Farmos község egy napig a zene fővárosa volt • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Farmos község egy napig a zene fővárosa volt

Farmos Pest megye délkeleti szélén fekszik, Budapesttől 65 km távolságra. Lakóinak száma 3500 fő.

Kovács Pál

Tarnavölgyi László publicistától a következőket olvashatjuk: „Egyszer volt, régen, nagyon régen, amikor a falusi tanítók java nem csak gyermekoktató, de pedagógus, nevelő, kis településének közösség-kovásza is volt, aki örök idealistaként hitt saját embernemesítő küldetésében, a kultúra, a műveltség, a szép és jó erejében, no, ezekben az időkben élhetett Farmoson Kovács Pál tanár bácsi is, aki megálmodott magának egy zenekart. Ezért az egyik nap reggelén megitta kávéját, besétált az iskolájába és körbejárta tanulóit, majd egyenként rámutatott néhányukra: „te hegedűs leszel, te kürtös, te zongorista, te dobos…” és a nagyokat pislogó nebulóiból létrehozta „A” Zenekart! Az idő ebben a történetben az ő számára valószínűleg semmi jelentőséggel nem bírt. Nem sietett sehová, hiszen a célhoz, „A” zenekar létrehozásához vezető embernevelő út lehetett a legszebb küldetés az életében. Egy három és fél ezres faluban összetoborzott egy-, két-, háromtucatnyi gyerekeket, akiknek többségének ő adott életében először hangszert a kezébe, megtanította őket kottát olvasni, próbára járni, gyakorolni, muzsikálni és egy kis közösség felelős, nélkülözhetetlen, alkotó tagjának lenni. Kovács Pál mesebeli zenekara megszületett a legendás időkben, és e remek ember életében, sok-sok szép sikerrel gazdagított útját bejárta.”

„A” Zenekar  néhány tagja, vagy 25-40 év „pihenő” után, felment a Farmosi Napok színpadára, és a Tanár úr emlékére, no, meg a maguk és közönség örömére, muzsikált egy kicsit.

És az egykori tagok, akiknek egy része az ország négy messzi  sarkából érkezett haza a fatornyos kis falujába, rájöttek, hogy zenekari tagsági igazolványukba Pali bácsi még nem pecsételte bele a „Kilépett” bélyegzőt.

Ezért 2011 óta, havonta egyszer lelkesen gyakorolnak reggeltől késő estig (sokan sok száz kilométert vezetnek ilyenkor), majd koncerteznek egyet a publikumuk számára.

Így tettek 2019. október 26-án is, a farmosi művelődési házban, és két órát muzsikáltak.

Lestákné Czeróczki Judit zenepedagógus, a szép szakmai sikereket elérő pesterzsébeti Bella Musica karnagya nemcsak összefogja, zeneileg „karbantartja” a társaságot, de ügyes, a képességekhez és a közönség igényeihez is igazított repertoárt is összeállított a csapat számára. A felcsendülő melódiák népszerűek, de kivétel nélkül minőségi zenedarabok.

dr. Benke Tamás első hegedűs versét mondja

Kovács Pali bácsi és felesége, Kati néni idén, 2019-ben ünnepelnék 100. születésnapjukat. A jubileumi évforduló alkalmával 2019. október 26-án emlékeztek rá a farmosiak.

Délelőtt a tanárpár sírjánál koszorúkat, gyertyákat helyezett el az emlékező tömeg, majd délután emléktáblát avattak a tanár úr tiszteletére a zeneteremben.

Czeróczki Judit és a szerző

Délután fát ültettek tiszteletükre, a zeneteremben Kovács Pál képe elé koszorút helyezett Moritz László, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság alelnöke.

Az este az ő örökségével telt: zene töltötte be a művelődési ház nagytermét. A hangverseny előtt köszöntőt mondott Moritz László és Borókai Gábor korábbi államtitkár, kormányszóvivő, egykori tanítvány. Felléptek hajdani tanítványok, akik 8 évvel ezelőtt újra megalakultak Kovács Pál Farmosi Zenekar néven, s azóta számos nagy sikerű, telt házas koncertet adtak. Tizenhét művet adtak elő két órás időtartamban, közreműködött továbbá a pesterzsébeti Bella Musica Női Kar. Zongorán kísérte őket Pregun Tamás. A zenekart és a kórust Czeróczki Judit  karnagy vezényelte.

A koncert végén  elmondta A zenekar című versét az első hegedűs dr. Benke Tamás. Ezt követően egy képösszeállítást nézhetett meg a közönség, a zeneiskola valaha volt történetétől kezdve a 8 éve újra induló folytatáson keresztül egészen napjainkig. A koncert után Horváth István polgármester fogadást adott a hangversenyen fellépők tiszteletére. A fogadáson Czeróczki Judit karnagy exkluzív interjút adott lapunknak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS