Teve-szabály • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Teve-szabály

 

Teve-szabály

 

A matematikában alkalmazott Teve-szabállyal sok helyütt és sokszor arattam nagy sikert, ezért most is elmesélem.

Haldoklik az öreg arab. Ágyához hívta a három fiát, és így szólt hozzájuk:

– Fiaim, nemsokára meghalok. Összes vagyonomat a tevék teszik ki. A következőképpen osztozzatok: a legidősebb fiam kapja meg a tevék felét, a középső fiam a tevék harmadát, és a legkisebb fiam kapja meg a tevék kilencedét – és ezzel az öreg arab átlépte a Paradicsom kapuját.

A fiúk meglepettem tapasztalták az istállóban, hogy ott 17 teve van. Ebből hogyan lesz a fele az egyiké, harmada a másiké és kilencede a harmadiké? Sehogy se ötlött föl bennük a megoldás.

Elmentek a kádihoz, és bölcs tanácsát kérték. A kádi rövid gondolkodás után azzal küldte haza a fiúkat, hogy mindjárt megy ő is. A háznál azt mondta a fiúknak:

– Odaadom nektek a tevémet. Mennyi jár neked? – kérdezte.
– A fele, azaz kilenc. – Felelte az első fiú.
– Vidd őket! Mennyi jár neked?
– Harmada, azaz hat. – Felelte a második fiú.
– Vidd őket! Mennyi jár neked?
– Kilencede, azaz kettő. Felelte a harmadik fiú.
– Vidd őket!

9 + 6 + 2 =17, a kádi a sikeres osztozkodás után fölült a saját tevéjére, és elment haza.

 

 

A Szépművészeti Múzeumban

 

1972-ben olvastam az újságban egy hirdetést, hogy a Szépművészeti Múzeum gyerekeket vár tízéves kortól különböző foglalkozásra. Réka lányom ekkor még csak hároméves volt, de pici kora óta szépen rajzolt, festett, gyurmázott, teljesen önállóan kezelte a ceruzát, az ecsetet és a színeket.

Jó lenne egy próbát tenni. Nekem röplabdaedzésem volt a Fasorban, gondoltam összekötöm a kellemest a hasznossal.

A foglalkozást vezető hölgy azonban nem akarta befogadni Rékát, erősködött, hogy ki volt írva az alsó korhatár, nem és nem. Bajban voltam, mert így nem tudtam volna edzésre sem menni. Ezért megkértem, hogy most kivételesen hadd hagyjam itt Rékát, edzés után elviszem haza. Nagy nehezen beleegyezett.

Edzés után mentem a lányomért. A hölgy már messziről széles mosollyal üdvözölt. Láttam Rékát, amint csinálta az egyik trükköt a másik után, a többiek meg körülállva őt igyekeznek megtanulni, amit csak lehet.

Ettől kezdve minden foglalkozásra elmentünk.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS