A világ reflektorfényében a pécsi Székesegyház – Meghirdették a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestő versenyét! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A világ reflektorfényében a pécsi Székesegyház – Meghirdették a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestő versenyét!

Ötödik alkalommal hirdette meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a pécsi Zsolnay Fényfesztivál legjobban várt programját, a nemzetközi, pénzjutalommal járó Zsolnay Light Art Fényfestőversenyt. A korábbi évekhez hasonlóan a Pécsi Székesegyház épületére kell megalkotniuk a világ legjobb fényművészeinek a mozgó, háromdimenziós, videós fényalkotásokat, amelyekkel életre keltik a bazilikát, feledhetetlen látványt nyújtva.

 

 

Az országban egyedülálló látványosság a július 2-5. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó attrakciója, amit három napon át sötétedéstől lehet megtekinteni, ingyenesen. A fényművészek „vászna” a pécsi Székesegyház, amelynek oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik a művészek a néhány perces, 3D-s fényvetítésekkel.

A verseny nívóját mutatja, hogy a tavalyi győztes, az olasz Michele Pusceddu a Zsolnay Fényfesztiválon elért eredményével kvalifikálta magát a világ legnagyobb és legnevesebb fényfestő versenyére, az iMapp Bucharest 2019 fesztivál Winners League-be, azaz a Győztesek Ligájába, amit meg is nyert, így ő lett az első helyezett a „fényfestők világbajnokságán”. Ezzel felkerült Pécs és Magyarország a világ legrangosabb fényfestőversenyeinek térképére.

A 2020-as pécsi verseny témája: Lightmatter. Az első körös jelentkezés határideje 2020. április 5., majd a szakemberek két fordulón keresztül választják ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon.

A verseny zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Új fejlesztésként idén a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri egyetlen díjat oszt ki. Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotás nyeri el a közönségdíjat.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája – a korábbi évekhez hasonlóan – az idén 20. születésnapját ünneplő magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

A fesztivál során a versenyfilmek programját kiegészítve mindhárom este válogatás látható a korábbi évek legjobb alkotásaiból, köztük szerepel a Kiégő Izzók által jegyzett „Jónás Könyve” című, ikonikus mapping mű is.

Az idén jubiláló Zsolnay Fényfesztivál különlegesen széles spektrumát vonultatja fel a hazai és nemzetközi fényművészeti programoknak, közös platformon mutatva be a különféle művészeti ágakban és formákban alkotó művészeket.

2019-es aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=1I09WYDeEf0&t=67s

Részletek: www.fenyfesztival.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS