Pleschinger Gyula: Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy kitűzött céljainkat sikerült elérnünk • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Pleschinger Gyula: Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy kitűzött céljainkat sikerült elérnünk

Beszélgetőpartnerem Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke.

2017-ben lett a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, hogy értékeli az eltelt három évet?

Pleschinger Gyula

Egy szervezet életében a vezetés változása rendszerint változásokat eredményez. Nem történt ez másképp az MKT esetében az új/megújult elnökség három évvel ezelőtti megválasztását követően sem. Erre a három éves ciklusra a Magyar Közgazdasági Társaság meglevő értékeinek megőrzése mellett a továbblépést a nemzetközi kapcsolatok szélesítése terén, a szervezeti élet fejlesztését, ezen belül az ifjúsági szervezetünk hatékonyabb beintegrálását tűztük ki célul.

Úgy gondolom, szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy kitűzött céljainkat jelentős részben sikerült elérnünk. Még 2017-ben önálló szekcióval vettünk részt a Közgazdasági Világszervezet mexikói konferenciáján, és fórumot szerveztünk az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal közösen, többek között az európai integráció jövőjéről és az európai szemeszterről. 2018. márciusában együttműködési megállapodást írtunk alá a V4-es országok Közgazdasági Társaságaival, és az együttműködés keretében tavaly szeptemberben Brnóban – a Cseh és a Szlovák Közgazdasági Társasággal közösen – egy, a tervgazdaságból a piacgazdaságba való átmenet 30. évfordulójára emlékező konferencia szervezésében vettünk részt, valamint bekapcsolódtunk a V4-es országok középiskolásai számára szervezett Közgazdasági Olimpia rendezésébe is.

Kapcsolatot építettünk ki a Francia Közgazdasági Társasággal, melynek elnöke előadásával megtisztelte egyik, a kliometriával foglalkozó konferenciánkat. Számos további rendezvényünkön – egyebek között az Egerben, Debrecenben és Nyíregyházán rendezett, minden korábbi részvételi rekordot megdöntő Vándorgyűléseinken – is vendégül láthattunk neves külföldi szakembereket előadóként, panellistaként.

Erősödtek a kapcsolataink a határainkon túli testvérszervezeteinkkel is: a közös munka fontos eredménye, hogy az MNB Kiválósági Ösztöndíjának mintájára, a Magyar Közgazdasági Társaság kezdeményezésére 2018-ban elindult a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogram a legtehetségesebb határon túli magyar hallgatók támogatására.

Fontos előrelépés az is, hogy 2019-ben Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán elindult a Kárpátaljai Magyar Közgazdász Társaság megszervezése is.

Szakmai téren – a Vándorgyűlések mellett – folytattuk hagyományos nagyrendezvényeink megszervezését: a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóját (FIKOT), a Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóját (KÁMFOR), valamint a Költségvetési Tanáccsal közös, éves szakmai konferenciákat. A vándorgyűlések főbb üzeneteit, javaslatait tartalmazó záródokumentumot az MKT évről évre elküldte a monetáris és fiskális politika, a hazai gazdaságirányítás legfőbb döntéshozóinak.

Emellett új kezdeményezésekkel is bővült az MKT programkínálata: kerekasztal-beszélgetéseket szervezett a társaság például az LSE hallgatóinak kezdeményezése kapcsán a közgazdasági gondolkozás és oktatás továbbfejlesztésének igényéről vagy az MNB 330 pontjához kapcsolódóan, a reálgazdasággal az aktívabb kapcsolattartás erősítése jegyében pedig rendszeressé váltak a szakmai vállalatlátogatásaink is. Az MKT szakosztályai és megyei szervezetei továbbra is évente mintegy 80–100 szakmai rendezvénnyel várják a tagjainkat és az érdeklődőket. Rendezvényeinket rendre komoly sajtóérdeklődés övezte.

A bővülő programkínálat szervezeti fejlesztésekkel is járt az MKT életében. Az elmúlt három évben három új szakosztály (Európai Uniós; Demográfiai; Fintech és Pénzügyi Kultúra) kezdte meg munkáját, valamint újjáalakult az Államháztartási Szakosztály. Új tagokkal (Tungsramcsoport; Országos Betétbiztosítási Alap; Posta-biztosítók) bővült az MKT jogi tagvállalatainak köre. A társaság taglétszáma az évek óta nem fizető tagokra vonatkozó tagrevíziót követően 3200 fő, és folyamatosan emelkedik. Számos korábbi, időközben ilyen-olyan okokból kilépett tagunkat sikerült visszaszereznünk.

Amiben úgy érzem, nem sikerült maradéktalanul elérni a kitűzött célokat az a megyei szervezeteinkkel való kapcsolattartás intenzívebbé tétele volt, ami alatt az Elnökség és a megyei vezetés szorosabb együttműködését, egymás elnökségi ülésein való alkalmankénti részvételt értem. Nem érzem maradéktalanul sikeresnek a fiatalok integrálása terén való előrelépést sem – még mindig nagyon sok, az egyetemet elhagyó fiatalt veszítünk el.

Idén választás lesz a Társaságban. Ez mennyire befolyásolja a Közgazdász Vándorgyűlés szervezését, amely Szegeden lesz szeptemberben?

A helyszínre – Szeged – és az időpontra – szeptember 24-26 – , tehát a Vándorgyűlés legfontosabb paramétereire vonatkozó döntést az Elnökség már meghozta. A szervezés is elindult, és ebben meghatározó szerepet a Magyar Közgazdasági Társaság Titkársága játssza, így a májusban esedékes tisztújítás a Vándorgyűlés előkészítését semmilyen módon nem befolyásolja. A lehetséges előadókkal, a panelek lehetséges résztvevőivel az egyeztetések megkezdődtek – ez az a terület, ahol a választások után felálló megújuló szakosztályoknak, megyei szervezeteknek és az elnökségnek lehetnek új elképzelései, de itt nem vagyunk késésben.

Minden évben sikerült különleges személy meghívni, tavaly Áder János államfőt korábban 2017-ben a 2011-es Nobel díjas Thomas J. Sargent a New York-i egyetem professzorát kíváncsian várom a mostani személyt.

Folyamatosan törekszünk arra, hogy rendezvényeinkre (melyekből évente száznál is többet tartunk) igyekezzünk olyan előadókat szervezni, akik elismert szakmai/döntéshozói tapasztalatokkal és múlttal rendelkeznek. Kiemelten igaz ez a Vándorgyűlésre, a Közgazdasági Társaság legfontosabb rendezvényére. Ahogy az előbbiekben jeleztem, a lehetséges előadók ügyében megkezdtük az egyeztetéseket, és biztos vagyok benne, hogy Szegeden is olyan előadók tisztelnek meg bennünket, akik méltán tartanak számot érdeklődésre. De az már most is nagy valószínűséggel elmondható, hogy Varga Miniszter Úr és Matolcsy Jegybankelnök Úr előadásaira számíthatunk.

Először építőmérnöki diplomát szerzett majd utána elvégezte a közgazdasági egyetemet mi készítette erre a lépésre?

Valóban, eredetileg építőmérnökként végeztem, és több, mint tíz évig ebben a szakmában dolgoztam, először kivitelezőként, majd tervezőként, végül beruházóként. Ez utóbbi munkaköröm kapcsán kerültem közelebbi kapcsolatba a bankokkal és a pénzvilággal, és mivel megtetszett, váltottam. Nem bántam meg: kezdetben az OTP-nél, később a Raiffeisennél voltam kereskedelmi bankár, befektetési bankár, majd az (Államadósság Kezelő Központ) ÁKK-nál adósságkezelő, az (Nemzetgazdasági Minisztérium) NGM-ben adó-és pénzügyi államtitkárként szabályozó, és a sort a Monetáris Tanács zárja, ahol a Tanács többi tagjával közösen a monetáris politika irányításával kapcsolatos döntéseket hozzuk meg.

2013. március 5. óta a Monetáris tanács Tagja, majd 2019-ben újraválasztották 6 évre. Érdekelne, hogy a Monetáris Tanácsban mivel foglalkozik, bár tudom, hogy a monetáris politikai területek nincsenek egyes szakmai szegmensek mentén szétosztva.

Kifejezett munkamegosztás nincs a Tanács tagjai között. A szakmai múltjuk alapján azonban a Tanács egyes tagjai más-más területeken rendelkeznek komoly tudással/tapasztalattal, melyek összeadódva a Tanács működését nagyon hatékonnyá teszik. Ami engem illet – nyilván a múltam alapján – a Tanács tagjai közül leginkább én találkozom a befektetőkkel, hitelminősítőkkel, vagy a nemzetközi pénzügyi intézmények képviselőivel.

Nem lehetnének előadások a monetáris politikáról a Magyar Közgazdasági Társaságban?

Nemcsak, hogy lehetnének, de időről időre sor is kerül a monetáris politikával kapcsolatos előadásokra, vitákra. Az MKT honlapján folyamatosan közzétesszük az elkövetkező hónapok rendezvényeinek meghívóit, és ha valaki egy – őt érdeklő – rendezvényről lemarad, többnyire talál róla összefoglalót a honlapunkon.

Két javaslatom és egy kérésem lenne önhöz, mint az MKT tagja. Jó lenne visszaérni arra a rendszerre, hogy a szekcióvezetők a Vándorgyűlésen készítsenek összegzést a plenáris ülésre.

A szekcióvezetők zárópanel keretében tartott összefoglalójával kapcsolatosan nincsenek jó tapasztalataink – egy fárasztó háromnapos eseménysorozat zárásaként hasznosabbnak ítéltük, ha a rendelkezésre álló időt érdekes előadásokkal, esetleg panelekkel töltjük ki. A szekcióvezetők által összeállított összefoglalók alapján azonban minden évben készítünk egy – a fontos gondolatokat és hasznos javaslatokat összefoglaló – záródokumentumot, melyet eljuttatunk a gazdasági élet illetékes döntéshozóihoz, és természetesen a honlapunkon is közzétesszük. Úgy gondolom – és a tapasztalatok is ezt igazolják –, ez a megoldás a korábbinál hatékonyabb, és népszerűbb is.

A másik: a legaktívabb szakosztályt díjjal lehetne honorálni.

Minden év végén tartunk egy kis évzáró összejövetelt, ahol összefoglaljuk az év legfontosabb MKT-s történéseit, és felsoroljuk az adott évben legaktívabban működő szakosztályokat.

A kérés: kitűnő előadást halottam 2009-ben Zalakaroson és a 2018-as Vándorgyűlés Nemzetközi Gazdaság szekciójában Pelczné PhD Gáll Ildikótól. Ismét nem lehetne meghívni előadni?

Pelczné Gál Ildikó is azok közé tartozik, akiket mindig örömmel és szívesen látunk előadóink között, így egész biztos, hogy – ha elfoglaltságai engedik – a jövőben is számítunk arra, hogy megtiszteli a Vándorgyűlést, és ha úgy adódik, egyéb rendezvényeinket.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS