Ingyenes lesz a tömegközlekedés Luxemburgban • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Ingyenes lesz a tömegközlekedés Luxemburgban

A világon elsőként Luxemburgban lesz ingyenes a teljes tömegközlekedés, az új szabályozás 2020 március 1-jétől érvényes.

Luxemburgban a teljes tömegközlekedés, beleértve a vasutat is, ingyenessé válik, kivételt csak a vasúti első osztály jelent, a prémium szolgáltatásért külön kell majd fizetniük az utasoknak – számolt be a Portfolio.hu a Handelsblatt cikke nyomán.

A mintegy 600 ezres lakosú Luxemburgban a gazdasági növekedéssel párhuzamosan az elmúlt években a lakásárak és a bérleti díjak is jelentősen emelkedtek
Fotó: Wikipedia

A lépést többek között az elmúlt évek gazdasági és demográfiai változásai kényszerítették ki. A mintegy 600 ezres lakosú Luxemburgban a gazdasági növekedéssel párhuzamosan az elmúlt években a lakásárak és a bérleti díjak is jelentősen emelkedtek, emiatt sokan kényszerültek arra, hogy az ország határain túl keressenek lakásmegoldást. Ennek hatására állandósultak a reggeli és délutáni dugók az ország útjain.

A cikk szerint a luxemburgi kormánykoalíció közlekedési koncepciójának része a fővárosi villamoshálózat kiépítése, az országos vasúthálózat korszerűsítése, P+R parkolók építése, amelyek számát 2025-re megdupláznák, de a kerékpárút-hálózatot is bővítik.

François Bausch közlekedési miniszter nem számít arra, hogy az ingyenesség miatt sok autós váltana tömegközlekedésre. Már eddig is az adófizetők fizették a tömegközlekedés költségének csaknem 90 százalékát, az ingyenessé tétel most már csupán 41 millió eurós extra költséget jelent az adófizetőknek.

A városban egyébként tíz év kihagyás után Magyarország újra konzuli feladatokat is ellátó diplomáciai képviseletet nyitott 2019 márciusában.

(Forrás: Turizmus.com)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS