A Rózsavölgyi Szalon - ÉVAD-a 2020/2021-re • Hetedhéthatár

Színház

A Rózsavölgyi Szalon – ÉVAD-a 2020/2021-re

Elindult a Rózsavölgyi Szalon kilencedik évada az Idegenek a vonaton bemutatójával.

A kilencedik
Mi történt a 2019/2020-as évadban?
Mi történik a 2020/2021-es évadban?

Zimányi Zsófia (Fotó: Éder Vera)

„Rendhagyó lesz ez a prológ, az új évad felvezetője. Készülvén erre a szövegre, jutott eszembe, hogy eddig mindegyik évadunkat elneveztük valahogy, például volt már nálunk „titkok és találkozások évadja” is. Az új évadot azonban „szabadon hagyjuk”, nem címkézzük, hiszen már most sejthető, más lesz, mint az eddigiek, hogy a kulturális szcéna, egyáltalán az egész világunk nagyobb összefogást, egymásra figyelést, szolidaritást igényel majd mindnyájunktól – alkotóktól, közönségtől, mecénásoktól, támogatóktól. Persze ha bizonytalan is körülöttünk minden, a művészet megerősít minket. A tavaszi karantén idején is hittem azt, amit a művészeink mondtak, köztük Molnár Piroska, aki nálunk több előadásban is játszik: a színházak nem köthetnek ki végleg az online térben, mert akkor megszűnnek színháznak lenni, ami az élő kapcsolatok, az „itt és most” művészi és társadalmi színtere.

Évadnyitáskor még nem tudjuk, mi vár ránk a következő hónapokban. De nyitunk. Azt valljuk: a színház mindig is értelmet ad a mának, feladata, kötelessége, hogy a világ minket érintő változásaival foglalkozzon, azokra reagáljon. A színház bármit el tud mondani, a lényegi dolgok természetes közvetítője. Beszédes évadunk lesz, annyi bizonyos. Színpadunkon világtörténelmi és kultúrtörténeti személyek is megjelennek, pápák, államférfiak, utóbbiak közül az egyik mellett Greta Garbo tűnik föl. Közelről ránézünk a velünk élő világra.

A Rózsavölgyi Szalonban a hagyomány és az újító szándék teremti meg a műhelymunkát. Nincs állandó társulatunk, mégis olyan erős nálunk az összetartás, hogy maguk a művészek is azt érzik, állandó társulathoz tartoznak itt, és rendre visszatérnek hozzánk. Miközben új művészeket – nagy neveket éppúgy, mint fiatalokat, pályakezdőket – ugyancsak megnyerünk az előadásainkhoz.

Hét évvel ezelőtt, 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyitottunk. Az évadokat tekintve a 2020/2021-es a kilencedik. Hét produkciót mutatunk be, közülük három csúszik át a karantén időszakából. Említettem, hogy szándékosan nem adtunk nevet az új szezonunknak, hiszen biztosan rendhagyó lesz, nem címkézhető előre. Csak úgy emlegetjük: AZ ÉVAD.

Köszönjük Művészeinknek, hogy velünk vannak. Köszönjük Nézőinknek, hogy jönnek hozzánk: támogatásukra, figyelmükre még inkább szükségünk lesz. Mi pedig ígérjük, hogy mindent megteszünk Művészeink és Nézőink egészsége védelmében is.

Idegenek a vonaton
(Fotó: Kallus György)

Megnyitása óta 59 saját bemutatót tartott a Rózsavölgyi Szalon. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban még nem kerültek színre Magyarországon. Első perctől igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik.

A kortárs magyar szerzők közül az előző évadban óriási szakmai és közönségsikerrel mutattuk be Székely Csaba Semmit se bánok című darabját Sztarenki Pál rendezésében; az új évadban – Őze Áron rendezésében – a Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor El kell mondanom című drámáját tűzzük műsorra.

A 2019/2020-as évadban 5 premiert terveztünk; ebből 2 bemutató valósult meg, 3 a karantén miatt átcsúszik a 2020/2021-es évadra. Az előző évadban összesen 239 előadást tartottunk, 209 előadás volt a Rózsavölgyi Szalonban, 30 tájelőadásunk szerte az országban. Előadásainkra az elmúlt (megszakított) szezonban összesen 25171-en váltottak jegyet (RSZ 15.276 fő, tájelőadások: 9.895 fő).

A karantén idején csaknem 75 napon át nem játszott a Rózsavölgyi Szalon. Ebben az időszakban elmaradt 130 előadás a színházban. A Rózsavölgyi Szalon 2020. július közepétől folytatta a félbeszakadt évadot július végéig. Ezekben a napokban pótoltunk már előadásokat – nemcsak a Szalonban, hanem vidéken is.

A karantén feloldása után számos szabadtéri rendezvényre meghívták az előadásainkat; 2020 nyarán először játszhattunk – s rögtön 3 produkciónk is – a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Legtöbbször, 9 alkalommal a Valami csaj(ok) produkciónk szerepelt a Rózsavölgyi Szalonon kívül.

Vannak „csúcstartó” előadásaink. A Napfény kettőnknek kezdetektől megy nálunk, hamarosan a 100. előadásánál tart. Az utolsó óra a 250. előadását ünnepelheti. A Valami csaj(ok) és a romance.com közelítenek a 130-as számhoz. Úgy tűnik, a Táncórák és a Diplomácia az új évadban éri el a 100-as szériát. Ugyanakkor a Mellettem elférsz és a Szülőfalum, Pest című produkcióktól 2020 őszén búcsút veszünk, jönnek az újak.

Idegenek a vonaton
(Fotó: Kallus György)

Színházunk elkötelezte magát a nézőtéri integráció mellett. Azt valljuk: ahogy az érzékenyítés, a tolerancia, az empátia a kultúra része, úgy az akadálymentesítés sem lehet misszió. Kötelesség ugyanis. Már eddig is kínáltunk narrálva előadásokat látássérült nézőinknek. Mostantól a hallássérült közönségnek is készítünk online előadást.

Folytatjuk az Eötvös József Gimnáziummal 2019 őszétől közösen elindított #Színházba mentem, ne keress! színházi nevelési programunkat, amely trendivé teszi a színházba járást a középiskolás generáció körében. Úgy véljük: a színházi nevelés, ez a művészetpedagógiai tevékenység éppen olyan dinamikusan és nyitottan értelmezi a világot, mint bármely más művészet.

A Rózsavölgyi Szalon elkötelezte magát a zöld, környezetbarát szemlélet mellett, és egyre hangsúlyosabban próbál tenni – művészein keresztül is – a környezet védelméért. 2019. december 5-e óta a Broadway Green Alliance (a New York-i Broadway-en működő nemzetközi zöld színházi, környezetvédelmi szövetség) szervezet tagjai közé kerültünk, és az ő szakmai támogatásukkal igyekszünk zöld színházzá válni.

Az együttműködés híve vagyunk. Azt gondoljuk, az együttműködés minden közösség alapja, másfelől a teremtő kreativitás egyik pillére. Rendszeres koprodukciós partnerünk a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum.

A Rózsavölgyi Szalon helyet ad más programoknak is. Büszkék vagyunk arra, hogy évről évre nálunk van a Psota Irén-díj és a Kortárs Magyar Dráma-díj rangos átadóünnepsége; mindkettő szervezésében részt is vállalunk. A Szalon sajtótájékoztatókra, illetve zártkörű, akár céges eseményekre is rendelkezésre áll.

A karantén időszakában az online közösségi teret médiaművészeti helyszínként használtuk. Az online tér révén folyamatosan kapcsolatban maradtunk a közönséggel, új tartalmakat adtunk, ebbe bevontuk a művészeinket, és az együttműködő partnerekkel is folytattuk a közös színházi tevékenységet, ráadásul az akadálymentes projektünk megújításával elértük a hallássérülteket is. Megvalósítottuk az online és offline integrációt, amit folytatunk.

A 2020/2021-es évadban hét bemutatót tartunk, három a karantén miatt csúszik át az előző szezonból. Színpadon láthatjuk – többek között – Ferenc pápát és XVI. Benedeket, Churchillt, Greta Garbót, Gorbacsovot. Szó lesz családi sorstörténetről és világot megváltoztató történelmi eseményről is. Miként Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi művészeti vezetője fogalmaz: „Közelről ránézünk a velünk élő világra. Színpadunkon világtörténelmi és kultúrtörténeti személyek is megjelennek, pápák, államférfiak…. Azt valljuk: a színház mindig is értelmet ad a mának, feladata, kötelessége, hogy a világ minket érintő változásaival foglalkozzon, azokra reagáljon. A színház bármit el tud mondani, a lényegi dolgok természetes közvetítője. Beszédes évaduk lesz, annyi bizonyos.” (Zimányi Zsófia művészeti vezető)

 

A 2020/2021-es évadban mind a 7 premierük magyarországi bemutató, illetve egy kortárs ősbemutató: a Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor El kell mondanom című drámáját Őze Áron rendezi.

Visszatérnek alkotók a Rózsavölgyibe, s jönnek újak is. Vecsei H. Miklós először rendez a Szalonban, ő állítja színpadra A két pápát. Hegedűs D. Gézának is ez az első alkotói évada itt: ő viszi színre a Churchill és Garbo című darabot, ő is alakítja majd benne Churchillt, Greta Garbo pedig Nagy-Kálózy Eszter lesz, aki szintén először lép fel a Szalonban. Visszatérő alkotók, például: Lukács Sándor (Ferenc pápa), Jordán Tamás (XVI. Benedek), Schneider Zoltán (Gorbacsov), Söptei Andrea (RaiszaGorbacsova), vagy Molnár Piroska, Pokorny Lia, Őze Áron, Józan László, Takács Katalin, Porogi Ádám, Kútvölgyi Erzsébet, Csiby Gergely. S akik a fiatalabb generációkból ugyancsak először játszanak itt: Fekete Linda, Ágoston Péter, Király Dániel, Szina Kinga.

 

A Rózsavölgyi Szalon 2020/2021-es évadának első bemutatója:

PatriciaHighsmith-Craig Warner: Idegenek a vonaton (magyarországi bemutató)
Szereplők: Józan László, Porogi Ádám, Takács Katalin, Szina Kinga, Őze Áron, Ozsgyáni Mihály. Rendező: Szarka János
Az előadás a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében jön létre.
Bemutató: 2020. augusztus 31.

Idegenek a vonaton
(Fotó: Kallus György)

Guy és Charles találkozása a vonaton véletlenszerű és rövid. Közös útjuk mégis kíméletlenül hosszú lesz. Mindegyiküknek van egy olyan családtagja, akit kiiktatnának a saját életükből. Guy Haines építész nem tud elválni a feleségétől, miközben szabadulna tőle. Charles Bruno az apjával végezne, akit gyűlöl, úgyhogy előáll azzal az ötlettel: Guy és ő cseréljenek gyilkosságot – ő megöli Guy feleségét, az építész pedig végezzen az apjával –, senki nem fog gyanakodni rájuk, úgysem ismerik egymást. Guy őrültségnek tartja az egészet, a vonatot elhagyva nem is foglalkozik vele. Aztán értesítést kap: feleségét meggyilkolták. Guy és Charles kapcsolata sötét szimbiózissá válik. Persze a helyzetek még ennél is ravaszabbak, jóval bonyolultabb jelenségekről van szó, mint a tökéletes gyilkosság. Mindenkit manipulál valaki, mert hát mindenki sebezhető. A regényt, amelyből a színdarab készült, Patricia Highsmith írta, a pszicho thrillerek mesteri megteremtője. Az ő boncasztalán az emberi lélek vergődik. És a végén még mindig marad egy kérdés: egészen biztosak vagyunk abban, mi is történt valójában?
Patricia Highsmith regényéből Alfred Hitchcock készített filmet 1951-ben.

 

 

A továbbiakban láthatjuk majd:

Anthony McCarten: A két pápa (magyarországi bemutató)
Szereplők: Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska, Trokán Anna. Rendező: Vecsei H. Miklós
Bemutató: 2020. szeptember 22.

Zalán Tibor: El kell mondanom (ősbemutató)
Szereplők: Ágoston Péter, Kútvölgyi Erzsébet, Fekete Linda, Auksz Éva, Cserna Antal, Ozsgyáni Mihály, Sipos Imre. Rendező: Őze Áron
Bemutató: 2020. november 19.

Jerry Mayer: Keresztül-kasul (magyarországi bemutató)
Szereplők: Pokorny Lia, Király Dániel. Rendező: Dicső Dániel
Bemutató: 2020. december 10.

Jérôme Tonnerre: Intim vallomások (magyarországi bemutató)
Szereplők: Pál András, Bánfalvi Eszter, Rátóti Zoltán, Sipos Vera. Rendező: Rátóti Zoltán
Tervezett bemutató: 2021. január

Isabelle Le Nouvel: Churchill és Garbo (magyarországi bemutató)
Szereplők: Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Csiby Gergely. Rendező: Hegedűs D. Géza
Tervezett bemutató: 2021. március eleje

Penny Gold: Az elnök szabadsága (magyarországi bemutató)
Szereplők: Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Sztarenki Pál, Erdélyi Timea, Ágoston Péter. Rendező: Sztarenki Pál
Tervezett bemutató: 2021. május közepe


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS