Sport, Rádió, Hit • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Sport, Rádió, Hit

Az újságírói – azon belül is a sportriporteri – szakma ikonikus alakja, Novotny Zoltán május 19-én töltötte be a 80. életévét. A kerek évforduló apropóján a Luther Kiadó életútinterjú-kötetet jelentetett meg a népszerű újságíróval Sport, rádió, hit címmel.

A fotókkal gazdagon illusztrált könyvben egy színes életút állomásai elevenednek meg a beszélgetőtársnak – egyben a kiadvány szerkesztőjének –, Boda Zsuzsának a kérdései alapján.

A következőkben a könyv hátoldalán lévő fülszöveg segítségével a hit és a sport területén lévő életútjáról kapunk képet.

„A Deák téri evangélikus templomban aktív püspöki szolgálatom másfél évtizede alatt  (2000-2018)  rendszeresen együtt szolgáltunk a vasárnapi istentiszteleteken. Ő az olvasópultról hirdette az igét az adott ünnepre kijelölt bibliai szakaszokkal, én pedig a szószékről prédikáltam. Mindig jó érzés volt, ha Zoltánnal együtt szolgálhattam. Biztonságot adott, hogy egy vérbeli profi rádióssal egy párban ‘koncentrálhatok’ akinek nyugalmat árasztó hangja elűzte a mikrofon és kamera drukkot.” – Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök

Több évtizednyi ismeretség, kollegiális viszony, sőt barátság tudatában nehéz lenne távolságtartó tárgyilagossággal beszélni Novotny Zoliról. Hiszen segítőkészsége biztonságot adó mankó volt első tétova szakmai lépéseim során. Aztán megannyi esztendő alatt egyre inkább módom volt látni azt az igényességet, alaposságot, amelynek birtokában, ismerve családi hátterét, nem lehetett kétséges számomra, hogy istenhívő ember. De ha nem így lett volna, akkor is nehéz lett volna elvitatni mindenkori humánumát, jóindulatát. – Vass István Zoltán sportriporter

A világról való felfogását jól tükrözi Bóda Zsuzsának az alábbi kérdésre adott válasza.
– Istenkeresőnek vallja magát. Mindennemű keresésnél kellenek kapaszkodók, biztos pontok. Önnek a hitbeli kérdésekben melyek ezek?
– A Biblia iránymutatását teszem első helyre. Ha mi, emberek a mindennapjainkat a Tízparancsolat, a Hegyi beszéd és Pál apostol szeretethimnusza alapján próbálnánk eltölteni, jobb lenne a világ.

A könyvet elolvasásra ajánlom.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS