Nőnek lenni jó…! • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Nőnek lenni jó…!

 

Csak az a „pont, pont, pont” ne volna e cím végén – tesszük a megjegyzést, mi hölgyek! Csak ne kéne már gyermekkortól elviselni azt a fura különbségtételt, ami a két nem között adódik, akár egy családon belül is – mondjuk.
Ami igaz, igaz: gyerekkorunkban gyakran elhangzott, hogy ez csak egy lány, de AZ, az már GYEREK!
Valóban volt ilyen, mégis, leginkább az jut eszünkbe, hogy nekünk, lányoknak volt a legszebben kikeményített fehér, csipke alsószoknyánk és minket néztek, nem a fiútestvérünket, amikor elindultunk valahová és rólunk mondták: micsoda csinoska, nem az öcséinkről.
Nekünk udvaroltak, mi kaptunk bonbont és virágot, velünk büszkélkedtek, bárhová mentünk.
Édesanyáinktól tanultunk meg sütni-főzni, Őket utánozva tettük magunkévá a takarítás csínját-bínját. Őket figyelve lettünk olcsó ruhában is csinos és szolgálatkész feleségek, mintha mindig is tudtuk volna, hogyan kell ezt csinálni, hogyan jó ezt tenni.
Hogyan hiteles.
Zsigereinkbe ivódott a szorgalmas munka és az örömszerzés minden boldogsága!
Róluk „néztük le”, hogyan fejezzük ki tapintatosan bánatunkat… az Ő példájuk segített bátran sok gyermeket szülni és a leggyönyörűbb élménynek tekinteni az anyaságot! Általuk ébredtünk rá, milyen egy odaadó anya, milyen egy igazi Barát.
A segítségük volt hasznunkra abban is, hogyan főzzünk a semmiből valamit, hogyan teremtsünk a nincsből is ajándékot karácsonyra. Tőlük kaptuk a titkos ajándékozás örömének élményét is!
Nekik köszönhetjük a hitünket.
Édesapáink folyton dolgoztak és mi hűségesen, terített asztallal vártuk őket.
A hűséget is megtanultuk így és ellestük a végtelen türelmet. Megtanultuk, mi az önzetlenség és hogy milyen nagyon fontos az otthon, a haza és hogy hogyan jó szeretni.
Igazi örökség a miénk.
Aztán, ahogy teltek az évek, megtanultuk: nem minden fenékig tejfel, nem mindenki örül az örömünknek és nem mindenkinek fontosak értékeink.
Szellemi örökségünkhöz ragaszkodva, próbáltunk alkalmazkodni és gyermekeinknek, unokáinknak átadni, átmenteni mindezt a szépséget.
Hiszen, nőnek lenni jó… még akkor is, ha olykor ez nem is látszik olyan világosan…

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS