Interjú On Saijal az Álruhában című regénye kapcsán • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Interjú On Saijal az Álruhában című regénye kapcsán

 

Kovács Alexa: Újabb Vörös pöttyös történettel örvendeztetted meg az olvasóidat, de közben dolgoztál a sok éve várt Artúr köteten is. Nehéz két ennyire különböző történettel foglalkozni?

On Sai: Nem volt könnyű. Nagyon más hangulatú történetek, másképp kell nyúlni a szereplőkhöz, másképp építem fel a világot is. Párhuzamosan nem is ment, hanem amikor befejeztem az Álruhában kötetet, utána szünetet tartottam, majd megírtam az Artúr végét is.

K. A.: A könyv borítóját László Maya készítette, de több terve is volt. A végleges a kedvenced, vagy valamelyik „nem nyert” terv is elnyerte a tetszésedet?

O. S.: Nagyon tetszettek a kimaradó tervek is, a palota gyönyörű volt, és egy körtés kompozíció is a szívemhez nőtt. Maya nagyon gyorsan, és nagyon látványosan rajzol, rendkívül tehetséges alkotó, öröm vele dolgozni.

K. A.: Milyen nehézségeket okozott E/1-es nézőpontkarakterben megírni a történetet? Miben volt más, mint E/3 nézőponttal dolgozni?

O. S.: Nagyon más. Egyrészt könnyebb, gyorsabb, és nem kell figyelnem a különböző hangokra, sem az infóadagolásra. Másrészt nehezebb a világépítés, mert csak annyit látunk, amennyit a lány lát, márpedig sok dolgot nem lát. Másik baj, hogy az infók nem mehetnek a cselekmény rovására, hiszen ha megtámadják, reagálnia kell, és nem elmélkedhet a mágiarendszer mibenlétéről. Az első kötetet nem akartam telezsúfolni kilógó világépítési elemekkel, de a másodikban már rengeteget megtudunk, mert Rianna hozzá fog férni könyvekhez, és új szereplők is érkeznek.

K. A.: Nem tartottál attól, hogy kicsit „sok” lesz a történet az olvasóidnak? Én olvasás közben azért elbizonytalanodtam, biztos VP kategóriába sorolnám-e? Ezt mi alapján döntöttétek el?

O. S.: Ha fantasy, sci-fi, thriller stb. van a tollam alatt, akkor természetes, hogy a jelzőket az adott világhoz igazítom, és a szereplők a világ logikája mentén haladnak. Pontosan ezt csinálom a romantikus részek terén, ezért vannak pikáns jelzők, és olyan jelenetek, amik zavarba hozzák az olvasók. Ilyen a dobos „küzdelem”, ahol először próbáltam harci jelenetet írni, de sem a lány képessége, sem a jelleme nem indokolta, és világépítésileg is hiteltelen volt az egész. Eleve VP-be írtam. Ha Zafírnak szántam volna, akkor erős szexjeleneteket kellett volna írnom, ami szerintem jobban zavarba hozta volna az olvasókat. És a világépítés egy felnőtt sorozatban keményebb, realisztikusabb, márpedig az egyetlen dolog, amit nem vagyok hajlandó megírni, az a nemi erőszak. Majd egy más, puhább, békésebb világra esetleg megírok egy Zafír könyvcsaládba való sztorit.

On Sai és Kovács Alexa

K. A.: Ha bármelyik elem mágiáját elsajátíthatnád, melyiket választanád és miért pont azt?

O. S.: A vizet. Ez a legéltetőbb elem.

K. A.: Ugyan nincs szemszögváltás a történetben, de még így is minden szereplőnek külön hangot tudtál adni. Melyikőjüket fogadnád el tanítódnak, ki lenne a szövetségesed, és ki az ellenséged?

O. S.: Tanítónak Lidércet, mert hajmeresztő, világlátott, és félelmetes túlélő. Szövetségesnek Frellelont, mert okos kis genyó, és inkább legyen mellettem, mint ellenem. Ellenségnek Amron kapitányt, mert erős, tisztességes, és dicső dolog lenne akár legyőzni, akár meghalni a keze által. Igazi nemes küzdelem.

K. A.: Lidérc szemszögéből nem tervezel írni esetleg a későbbiekben, mondjuk novellát? Mint ahogy Kósza is kapott.

O. S.: Az első variánsban őt is megszólaltattam, de annyira lelassult a sztori, hogy hosszas gondolkozás után kivettem a szálát. Majd felteszem a netre a nyitójelenetét. Később pedig szeretnék még novellákat írni vele, mert nagyon izgalmas, hogy ő mit lát Riannából.

K. A.: Most dolgozol a második köteten. Hány részesre tervezed a sorozatot? Megállsz háromnál, vagy van esély hosszabbra?

O. S.: A kiadóval hármat beszéltünk meg, de még nem tudom biztosra megmondani, hogy hány lesz. Majd meglátjuk, hogy a cselekmény mennyire halad. Az E/1-es narráció miatt lassabb léptékkel haladok, például az első kötetbe a mutatványosok sem kerültek bele, ők a második kötetben lesznek jelen, és megkeserítik Rianna életét. Persze, így is kerek a kötet, és remélem, nagy élmény volt az olvasóknak. Köszönöm a nagyszerű kérdéseket.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS