtteket (egyetemistákat, óvodapedagógusokat) képzésekkel, műhelymunkákkal várják.
A kategóriagyőztest bemutató kisfilm ide kattintva tekinthető meg: youtu.be/DPL-dV8S2kU

Az Egyéni kezdeményezés kategóriában a pécsi Zöld Folt Közösségi Kert lett a legjobb, amelyben egy elhanyagolt, szemetes belvárosi foghíjtelket formáltak szép, és a közösség számára is hasznos területté. A közel 370m2-es tér sajátos fizikai adottságainak következtében nehezen hasznosítható egyébre, mint például (közösségi) kert létesítésére. A Zöld Folt Közösségi Kert a kikapcsolódás, a közösségi lét és a fenntarthatóság témáihoz teremt diskurzusmezőt a városi növénygondozás apropóján. Példát mutat, gondolkodtat, szórakoztat, fizikai teret biztosít a szabadidő egészséges és konstruktív eltöltése érdekében.
A kategóriagyőztest bemutató kisfilm ide kattintva tekinthető meg: youtu.be/TmMmILLt-F0

Az Épület kategória győztese a borsod megyei Irotán található Irota EcoLodge elnevezésű klímasemleges üdülőhely lett, amit kizárólag használt, illetve újrahasznosított anyagokból építettek fel, a melegvizet napkollektorok állítják elő, az áramot pedig napelemek termelik. Az épületnek nincs CO2 kibocsátása, az úszómedence vegyszermentes, mivel saját víztározóban növények tisztítják a vizet. Maximálisan kihasználják a napenergiát: napkollektorok állítják elő a meleg vizet, az áramot napelemek termelik. A fakeretes falak cellulóza használt újság alapú szigetelőanyagból készült. A vastag szigetelésnek és tripla üvegezésnek köszönhetően télen alacsony a fűtési igény, nyáron pedig nincs szükség légkondicionálásra. WC-öblítés esővizes és a szennyvíztisztítás saját berendezéssel történik, amelyben baktériumok tisztítják a szennyvizet, áram nélkül.
A kategóriagyőztest bemutató kisfilm ide kattintva tekinthető meg: youtu.be/7_M_GLpnogI

A Vállalat kategória nyertese a Terrán GENERON napelemes tetőcserép, amelynek a különlegessége, hogy a napcellákat úgy integrálják az egyedi tetőcserepek felszínére, hogy azok megjelenése és felhelyezése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. Ezzel a megoldással egy kifejezetten esztétikus, a tetőfedés textúrájába belesimuló fedésképet kapunk, amely műszakilag is megfelelő, egyúttal gazdaságos, hatékonyan előállítható és reprodukálható. A cserépfedés és a napelem tömege valamivel kisebb súlyú, a standard modulos rendszerhez viszonyítva, így nem okoz tehernövekedést a tetőn. Meghibásodása esetén az elem cserélhető, az elektronika kialakítása pedig olyan, hogy egyetlen elem meghibásodása vagy részleges árnyékolása nem okozza a teljes kör kiesését.
A kategóriagyőztest bemutató kisfilm ide kattintva tekinthető meg: youtu.be/-YMDpr3mMXA

Az Ötlet kategóriában a SOL-ART elnevezésű úszó solar panelt díjazták, a fejlesztés lényege, hogy a napelemeket egy olyan különleges bevonattal látják el, ami lehetővé teszi, hogy azok a vízen lebegjenek, így használhatóak elektromos hajók töltésére, vagy kikötők energiaellátására is. További lehetőség a víztározó telepek úszó napelemmel történő fedése, amely lassítja az algásodást és az ivóvíz elpárolgását, így értékes vizet takarítva meg. Egyedi szériája a SOL ART termékeknek a „lifesaver kit”, amely mentőcsónakokban lehetne kötelező elem és baj esetén a nyílt vízen áram segítségével ivóvizet alakít a tengervízből továbbá GPS-jeleket küld a mentőcsónak hollétéről.
A kategóriagyőztest bemutató kisfilm ide kattintva tekinthető meg: youtu.be/XFD-mpyBqN0

Az E.ON Energy Globe Magyarország verseny fődíját, egy 100 százalékban elektromos Nissan LEAF autót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Hernádszentandrás Község Önkormányzata nyerte meg, az általuk kialakított BioSzentandrásnak nevezett ökogazdálkodási rendszerrel, amelyben zöldségeket, gyümölcsöt, fűszernövényeket termesztenek, azokból szörpöket, lekvárt, aszalványokat állítanak elő, egyedi kézműves termékeket készítenek, erre épülő szolgáltatásokat alakítottak ki. A termelésért, az értékesítésért és a szolgáltatásokért az önkormányzati tulajdonú nonprofit kft., a feldolgozott termékek előállításáért pedig egy szociális szövetkezet a felelős. Ezen egymásra épülő fejlesztésekkel jutottak el oda, hogy az évek alatt egy talpalatnyi földterületből 2,5 hektáros gazdaság lett. Már van korszerű melegházuk, öntözőrendszerük feldolgozó kisüzemük, kialakultak a hűtési kapacitások. Az elsődleges céljuk az, hogy a program keretében, amely megfelelő szociális érzékenységgel biztosít hosszú távon stabil megélhetést a hátrányos helyzetű helyi közösség tagjai számára, pozitív adottságaikra építve, az emberi létezést újra összefűzzék a természettel. Hernádszentandrás egyúttal a pályázat Önkormányzat kategóriáját is megnyerte.
A kategóriagyőztest bemutató kisfilm ide kattintva tekinthető meg: youtu.be/QG-4hg0_bo8

Az energiavilág „Oscar-díjaként” emlegetett Energy Globe Award díj 1999-ben indult el, mára pedig a fenntarthatóság egyik legrangosabb nemzetközi eseményévé vált. A 177 országban zajló díj nemzeti nyertesei versenyeznek a nemzetközi döntőben, amelyet a nonprofit Energy Globe Alapítvány hírességek és elismert nemzetközi szakértők részvételével rendez meg.

(Forrás: MTI, E.on)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS