Éjfélkor lezárult a IV. Hét Domb Filmfesztivál nevezése • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Éjfélkor lezárult a IV. Hét Domb Filmfesztivál nevezése

A IV. Hét Domb Filmfesztiválra idén az alkotók összesen 125 filmet neveztek, melyek közül az előzsűri értékelése alapján kategóriánként a legjobb tíz alkotás kerül a filmfesztivál zsűrije elé.

A fesztivál nevezésének számszerűségéhez hozzátartozik, hogy a Mecenatúra filmes támogatási rendszerét átalakította a kormány, így majd egy évig nem került kiírásra filmes támogatás e rendszerben. Ezen túlmenően a koronavírus is keresztbe tett a filmforgatásoknak.

Ez a IV. Hét Domb Filmfesztivál idei nevezéseinek a számán is látszik, bár a körülményekhez képest így is szép számmal neveztek a filmesek.

A legtöbb filmet a dokumentumfilm kategóriában töltöttek fel az alkotók, azt követi a kisjátékfilm kategória, majd az egyéb kategória, utána az ismeretterjesztő- és természetfilm, majd az animáció, és végül a nagyjátékfilm kategória.

A nevezés lezárulta előtt már elkezdte munkáját az előzsűri a korábban beérkezett filmek értékelésével. A mai naptól már az összes nevezett alkotás elbírálása folyik, melyet a hónap végéig kell elvégezniük.

A diák kategória filmjeit is már elkezdték értékelni a zsűritagok. E kategória zsűrijének tagjai mások, mint a felnőtt kategória tagjai.

A tervek szerint augusztus elsején fognak nyilvánosságra kerülni a döntőbe jutott filmek és rendezőiknek a névsora. Ez az előzsűri által kiválasztott tíz legjobb film lesz minden kategóriában, kivéve a nagyjátékfilm kategória, amelyben az öt benevezett film automatikusan a döntőbe jutott.

A zsűri tagjai: Pokorny Lia színésznő, Réz András filmesztéta, Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező.

 

A fesztiválról

A kialakult járványhelyzetre való tekintettel a IV. Hét Domb Filmfesztivál alternatív megoldásokkal készül a megrendezésre.

Ha a vészhelyzet feloldásra kerül akkor a vetítések az eddig megszokott módon a Komlói Színház – és Hangversenyteremben lesznek. E mellett – újításként is – online-ként, élőben is láthatja a kiemelkedőbb filmeket a közönség.

Az online vetítésre csak akkor kerül egy film, amennyiben az alkotó ehhez hozzájárul.

Amennyiben a korlátozások nem kerülnek feloldásra a filmfesztivál idejéig, vagy újra bevezetésre kerülnének, abban az esetben csak az online vetítések lesznek megtartva.

Az előzsűrizés befejezése után a döntős filmek – hozzájárulás esetén – online is megtekinthetőek lesznek, ahol a közönség leadhatja szavazatait, ami alapján a IV. Hét Domb Filmfesztiválon első alkalommal közönségdíj is kiosztásra kerül. Közönségszavazásra várhatóan szeptember 21-től október 4-ig, két héten keresztül lesz lehetőség. A rendszer egy nézőtől csak egy szavazatot fogad el.

A versenyfilmek október 5-11-ig láthatók minden nap reggel 9 órától este 21 óráig a Komlói Színház- és Hangversenyteremben, és élőben online is a filmfesztivál oldalán. A IV. Hét Domb Filmfesztivál díjátadójára 2020. október 10-én (szombaton) 14 órakor kerül sor a Komlói Színház- és Hangversenyteremben. Október 11-én 10 órától matiné. A délelőtti vetítések elsősorban a diákok számára lesznek összeállítva.

A részletes programot a fesztivál kezdete előtt két héttel (szeptember 17-től) bocsájtják a nagyközönség rendelkezésére a szervezők.

 

(Forrás: http://hetdombfilmfesztival.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS