A „filmgyáros” tinédzser • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A „filmgyáros” tinédzser

Százados Ábel. Sokunk számára ismerős név. Úgy robbant be a közösségi médiába, mint egy meteor. A 13 éves „filmkészítő” két évben egymásután díjakkal tért haza Cannes-ból a Rövidfilmek Fesztiváljáról a Mobile Phone Filmmaking szekciójában. Múlt évben a „Soha” című kisfilmjéért a „Legfiatalabb Tehetséges Filmes”, ez évben pedig a „Doboz”című kisfilmért, ami az előző kisfilm előzményeit mutatja be a „Legígéretesebb Fiatal Filmes” díjat kapta. Villáminterjút próbáltam vele készíteni. A vírus-őrület, majd a vakáció kissé átírta a terveinket. Végül, azonban mégis összejött. Távinterjúnak sikeredett. Valahol úgy érzem, nem ez lesz az utolsó.

– Alfa generációs szülöttként szinte adott a kérdés, te is a digitális gyerekek táborába tartozol? Miden okos kütyüt imádsz?

– Nem tartom magam olyan szinten „kockának”, legalábbis a telefonon a film+zenekészítésen kívül mást nagyon nem használok. Valahogy nem az én világom, de mindenkit meg tudok érteni, aki viszont szeret játszani is, meg ilyesmi.

– Honnan ered az ilyen irányú érdeklődésed? Van/volt-e a családban valaki, aki ilyesmivel foglalkozott?

– Hát igazából sok film volt rám hatással, kiemelném a Visszatérő (2015) c. alkotást. Ott döntöttem el, hogy én is szeretnék ilyen „szépet” alkotni. Nagybácsim, Miki is mint amatőr filmes, foglalkozik hasonlóval, sokat mesél róla, de leginkább a Youtube/Google segítségével tanultam meg amit megtanultam.

– Mikor kezdtél el ilyen irányba érdeklődni?

– 11-12 éves lehettem, amikor láttam az említett filmet, azóta érdekel komolyan a filmezés.

– Honnan veszed az ötleteidet a kisfilmekhez, hiszen még olyan fiatal vagy ilyen „felnőttes” témákhoz?

– Nem lehet túl fiatal az ember az ilyen kérdésekhez. A témaválasztás nagyon egyszerű nálam. Nem kell messzebbre menni, mint a mindennapok, a média és az internet. Egyszerűen olyan sok a feldolgozatlan, megértetlen és sajnos szomorú téma, úgy érzem látnia kell a felnőtteknek is hogy a gyerekkor is olykor hasonlítható a felnőtthöz.

Százados Miklós, Százados Éva, Százados Ábel

– Milyen érzés egy nemzetközi filmfesztivál többszörös díjazottjának lenni?

– Nagyon megtisztelő. Nincsenek szavak. Tényleg a mai napig nehezen hiszem el, hogy a kisfilm, amit megálmodtam valaha eljuthat idáig és el is jut.

– A tavalyi díjazás után „megjött az étvágyad” és újabb sikeres kisfilmet álmodtál? Vagy inkább a karantén szülte ezt a kisfilmet?

– Igazából a Soha kisfilm egy jóval hosszabb történetet mesél el abban az 50 másodpercben, mint ahogy azt hinnénk, csak nagyon tág körben mozgott, bárki elképzelhette a történet elejét, a problémát. Úgy döntöttem, döntöttünk a családdal egy karanténi délutánon, hogy az én verziómat is elkészítjük.

– Ha jól tudom, anyukád és öcséd is segítségedre voltak kisfilmjeid létrehozásában. Egyébként minden ilyen irányú tevékenységedben segítségedre van a családod?

– Igen szerencsére nagyon segítőkészek és nyitottak jó esetben minden ötletemre.

– Vannak már szponzoraid, Megkeresett esetleg valamilyen „nagy név” a szakmából?

– Igen volt rá példa, még tavaly is. Nagyon megtisztelő volt hallani a szakmabeliek hangját.

– Hogy szeretsz dolgozni? Egyedül vagy csapatban? Valahol olvastam, hogy De Re Luigi Attilával is fontolgattok valami közös alkotást.

– Változó, minél kevesebb emberrel, ha van rá esély. A Luigival tartjuk a kapcsolatot, nagyon kedves volt, jó érzés volt egy szintén Jurisicsos volt diákkal együtt dolgozni; készült egy közös videó, amiben engem kérdezget a sikerekről, mellette pedig egy fotózás is lencsevégre van kapva, Youtubeon Luigi csatornáján meg is tekinthető.

– További terveid. Középiskola után esetleg a Színház és Színművészeti Egyetem? Mi leszel, ha nagy leszel?

– Az egyetem hamar itt lesz, mégis oly távolinak tűnik. Valószínűleg ebben a vonalban szeretnék maradni, de még nem tudom őszintén

– És öcséd? Esetleg őt is bevonod színészként a további terveidbe?

– Öcsém nem az a szereplős fajta, 100% biztos nem lesz színész, de próbálgatom bevonni a terveimbe.

– Talán furcsa, amit kérdezek, de a filmezésen kívül milyen más hobbyd van?

– Igen, igen, a filmezés mellett régóta bennem lévő, ám sose megmutatott dolog még a zene, zenélés, írás, versírás.

– Kedvenc filmed, zenekarod, vagy esetleg vonzódsz más művészeti ágakhoz is?

– Rengeteg zenét hallgatok, nyitott vagyok nagyjából minden műfajra, de az igazi kedvencem a 70-90-es évek zenéje, Led Zeppelin, Nirvana stb.

– Következő kisfilm?

– Megszületett a következő kisfilm ötlete, most először egy kis szpojler: egy emberszabású robot lesz a főhős!

Százados Olivér, Százados Ábel, Százados Éva, Százados Miklós


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS