Könyvtárhasználati verseny diákoknak • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Könyvtárhasználati verseny diákoknak

A Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny több mint 25 éves múlttal rendelkezik. A résztvevők korcsoportjai, a verseny felépítése, szervezése sokat változott az idők során, ma a tanulmányi versenyek mintájára három fordulóból áll. Az országos írásbeli forduló feladatait megyei helyszíneken oldják meg a jelentkezők, innen jutnak az döntőbe, ahol írásbeli és szóbeli megmérettetés vár rájuk. Két korcsoportban versenyezhetnek, a 7-8. osztályosok és a 9-10. osztályosok mérhetik össze tudásukat.

A tanulóknak komplexen kell alkalmazniuk információs műveltségüket, a könyvtárak nyújtotta lehetőségek segítségével. A hagyományos könyvtári dokumentumokon túl az elektronikus adathordozók és az internet lehetőségeit is használniuk kell a versenyen résztvevő tanulóknak. Projektfeladatok megoldása is része a vetélkedőnek. Minden év versenyfeladatai egy központi téma köré szerveződnek, amely idén az „Az ember és a világűr”.

Az országos verseny előtt lehetőség van megyei vetélkedő rendezésére is. Baranya Megyében a Pécs-Baranyai Könyvtárostanárok Szakmai Műhelye 2015-ben alapította meg Klimo György Könyvtárhasználati Vetélkedőt, amely három korcsoportban biztosít versenyzési lehetőséget a tanulóknak. Az 5-6. osztály bevonása az utánpótlás nevelése érdekében célszerű. A megyei vetélkedő az iskolai könyvtárosok és a helyi könyvtárak munkatársai, könyvtár szakos hallgatók és a szponzorok összefogásával valósul meg.

Ebben az évben január 13-án mérték össze tudásukat a tanulók megyei szinten. Felkészítő tanáraik a teljesítményük alapján 8 tanulót neveztek be az országos írásbeli fordulóba. Erre az eseményre 2020. február 17-én délelőtt kerül sor a Csorba Győző Könyvtár Apáczai Csere János Fiókkönyvtárában.

Az elmúlt évekre visszatekintve a baranyai tanulók mindig képviselték a megyét a Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen, több alkalommal az országos döntőbe is bejutottak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS