Made in Pécs-Díj 2019 – díjazták a legjobbakat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Made in Pécs-Díj 2019 – díjazták a legjobbakat

2020. január 10-én tartották a Made in Pécs Caféban a Made in Pécs Díj-2019 átadóját. A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. 2019 legjobbjai a következők lettek. A díjazottak bemutatásakor a Made in Pécs ismertetőit vettük át, változtatás nélkül.

 

 

Az év vendéglátóhelye: Rokusch

Letisztult dizájn és tökéletes újhullámos kávék a CrackerJack Roastery-ből, a város egyik legjobb baristájától, Hajdú Balázstól. Korábban néhány helyen már megmutatta tehetségét, de itt most állandó kávégépre talált. Természetesen a jó kávé már nem elég, mellé teák, és mindkettő mellé minőségi falatok is járnak. Péksütemények, szendvicsek, joghurt és müzli, egészséges reggeliktől a brunchon át egészen a korai vacsoráig, az egyetem vonzáskörzetében. A tudatosan és körültekintően kialakított kínálatban – a kávétól az üdítőitalokig – szinte csak olyan ízek kaphatók, melyek máshol nem. Ha csak egy titkos jelszót kellene az idei szezonban továbbadnunk, akkor az a cascara-gyömbér-verjus-méz lenne.

 

Egy zöldebb Pécsért: Zöld Blokk

Valamiben elsőnek lenni egyrészt nagyon menő, másrészt viszont kihívásokkal teli vállalkozás. A Kertvárosban működő Zöld Blokk nevű üzlet volt az első olyan Pécsett, ami csomagolásmentesen árulta termékeit, azaz nem termelt semennyi felesleges hulladékot. A zero waste első zászlóshajója azóta is süvít, modelljük példaértékű, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy azóta újabb csomagolásmentes boltok nyíltak a városban.

 

Az év civil kezdeményezése: Pécs Bike Maffia

5 éves a Pécs Bike Maffia! Ez azt jelenti, hogy a lelkes csapat öt éve főz rendületlenül, és az elkészült finom, meleg ételeket (melyek alapanyagait felajánlásokból gyűjtik össze) biciklivel juttatják el a rászorulóknak. Rengeteget dolgoznak azért, hogy néhány szegényebb embernek szebbé és tartalmasabbá varázsolják nehéz napjaikat. Sok-sok további 5 évet kívánunk, és köszönjük az áldozatos, karitatív munkát!

 

Az év rendezvénye: PopUp Piknik

A Filter, a Soul Kitchen, a Mandala, az Eleven és a Rokusch csapata, valamint DJ Josh.Ka gondolt egy nagyot, és csavart egy hatalmasat az eddig jól bevált gasztronómai rendezvények lebonyolításán, ezzel együtt pedig a színvonalán is. Szeptember 22-én a Palatinus tetőteraszára (!) invitálták a vendégeket finom italok és fenséges ételek társaságában, ami akkora ötlet volt, hogy a fal adta a másikat! Ragyogó napsütésben lehetett italozni és falatozni a Palatinus tetején olyan panorámával körülvéve, hogy az ember csak kapkodta a fejét. Az ötletért és a kivitelezésért hatalmas gratuláció jár a szervezőknek! (A PopUp Piknik december 1-jén újrázott, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat udvarán tartottak hasonló, de karitatív eseményt.)

 

Nívódíj: Mecsek Egyesület, PVSK, Szélkiáltó (mindhárom jelölt megkapta a díjat)

Pécs mit sem ér a Mecsek nélkül, a Mecsek pedig ma biztosan más arcát mutatná egy elhivatott természetbarát közösség hiányában. A Mecsek Egyesület 1891-ben jött létre, felvállalva, hogy kiaknázza azt a kincset, amit a Mecsek nyújtani tud. Munkájuk nyomán turistautak és pihenők jöttek létre, köszönhetünk nekik jelentős erdei építményeket, mecseki emlékhelyeket, létesítményeket. Rendkívül értékes munkájukért köszönettel tartozunk!

100 éves a Pécsi Vasutas Sportkör! Az 1919. augusztus 23-án alakult sportegyesület többek között olimpikonokkal is gazdagította a magyar sportéletet. Az elmúlt 100 év históriája vastagon pécsi történelem, ami fontos része az egyetemes magyar sporttörténelemnek is. Az egyesületnél folyó szakmai munka garancia arra, hogy a legendás egyesület még sokáig tovább éljen, amihez jó munkát kívánunk a mostani és a leendő dolgozóknak, sportolóknak egyaránt.

A 45 éves Szélkiáltó zenekar nem csak pécsi, hanem nemzeti kincs – ezt bizton állíthatjuk. A magyar és a világirodalom legszebb verseit zenésítik meg, emellett pedig kiemelt ügyüknek tartják a Pécsett élt és élő költők – például Janus Pannonius, Csorba Győző, Pákolitz István, Bertók László – műveinek bemutatását. A zenekarnak további sikereket kívánunk, és kérjük, hogy még sokáig szórakoztassák / tanítsák az összmagyar és a pécsi közönséget.

 

Az év művészeti eseménye: Bauhaus Ünnep

A Bauhaus vastagon pécsi ügy. Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Weininger Andor és Molnár Farkas munkásságára minden pécsi rendkívül büszke. A Bauhaus 100 éves évfordulója alkalmából a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány kiállítás-sorozatot rendezett Bauhaus Ünnep címmel, ami Pécsen kívül látható volt Budapesten és Párizsban, lapzártánk idején pedig éppen Brüsszelben installálják, és a tervek szerint Rómába is elutaztatják majd.

 

Kultúra Junior: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza

Keresztesi József pécsi író megírta a Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című verses meseregényét, amit a Hubby, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa Az év gyerekkönyve díjjal jutalmazott. Elképesztő elismerés ez, hiszen gyerekkönyvet írni hatalmas felelősség, amit csak alázattal és méltó komolysággal lehet megalkotni. A kötethez, a díjhoz szívből gratulálunk, további szép könyveket várunk a pécsi írótól, aki igazándiból nagyszerű zenész is.

 

Hétköznapi Hős: Kosári Aurél, Várnai Anna, Bánfai Bálint (mindhárom jelölt megkapta a díjat)

Az, hogy Kosári Aurél egyszemélyben mennyi mindent tett Pécs kulturális életéért, nehéz lenne leírni ilyen kis helyen. Érzékeltetésképpen csupán egy dolgot emelnénk ki, méghozzá a galériáját, a Búza téri AntikArt Galériát, amit már több mint 30 éve üzemeltet. Csodaszép dolog ez! Fantasztikus gyűjteménye lett az idők során, melyből idén májusban kiállítás is nyílt a Modern Magyar Képtárban. Aurél, Isten éltessen még nagyon sokáig!

Várnai Anna azon túl, hogy a Király utcai Kóstolda cigányétterem vezetője, a Színes Gyöngyök Egyesület elnöke is. A két tevékenység azonban összekapcsolódik. Az egyesület elsősorban roma származású emberek és családok részére biztosít szolgáltatásokat. A romák között is hátrányokat elviselni kénytelen nők életminőségének és foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében fejtik ki tevékenységünket, amiért csak hálával tartozunk nekik.

Adva van egy mentőtiszt, Bánfai Bálint, aki a munkáján kívül gyerekeket tanít az elsősegélynyújtás alapjaira, köztük arra, hogy hogyan kell valakit újraéleszteni. A Kids Save Lives in Hungary mozgalom motorja lelkiismeretesen, szabadidejének jelentős részét fordítja arra, hogy a gyerekek képesek legyenek egy vészhelyzetben helyesen cselekedni, amivel akár hozzátartozójuk életét is megmenthetik. Kalapunkat megemeljük és köszönjük!

 

Közönségdíj: 30Y koncert a Szabadtéri Színpadon

Meglepő lehet, hogy egy konkrét koncertet kiemelünk az évi rengetegből, de erre jó okunk van. Az 1953-ban megnyílt Káptalan utcai Szabadtéri Színpad a dicső és felemelő aranykor után (amikor külföldi világsztárok és hazai nagyágyúk adták egymásnak a kilincset) csúnya hanyatlásnak indult koncertfronton. Egy-egy gyönge kísérlet volt a régi fíling felélesztésére, de minden kezdeményezés rövid időn belül elhalt. A szeptemberi 30Y koncerten viszont azt éreztük, hogy ez a legendás hely újra életre kelt! Széksorok nem voltak a nézőtéren, a hatalmas tömeggel és a zenekarral együtt azt éreztük, hogy valami fontos dolog történik ezen a helyen a jelenben, olyasmi, ami a múltban természetes volt. Jó volt átélni ezt az élményt!

(Kép forrása: Made in Pécs)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS