Hetedhéthatár | Hazátlanul – Botz Domonkos új kötetének bemutatója

Kultúra, művészet

Hazátlanul – Botz Domonkos új kötetének bemutatója

 

Botz Domonkos barátunk és szerzőtársunk legújabb, Hazátlanul című novelláskötetének bemutatója november 13-án, szerdán 18 órától lesz, Budapesten, az Óbudai Kulturális Központ Csillaghegyi Közösségi Házában (1039 Budapest, Mátyás király út 13-15.)

Házigazda: Gyimesi László író, költő

Közreműködik: Papp Sándor brácsaművész

http://www.szozat.org/index.php/ajanlo/tartalommutato/17880-botz-domonkos-hazatlanul

Részlet a kötet előszavából:

„A világirodalomnak bizonyosan a legriasztóbb szava a hazátlanul. És a legtragikusabb… Különösen igaz ez a közép-kelet-európai végekre, népekre, írásbeliségre. A hazátlanul a legsúlyosabb emberi értékvesztés, emberi hiány tárgyiasítása.

Botz Domonkos bebarangolta a nagyvilág tájait, Délkelet-Ázsiától Észak-Afrikán keresztül az Egyesült Államokig és a lappok földjéig. Utazásai során – bizonyosan nem véletlenül – számos magyar személlyel, emberpárral és közösséggel találkozott: nyelvtanárral és szakáccsal, gazdag nyugdíjassal, reklámügynökség tulajdonosával. A paletta széles, de a világban szétszóródott magyarok, mintha mind megtalálták volna helyüket. Gondjuk nincs a pénzre, talán csak a „még több pénzre”, amelyet kergetnek, meg-megtalálnak, habzsolnak. Kergetnek, hogy igazolják maguk számára: jó döntés volt eljönni, kivándorolni, disszidálni Magyarországról, otthagyni a szegénység földjét, a diktatúra országát. Csak éppen… Amit máshol semmiképp meg nem találhatnak: az országot, az otthont, a nyelvet. Nevezzük akárhogy: a hazát, a kibocsátó fészket. És dolgozhat bennük duzzogás, menekülés, felejtés, a siker és a jómód kábítószere, a haza minden gondolat mélyén ott lapul, ott ágaskodik, ott szólal meg elnémíthatatlanul.

Sokaknak sok minden sikerült: a fogyasztásnak, a szabadságnak az a fokozata és fajtája, amit „Amerika” teremtett meg és sulykol a bevándorlókba, hogy ámuljanak és felejtsenek. Nem rossz az ámulás és a felejtés, de aligha lehet a lelkiismeretet ezekkel elaltatni, megbékíteni.”

Lukáts János

Kiadó: Hetedhéthatár, 2019

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Hazátlanul – Botz Domonkos új kötetének bemutatója”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés