Hetedhéthatár | Pécsi helyszínen is lehet zsűrizni a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál filmjeit

Kultúra, művészet

Pécsi helyszínen is lehet zsűrizni a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál filmjeit

2019. október végén immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációsfilm-fesztivál. A fesztivál célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a magyar és a nemzetközi pályakezdő, fiatal animációs tehetségek munkáinak. A fesztivál gyerekfilm-szekciójának alkotásait Pécsett is megtekinthetik az érdeklődők, sőt a filmek zsűrizésében is részt lehet venni!

Az idei Primanimára rekordmennyiségű gyerekfilm érkezett be, a gyerekprogram kurátorainak nem volt egyszerű feladatuk, Búzás Anna és Orosz Anna Ida ezért úgy döntöttek, hogy változtatnak egy kicsit az eddigiekhez képest: idén két korcsoportnak 2×2 blokkot állítottak össze – ez közel egy órával több filmanyag, mint eddig. A változatos és vizuálisan erős válogatásban a friss magyar filmek mellett többek között fiatal francia, német, belga, japán, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be.

A kicsiknek szóló programban sok állatos animáció szerepel, Julia Ocker Animanimals c. sorozatának több darabja is látható lesz, melyekben élcelődő humorral ismertet meg egy-egy állatot és annak tulajdonságait. A Koko egy napja egy krokodilgyerek képzelt világába enged bepillantást kedves rajzok segítségével, A kis szikra pedig egy olvasni szerető egér kalandjait mutatja be kevert technikával. A Lánchíd oroszlánjai is megelevenednek, akiket a hídmester óv meg a nagy felhőtől. Az egyik legkedvesebb film a stop-motion technikával készült A papírsárkány, mely az elmúlást és emlékezést dolgozza fel érzékenyen egy kisfiú és a nagypapája kapcsolatán keresztül.

A nagyoknak készült válogatásba több elvont történet került be: Natalia Mirzoyan Öt percre a tengertől c. filmjében egy kislány szubjektív megfigyelését szemlélteti a tengerpartról lágy színekben, ugyancsak a tenger a helyszíne a Hőhullám c. stop-motion gyurmaanimációnak, melyben a gyerekek „lehűtik” a nyaralókat.  Két animációs filmben is felbukkan a farkas, mint főszereplő: a Farkasszemben egy kisfiúnak ezzel az állattal kell megbarátkoznia, hogy legyőzze a félelmét, a Nagy farkas és kicsi farkasban két állat különös barátságát ismerhetjük meg – mindkét film kepi világa nagyon egyedi és meseszép.

A nyolcadik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban és határon túl is megtekinthetik a nézők, a program regionális helyszínei Szekszárd, Sopron, Pécs, Biatorbágy, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Nürnberg.

Az egy órás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztjuk. A díjat a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban alkotó animációs filmrendezőről, az 1965-ben fiatalon elhunyt Csermák Tiborról neveztük el.

Idén másodszorra a gyerekfilmes versenyprogramot egy szakmai zsűri is elbírálja a gyerekközönség mellett, a zsűri tagjai: Weisz Béla rajzfilmrendező, karikaturista, Fischer Ferenc animációs rendező és Gerzsenyi Judit építész.


A pécsi vetítések helyszíne:
Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár és Ifjúsági Tanuló Tér, Pécs, Király u. 9. (az udvarban van a bejárat)

Vetítési időpontok:

2019. október 25., péntek, 15.00-17.35: 8-12 éveseknek
2019. október 26., szombat, 10.00-12.15: 3-7 éveseknek
2019. október 27., vasárnap, 10.00-tól: kamaszoknak

A vetítéseken való részvétel ingyenes!

 

Információk:
Pécsi esemény – https://www.facebook.com/events/821961098222341/
Az országos esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/primanima.hungary/
A fesztivál honlapja – www.primanima.hu

 

PÉCSI ANIMÁCIÓ TÖRTÉNETE KIÁLLÍTÁS
Cím: 7621 Pécs, Király u. 9.
E-mail: totalart.pecs@gmail.com
www.pecsianimacio.hu

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Pécsi helyszínen is lehet zsűrizni a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál filmjeit”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés