A két tanár • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

A két tanár

Lónyál tanárnő óráin csak szkafanderben lehetett megmaradni. A 45 fölötti, kontyos hölgy ismérve: extrém méretű elülső fogai közül éles mássalhangzók idején sugárban szétáradó szájnedv kellemetlen terjedése. Mentségére volt mondható, hogy az irodalom teljes átélésével vezette rá tanítványait az írók-költők csodaszép sorai közt meghúzódó értelmezés keskeny ösvényére. Szemei ilyenkor meghatározhatatlan fényt kaptak, szájszélei árnyalata sötétbe fordult, fogai lőálló pózt vettek fel és a nedvek távozásának mindennemű akadálya elgördült egy-egy kezdődő folyamatban. A tanárnő szíve nemcsak irodalmi alkotások gyönyörével teledezett a hosszú évek során, hanem egyik hímnemű kollégája is régen elhalkult húrokat kezdett fokozatosan pendíteni bensőjében.

Kedvese Ugye Tanár Úr, ki eme bizonygató szócska kóros ismételgetésével juttatta magát nevéhez. Kettejük kapcsolatában a tanár úr ugyevilága olyan nyugalommal ajándékozta meg Lónyál asszonyt, mely során fogai állása ellenére ajkai párája csökkentő tendenciát mutattak vala. Az első időkben, mikor ők ketten meghitten beszédbe elegyedtek, akkortájt már lenyűgözte a tanárnőt ez az ugye-áradat. Ilyenkor egy-egy „ugye” megerősítésre erőteljes „persze” helyeslése alatt fogazata közül lassú cseppekben áradva lövellt az anyag. A férfit lenyűgözte partnernője szájmozgása, gyönyörködött arca ívében, bár kicsit nyugtalanította ez a normálnál kicsivel több lé. Ám ahogyan haladtak előre az időben és érzelmekben, amidőn mindkettejük szíve telt és csak telt, teléseik következményeként Lónyál néni beszéde szárazabbá, Ugye bácsi megerősítő módja pedig kisebbedvén, mindkét esemény megnyugtatóan csökkenő tendencia felé orientálódott. Azóta a tanárnő szókincse számottevő „ugye”-val gyarapodott, melyek hangtechnikája szájcsontjait kisebb mértékben vette igénybe, folyadékfogyasztása ezért alacsonyabbra szorult. A tanár úrnál ez idő alatt szóvégi „t” hangzók erőteljes megnyomása bontakozott ki és terebélyesedett összbeszédében.

Így szakadt ki belőlünk, tanulókból csúcsárbocként a jajongás mindenféle örömünkben. Azóta többen virágkötő-tanfolyamot végeztünk, hogy a lehető legszebb csokrot és díszítést készíthessük el a jegyespár közelgő esküvőjére.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS