Hetedhéthatár | Tizenhetedik alkalommal adták át 2019 december 7-én a Prima Primissima díjakat.

Napi aktuál

Tizenhetedik alkalommal adták át 2019 december 7-én a Prima Primissima díjakat.

A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Az OTP Bank immár hét éve tartja fenn a díjat, amelyet egyedülálló társadalmi elfogadottság, figyelem és elismerés övez.

A díjakat tíz kategóriában adják át: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport. Kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül végül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

Idén az alábbiak szerint alakult a nyertesek névsora:

  • Magyar építészet és építőművészet kategóriában Bachman Gábor építész-tervezőművész
  • Magyar tudomány kategóriában Ádám Veronika orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja
  • Magyar sajtó kategóriában Exterde Tibor szerkesztő-műsorvezető
  • Magyar képzőművészet kategóriában Bak Imre festőművész
  • Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Neuwirth Anna Mária néptáncpedagógus
  • Magyar sport kategóriában Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella nyugalmazott testnevelő tanár és röplabda mesteredző
  • Magyar irodalom kategóriában Ferdinandy György író, költő
  • Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Balogh Kálmán cimbalomművész
  • Magyar zeneművészet kategóriában Dés László előadóművész, zeneszerző
  • Magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Tóth Ildikó színművész

kapta az egyenként 15 millió forinttal járó Príma Primissima díjat. Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat Keresztes Ilonának, a Kossuth Rádió vezető szerkesztőjének ítélték oda a szavazók.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadó gálán elmondta:

A Prima Primissima díjazottjainak egyre bővülő névsora bizonyítja, hogy a magyar gondolkodók, alkotók, sportolók értékteremtése rendkívüli, hozzájárulnak a magyar és azon keresztül az egyetemes kultúra építéséhez.

Mint hangsúlyozta, nem az számít, mekkora vagyonunk van, mit értünk el az életben, hanem az, kinek segítettünk, kinek tettük az életét könnyebbé, jobbá, vagyis mennyit tudtunk visszaadni abból, amit nekünk juttatott az élet.

Csányi Sándor kiemelte: a mostani díjazottak tehetségüket arra fordították, hogy művészként, tudósként, nevelőként, sportolóként a nemzetünk érdekeit szolgálják, annak életét jobbá tegyék és hírnevét öregbítsék.

A kínai internetóriás, az Alibaba nemrég visszavonult alapítóját idézve tért ki arra, miként maradhat az ember versenyképes a digitalizáció, a mesterséges intelligencia korában is. Oktatásunkat úgy kell átalakítani, hogy gyermekeinknek megtanítsuk, miként legyenek minél inkább emberek a gépek korában. Egy gépnél nehezebb okosabbnak lenni, de bölcsebbek mindig lehetünk – fogalmazott.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Tizenhetedik alkalommal adták át 2019 december 7-én a Prima Primissima díjakat.”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés