Sapadere kanyon • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Sapadere kanyon

 

Alanyától, Törökország kedvelt üdülőhelyétől alig 40 kilométerre található a Sapadere kanyon. Számtalan utazási iroda ajánlatában megtalálható ez egy félnapos, csoportos program keretében potom 30 euróért, de praktikusabb egyénileg, saját gépkocsival megközelíteni.

A D400-as úton Kargicakot elhagyva az út északnak fordul melyet itt-ott narancs-, és banánültetvények szegélyeznek. Már messziről látni a fákkal, bozótosokkal borított Taurus-hegység jobbára üledékes kőzetekből, mészkőből kialakult 3000 méter magas szikláit, a beeső napfénytől megvilágított hasadékokat, a fény és árnyék játékát, melyek mintha mozgásba hoznák mindazt, ami eleve mozdulatlanságra ítéltetett.

Akaratlanul is Pilinszky János gyönyörű sorai jutottak az eszembe: „lakatlan kő, hever a hátam, emlékek nélkül, nélkülem, az évmilliók halott hamujában…”

A város forró, párás levegője után némi felüdülést jelent az idelátogatóknak az alig 800 méter hosszúságú, mesterségesen kialakított, folyamatosan emelkedő túraút hűvöse, melynek mentén számtalan kisebb vízeséssel találkozhatunk. Az évmilliók során kialakult természetes medencék egyikében-másikában a vállalkozó kedvűek számára még a fürdőzés lehetősége is biztosított, bár a hegyről lezúduló víz elég hideg.

Parányi szösszenet ez, apró darabkája mindannak a temérdek látnivalónak, amivel Antalya tartomány várja az idelátogatókat.

A túrázókat, a természet szerelmeseit számtalan barlang, vízesés és apró hegyi falvak várják, ez utóbbiak betekintést engednek az itt élő emberek mindennapjaiba, miközben megismerkedhetünk a török gasztronómia ízvilágával is.

 

Szöveg és fotó: Botz Domonkos


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS