Jó kormányzás • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Jó kormányzás

Domokos László
Ellenőrzés – a fenntartható jó kormányzás eszköze

A könyv méltatását Prof. Dr. Kosciszky György, a Miskolci Egyetem a könyv budapesti bemutatóján 2020. január 15-én elmondott gondolataival kezdem. A professzor felhívta rá a figyelmet, hogy az állam funkcióival és feladataival foglalkozó szakirodalom már több mint kétezer évre tekint vissza. Azt hozzátette ugyanakkor, hogy nem egyszerű egy olyan témával foglalkozni, amely egyik oldalán „jelentős gyökérzettel rendelkezik, másik oldalán viszont nyesegetést igényel”. „Ketten kellünk hozzá, hogy élni kezdjen a gondolat, az író csak elkezdi” – idézte Krúdy Gyulát a professzor az eseményen.

A könyvben bemutatásra kerül „A legfőbb ellenőrző intézmények hozzájárulása a kormányzáshoz” tudományos modell, illetve Domokos László részletesen vizsgálja az állammenedzsment fogalmát, jelentőségét és eszközeit, különös tekintettel az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok irányítására. Szintén itt hangzott el egy másik értékelés: „Egy tankönyv, számos értékes gondolat összegzése” – Dr. Parragh László szerint mindegyik igaz a könyvre. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy látja, az olvasó képes lefordítani hétköznapi nyelvre a könyv segítségével az addig kevésbé érthető, túl komplexnek ható fogalmakat, összefüggéseket. „Próbáltam elmerülni az irodalomjegyzékben, hihetetlenül széles, van benne jelentés, előrejelzés, tanács, számvevőszéki tapasztalat, ebből következően azt állíthatom, hogy ez a könyv valóban azt, amit a mai államellenőrzésről tudni kell, azt összegezi” – mondta a könyvbemutatón a Számvevőszék elnökének könyvéről.

Az Akadémiai Kiadó 229 oldalas könyve a következő fejezeteket tartalmazza:
Előszó
Bevezetés
1. Jól irányított állam jellemzői
2. A jó kormányzás tartalmi követelményei, jellemző vonásai
3. A számvevőszékek és az ENSZ a jó kormányzás szolgálatában
4. A jó kormányzás és az INTOSAI követelményeinek érvényesülése
az Állami Számvevőszék működésében és tevékenységében
5. Az aktív Állami Számvevőszék hozzájárulása a jó kormányzáshoz ajó kormányzásdinamikus ÁSZ-modellje
6. A kapacitás fejlesztés keretrendszere
7. Az ÁSZ modernizációs programjának irányai
8. Állami Számvevőszék ellenőrzési jelentése mint a szervezeti változtatás lehetősége
9. A megújuló szervezet lényeges stratégiai területei
10. Állammenedzsment mint a jól irányított állam fokmérője
11. Záró gondolatok
12. Irodalomjegyzék
13. Glosszárium.

A könyv pozitívuma közérthetősége. Apró hiányosságként említhetem, hogy a 29 ábrának és öt táblázatnak nincs jegyzéke és a glosszáriumból kimaradt a korrupció meghatározása. A szerző az előszóban így ír: „Könyvemet jó szívvel ajánlom azoknak, akik mélyebb ismereteket szeretnénk gyűjteni a jól irányított állam működéséről”. Az Állami Számvevőszék és a Központi Ellenőrzési Hivatal munkatársainak kiemelten ajánlom.

 

A szerző életrajza

1988-ban a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán okleveles közgazdászként fejezte be tanulmányait. 1991-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Továbbképző Intézetében szakközgazdász oklevelet szerzett.
1988-1990 között a Békés Megyei Univerzál Kereskedelmi Vállalat osztályvezetője. 1990-1994 között Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzati Hivatalának gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Az 1994-es önkormányzati választásokon bejutott Békéscsaba képviselő-testületébe, ahol a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság elnöki tisztségét töltötte be, illetve tagja lett a Békés Megyei Képviselő-testületnek, ahol frakcióvezető volt. 1995 és 1998 között költségvetési szervek és vállalatok gazdasági tanácsadója. 1998 és 2010 között négyszer választották meg országgyűlési képviselőnek Szarvas és térsége választókörzetben.
1998-2002 között a Fidesz parlamenti frakciójának frakcióvezető-helyettese, a gazdasági kabinet vezetője. 2001 és 2006 között a Magyar Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának alelnöke. 2006 és 2010 között a Magyar Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának alelnöke.
1998-2002, illetve 2006-2010 között a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke volt. 2002 és 2006 között a Békés Megyei Önkormányzat Gazdasági és Környezetgazdálkodási Bizottság elnöke.
1991 és 2010 között a Fidesz tagja. 1992 és 1994 között a Fidesz Békés megyei, valamint az országos választmány tagja, 1996-tól 2010-ig a Békés Megyei Területi Választmány elnöke.
Az Országgyűlés 2010. július 5-ei hatállyal választotta meg az Állami Számvevőszék elnökének. 2010 óta a Pénzügyi Szemle folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke, 2011 óta a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) elnöke és a Költségvetési Tanács tagja.
2017-ben doktori fokozatot szerzett. 2019 óta a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi tanárává nevezték ki.

(Forrás: Pénzügyi szemle, 2020. január)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS