Elhunyt Jiří Menzel • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Elhunyt Jiří Menzel

82 éves korában meghalt Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező – közölte felesége, Olga Menzelová a Facebook-oldalán vasárnap. A cseh sajtó értesülése szerint a haláleset szombaton történt.

Jiří Menzel 2010-ben a CinePécs Fesztiválon
Fotó: Komlós Attila

Jiří Menzel (Prága, 1938. február 23. – 2020. szeptember 5.) a csehszlovák új hullám kiemelkedő alakja, Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért 1967-ben Oscar-díjat kapott.

A prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerzett 1962-ben szerzett filmrendezői diplomát. 1956–57-ben a prágai televízió asszisztense volt, 1963-ig a Csehszlovák Híradó munkatársaként Véra Chytilová asszisztense, 1963–1965 között egy filmstúdió rendezője volt. 1965-től rendezőként dolgozott a Barrandov filmstúdióban. 1965-ben készítette első rövidfilmjeit. 1971-ben Svédországban, 1977–78-ban az NSZK-ban, valamint Svájcban vendégrendező volt.

Közismert a barátsága sok magyar művésszel. Játszott több magyar filmben (például Szívzűr – Böszörményi Géza, Felhőjáték – Maár Gyula, Franciska vasárnapjai – Simó Sándor, Az ajtó – Szabó István); színdarabot is rendezett Magyarországon. A Katona József Színházban, Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. Tanított a londoni filmfőiskolán. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült.

 

Szarvas István Jíři Menzellel 2010-ben Pécsett és 2017-ben Miskolcon folytatott beszélgetéseiből vett idézetekkel emlékezünk a mesterre.

 

Menzel dedikálása a 2010-es pécsi filmfesztivál katalógusában

Menzel Úr! Miként emlékszik vissza 1968-ra, amikor Oscar díjat kapott?

A díjat kiosztók eldöntötték, hogy egy kelet-európai országnak adják. Akkor volt a prágai tavasz, így én kaptam.

Ön szerint milyen egy jó film?

Számomra az a jó film, amelynél nem alszom el. A cselekmény leköt és érdekel.

Sok zsűrielnök nem a filmfesztiválon nézi meg a filmeket, hanem DVD-n, vagy külön teremben. Önt minden versenyfilmnél itt láttam a közönség között. Mi ennek az oka?

Tudja, kíváncsi vagyok, hogy a közönség hogy fogadja, bár a szavazásnál ezt nem veszem figyelembe.

Menzel úr, hét évvel ezelőtt azt mondta nekem, hogy Ön szerint az a jó film, amelyen nem alszik el, most hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez?

Azóta megváltoztam, a jó filmeknél is elalszom. Az életem megváltozott, a filmek egyre rosszabbak.

Amiből az ember egyre többet kap, az nem annyira érdekel. Nagyon sok zsűriben szerepeltem már, nem okoz örömet a filmek nézése, a szenvedély lanyhult bennem. Emlékszem, amikor fiatal voltam, ugyanígy voltak az idős filmesek, ahogy most én, és a fiatal filmesek is így fognak tenni. Elég öreg vagyok ahhoz, hogy bizonyos filmeknél fintorogjak.

 

2013-ban megjelent egy új könyve A Szeszélyes évek. Mikor olvashatjuk magyarul?

Honnan tudsz te erről? Az esszét kérdezed, vagy a memoárt?

A memoárt tudom, mert szeretem könyveit és figyelem, ha megjelenik új.

Arról, hogy ez megjelent, a titkárnőm tehet, ő kényszerített rá, hogy megjelenjen. A könyv az 1987-es évig tartó visszaemlékezésem. Megígértem, hogy megjelenik a második kötet, ennek folytatása. Az ígéretek azért vannak, hogy ne tartsuk be őket. Különben is lusta vagyok. Örüljetek, hogy nem jelent meg magyarul.

Nem örülök.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS