Állapotfelmérés • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Állapotfelmérés

A pécsi-baranyai alkotóművészet a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben Magyarországon vezető szerepet foglalt el. A pezsgő, a kortárs európai tendenciákkal párhuzamosan futó művészeti élet szinte mindegyik művészeti műfajban maradandót hozott létre.

Ebben a szellemi magatartásban kiemelkedő szerepe volt a vizuális művészetnek. Pécs város és Baranya megye többek között arról is ismert, hogy nagyon sok, rangos művész él itt. Az a generáció, amely város képzőművészeti életét a ’70-es-’80-as években a művészeti közélet számára ismerté tette, már kevésbé van jelen. A város jelenlegi vezető művészei az őket követő, tudatosan nevelt középkorú generáció tagjai lettek és mellettük, velük együtt a PTE Művészeti Kar oktatási tevékenységének eredményeként egy erős fiatal(abb) generáció nőtt fel.

Az m21 Galériában 2020. január 24 és március 22. között megtekinthető kiállítás a célja, hogy bemutassa Pécs város és Baranya megye alkotóit, a közönség és a szakma számára megmutassa és dokumentálja mindazokat, akik itt képzőművészként tevékenykednek.

A „művész” státusz is megváltozott: korábban a hivatásos alkotómunkát végzők a Művészeti Alap, majd később Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe (MAOE) tartoztak. Ez megkülönböztette őket azoktól, akik a művészetet nem hivatásként, hanem amatőr érdeklődésből művelték. A bemutatásra kerülő kiállítók mindegyike valamilyen művészeti oktatási intézményben oklevelet szerzett, vagy valamilyen művészeti szervezetnek a tagja, rendszeres alkotómunkát végez, kiállításokon vesz részt, a pécsi vizuális élet alakítója.

A kiállítás létrehozásának ötlete Pinczehelyi Sándortól származik, a szervezést a múlt év elején kezdte. A meghívott 150 művész közül, 124 kiállító lesz, köztük hét Munkácsy-díjas, négy Ferenczy Noémi-díjas, két Érdemes Művész és egy Kiváló Művész szerepel, valamint huszonnégy DLA fokozattal rendelkező alkotó, ötvenkilenc nő és hatvanöt férfi.

A tárlathoz katalógus készül, amely az alapvető életrajzi adatokon kívül tartalmazza a művészek portréfotóit és egy alkotásuk reprodukcióit.
A kiállítást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

Facebook esemény

 

 

(Forrás: art.pte.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS