Kína lábnyomai Délkelet-Ázsiában • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Kína lábnyomai Délkelet-Ázsiában

Kína nem csupán „kemény” (gazdasági és katonai) eszközökkel, hanem az ún. „puha erő” (azaz diplomáciai, segélyezési és kulturális kapcsolatok támogatása) révén is megállíthatatlanul igyekszik kiterjeszteni globális befolyását az egyes délkelet-ázsiai országokban. A „Kína lábnyomai Délkelet-Ázsiában” c. tanulmánykötetből megtudhatjuk, hogy a kínai kormányzat milyen tudatosan köti össze külföldi segélyezési gyakorlatát kultúrájának és nyelvének terjesztésével Kína nemzetközi vonzerejének növelésére, és hogy Kína üzleti módszerei és tapasztalatai miért kívánatosabbak és népszerűbbek Délkelet-Ázsiában, mint a nyugati országok eljárásai.

A számos szerzőt felvonultató könyv lézerpontosságú összefoglalót nyújt arról, hogy Kína milyen ún. „puha eszközökkel” igyekszik növelni és megszilárdítani befolyását a délkelet-ázsiai régióban, miközben ennek geopolitikai aspektusait is feltárja az olvasó számára. Puha lábnyom, illetve puha erő alatt diplomáciai, segélyezési és kulturális lépéseket, döntéseket, illetve az ilyen jellegű kapcsolatok kiépítését és megőrzését értik a szerzők, hiszen álláspontjuk szerint erre is szükség van ahhoz, hogy Kína valódi, globális politikai szereplővé tudjon válni. A kötetben számos fontos kínai alapfogalommal, kifejezéssel is megismerkedhetünk, az esettanulmányokat pedig érdekes és tényszerű táblázatokon, ábrákon keresztül szemléltetik az írók.

Az első két fejezet Kína délkelet-ázsiai politikájának történelmi áttekintésével, fejlődésével és kontextusba helyezésével foglalkozik. A szerzők úgy vélik, hogy Kína növekvő gazdasági ereje teszi lehetővé a jelenlegi vezetés számára az „Egy övezet – egy út” kezdeményezés megvalósítását, amely elkerülhetetlenül magában foglalja az ún „puha és kemény eszközök” bevetését is. A kínai befolyás térnyerését szolgáló „puha” kezdeményezések és projektek közül külön kiemelésre méltó például a Konfuciusz Intézetek megalapítása, az egyes délkelet-ázsiai országok saját nemzeti projektjeibe való befektetések, a kereskedelmi és politikai elitekkel való kapcsolatok erősítése. A puha erő alkalmazása a külpolitika terén is sikeresnek bizonyult. Ezeket az eszközöket Kína azért alkalmazza előszeretettel, hogy a régióban enyhítse azokat a félelmeket, amelyek Kína erősödését és fejlődését veszélyesnek gondolják magukra nézve. A cél, hogy a Kínával szembeni negatív megítélés helyett az ország társadalmi és kulturális vonzereje kerüljön a közbeszéd és a gondolkodás fókuszába.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS