Kaleidoszkóp – 23. • Hetedhéthatár

Humor

Kaleidoszkóp – 23.

 

Gyermekkori emlék

 

1969 júliusában már öthónapos házasok voltunk. Vártuk első gyermekünket, aki az anyaméhen belül akkorákat rúgkapált, hogy azt hittem, fiú lesz és focista.

Az egyik moziműsorban meglepetten fedeztem föl: Bátor emberek – szovjet film. Emlékszem, annakidején, a film után hetekig játszottuk a csetényi katonásdiban, annyira megragadott minket.

– Nézzük meg! – jöttem elő az ötlettel. – Nagy gyermekkori élményem.

Elindultunk. A rekkenő hőségben olvadt az aszfalt, vibrált a levegő. A legtöbb Budapest-térképről már hiányzott az a rész, ahol az ominózus mozi volt. Három busszal utaztunk, mindegyiknek a végállomásáig. Időnként lakatlan tájakon vágtunk át. Másfél óráig zötykölődtünk, mire odaértünk. Közben szakadt rólunk a víz. Mások hűvös szobában, strandon, szabadságon vannak, mi meg rendületlenül a gyermekkori emlékemet hajkurásszuk. Hát normális dolog ez? A moziban a 10 forintos jegy volt a legelőkelőbb. Várakozásom egyre jobban fokozódott. Végre, elkezdődött a film. Mit mondjak, egy világ omlott össze bennem. Ahogy a cselekmény kibontakozott, én úgy mentem össze. Megszólalni se mertem. Odakint a feleségem rám mosolygott:

– Na, Kedves! Van még gyermekkori élménye?

Azt hiszem, több ilyen emlékkel is így járhatnánk, ha megismételhetők lennének. Hányszor halljuk: – Ha még egyszer kezdhetném… Persze úgy gondolják, hogy mai fejjel, ami nem megy.

 

 

Szőnyeg

 

Párizsban erősen rázza a szőnyeget egy arab vendégmunkás az emeleti ablakban. Arra jár egy francia és felkiált:

– Mi van, Ali, nem indul?

 

 

Önzetlenség

 

Az anya maga mellé ülteti tizenhárom éves lányát.

– Szexuális problémákról akarok veled beszélni.

– Oké, szívesen segítek.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS