Hetedhéthatár | A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság újra választotta elnökét és alelnökét

Kultúra, művészet

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság újra választotta elnökét és alelnökét

Közgyűlést tartott a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, korábbi, közismert nevén Anyanyelvi Konferencia. A Társaság idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját Szili Katalin miniszterelnöki megbízott védnökségével. A jubileumi ünnepséget a járványhelyzet miatt őszre halasztotta az elnökség, de a tisztújító közgyűlést 2020. június 30-án kedden megtartották.

A közgyűlés egyhangúlag ismét bizalmat szavazott az elnöki poszton Balázs Géza nyelvészprofesszornak, az ELTE egyetemi tanárának. Cservenka Judit újságíró-szerkesztőt és Moritz László újságírót alelnökké, Blankó Miklóst, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda irodavezetőjét pedig főtitkárrá választották. A közgyűlés által megszavazott további funkciók betöltői arányosan képviselik a Kárpát-medencét, a nyugati diaszpórát és Magyarországot.

Az eseményen Pomogáts Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész, tiszteletbeli elnök köszöntötte a jelenlévőket. A trianoni döntés évfordulója alkalmából a Kultszó Egyesület tagjai és Havas Judit műsorát tekinthették meg a jelenlévők A Kárpát-medence színei címmel. Két kiadványt is bemutattak Cseke Péter: Őrtüzeink parazsa című tanulmánykötetét, valamint a Nyelvünk és Kultúránk 2019. évi nyomtatott számát. A folyóirat állandóan megújuló online-változata, az e-Nyék olvasottsága egyre népszerűbb – állapította meg Balázs Géza, egyúttal örömmel tudatta, hogy a csaknem 150 éves folyóirat, a Magyar Nyelvőr átkerült a társaság szerkesztésébe.

(Forrás: MTIT)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság újra választotta elnökét és alelnökét”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés