Kerekvilág (szülinapi mese) • Hetedhéthatár

Szépirodalom - vers

Kerekvilág (szülinapi mese)

 

Egyszer van, hol nem van, van egyszer egy Kerek Világ Iskola. Ez az iskola épp a Kerek Erdő legközepén áll, egy nagyon szép réten. Nem jó, ez így túl közhelyes… Az igazság az, hogy a Kerek Világ Iskola a Nagy Sötét És Meglehetősen Amorf erdő közepén áll. Ez az erdő nagy, sötét és meglehetősen amorf. Ebben az erdőben az utak kesze-kuszán kacskaringóznak, szeszélyesen keresztezik egymást, és az ember lépten-nyomon fennakad az ösvényeket szegélyező tüskés bokrokon. Ezenkívül remekül el lehet tévedni a szurdokokban, a hegycsúcsokon, a patakparton, a tisztáson, a sűrűben, a fák közt, a fű alatt, a susnyásban meg gyakorlatilag mindenhol.

Szóval, egy ilyen erdő közepén áll a Kerek Világ Iskola. Jó, jó… Nem a közepén áll, hanem, majdnem a szélén. Egy sehova se vezető buszjárat gazos megállójától balra.

A Kerek Világ Iskola kerek. A falakat nem törik meg durva, éles kiszögelések, mindenki, bárhonnan jött is, fennakadás nélkül közlekedhet a folyosókon.

A Kerek Világ Iskola kerek. Azaz a gyerekeket nem lehet sarokba állítani. Néha ugyan lenne igény erre, de ezt a nézetet csakis a cinikus, rosszmájú emberek hangoztatják, olyanok, mint ennek a mesének a szerzője.

A Kerek Világ Iskola színes: piros, sárga, zöld, kék. Meg sárgás-piros, zöldeskék és sárgás-kékes-zöldes. Igazából a fenti színek valamennyi árnyalata előfordul náluk, és remekül kiegészítik egymást, egyik szín sem felesleges, nem odaillő. Néha az is előfordul, hogy valaki a folyosón annyira fennakadás nélkül jön-megy, hogy az illető belilul utána. (De ez titok! Ilyen nincs…)

A Kerek Világ Iskola kerek. Azaz mindenki egyforma távolságra van a középponttól. Hogy ki van a középpontban? Azt nem lehet tudni: mindenki másképpen nevezi. Valaki azt mondja: gondviselés, valaki azt, hogy szeretet, valaki azt, hogy Isten. Ezerarcú, rejtőzködő az illető, aki rendre felbukkan az iskola folyosóin. Kibogozza a makacs cipőfűzüket, egy copfba fésüli az ezerfelé tartó utakat, és ha kell, napsütést hoz az ünnepléshez.

Hogy kik építették ezt az iskolát? A történelem homályába veszett a nevük, de valamennyien hittek abban, hogy az a kör, amit maguk köré húztak, őket is megvédi a Nagy Sötét És Meglehetősen Amorf Erdőtől. Hittek abban, hogy az iskola lármás, kacskaringós folyosói őket is elvezeti valahova. De a legjobban abban hittek, hogy nem kell tökéletesnek lenni ahhoz, hogy valaki értékes legyen.

Senki se felesleges, mert így kerek a világ!

 

(Íródott a Kerek Világ Általános Iskola huszadik születésnapjára.)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS