Elszánt visszatérés • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Elszánt visszatérés

A kéttonnás Csepel nagy billenéssel fordult be a főútról. A rakomány összekoccant a platón. Nem használt ez az új bútornak, meg esett ez a kegyetlen decemberi hó is. Itt fenn az útelágazásnál még a szél is jobban vert. Csatai Mihálynak, ennek a harmincéves srácnak, arcába vágta a hideg havat, ahogy ott ült fenn, feltűrt kabátgallérral.

– Nekünk is most kellett költöznünk! – mondta úgy maga elé, aztán irigykedve gondolt feleségére, meg a sofőrre, akik bent ültek a vezetőfülkében. – Ott biztosan meleg van. Haragudott magára a gondolat miatt. – Én mégis jobban bírom, mint az asszony.

A kocsi lassan ereszkedett lefelé a völgybe, ahogy körülnézett, ismerősek voltak a dombok, a hegyek. Még ott a kanyarban az a nagy fa is, ugyanúgy állt. Volt vagy száz éves. Egyszer egy ember meg is jegyezte: – Ez csemete korában látta a szabadságharcot is. Gondolkodott: – Én tíz évvel ezelőtt utoljára.

– Tíz év! – mondta hangosan. – Igen, tíz év! Ennyi telt el, mióta elmentem ebből a faluból.

Hirtelen eszébe jutott az a tíz évvel ezelőtti reggel.

Ott állt az ajtóban a folyosó végén. Az apja szerényen és csendesen megjegyezte:

– Jól gondold meg fiam! – mondta az öreg megfontoltan, határozottan.

Meggondoltam, apám! – válaszolta elszántan ifjabb Csatai Mihály.

– Te tudod!

– Én!

– Akkor isten veled!

– Minden jót édesapám! – köszönt el, de hangja rezignáltan csengett a hideg reggeli levegőben.

Aztán, már ha elkezdte, elment. Pesten lakott albérletben. Ott dolgozott egy gyárban.

Eleinte félve közlekedett, az a rengeteg autó, meg villamos, zavarta. Néha úgy érezte, eltévedt a városban. Mintha semmi nem passzolna. Üresek voltak az esték, a csavargás, lődörgés eleinte még érdekesnek tűnt, de amikor már el tudott igazodni a Nyugati pályaudvar meg a Moszkva tér között, úgy érezte, ismerős a városban. Aztán mégis arra eszmélt, hogy ez a rengeteg háztömeg, utak, hidak, meg a folyó, a Duna, csak egy „bennszülöttnek” mond valamit. Neki nem többet egy zsúfolt halmaznál. Ilyenkor eszébe jutott az ő kis faluja, annak piros cserepes házaival, a templomtól elágazó utcáival, úgy tavasszal a virágba borult fákkal, olyan, mint egy szép ékszer. Mutatós és szemet gyönyörködtető és megnyugtató, csendes, egyben. Vágyott vissza! Honvágya volt.

– Majd egyszer hazamegyek! Végleg! – ezzel nyugtatta magát, sokszor.

Most, hogy visszagondolt az eltöltött időre, megállapította:

– Volt abban jó is, meg rossz is! – nyugtatta magát. Végigpergette az eseményeket. Minden olyan volt, mintha most történt volna. A képek élesek. A gyár, a tanulás, a kollégák. Két szakmát is megtanult. Ért a lakatos munkához, meg tud hegeszteni. Volt ebben a küszködésben azért jó dolog is, meg hasznos is.

A hó változatlanul esett, a szél most oldalról érte. Felállt, hogy jobban körülnézhessen. Ott volt előtte egy karnyújtásnyira a behavazott falu, a szülőföld. A templomtorony elmosódottan rajzolódott ki a hóesésben. A házak szürkén és havasan sorakoztak az út mellett.

A sofőr felgyújtotta a kocsi lámpáit. A fénysugárban vidám játékossággal szálltak a hópelyhek.

Csatai Mihály szótlanul köszöntötte az ismerős házakat. Tudta, melyikben ki lakik. Végigsorolta a neveket. A házak mintha megszépültek volna, vagy talán a hazatérés hangulata tette azzá őket? Érdekes játékosság zajlott le benne. Akkor, tíz éve, el kellett mennie, elmenni, mert elhatározta, akarta igazolni önmagát mások előtt, meg hajtotta fiatal vére.

Csodálta a várost, a gyárat, de nem tudott igazán gyökeret ereszteni. Vágyott titkon azért, mindig vissza. Csak egyedül talán nem lett volna ereje hozzá. Kellett, aki segít ebben neki. Megismerkedett egy lánnyal, most már a felesége.  Ő is falusi lány, ott találkoztak a városban. Az elhatározást valósággá váltották ma, visszamennek a falujukba, egy decemberi hóesésben.

Az autó lassított, aztán balra fordult és a sarok után a harmadik háznál megállt. A motor továbbra is egyenletesen berregett. A fényszóró a fehér házfalról, meg a hulló hóról csillogva verődött vissza. Úgy hatott ez a fény az esti szürkületben, mint egy nagy fáklya.

A fényességre, meg a motor zúgására az anyja futott ki az utcára elsőnek.

– Csakhogy itt vagytok! – mondta, és amint megpillantotta a nyitott kocsi tetején álló fiát, hótól fehér kabátban, összecsapta a kezét.

– Megfázol, Misike! – kiáltotta fel és aztán már el is szégyellte magát, hiszen a fia már felnőtt ember. Tudja, ő mit akar.

– Csókolom mama! – szólt Csatai Mihály. – Hát itt volnánk!

– Gyertek gyorsan be. Apátok bent van! – hívta őket a házba.

– Először lepakolunk, a kocsinak vissza kell mennie.

– Jó, szólok apádnak – aztán a feleségével együtt befutottak a házba.

A sofőr kiszállt.

Megbeszélték, hogy farral tolasson be az udvarra, oda a tornác elé. Egyelőre lerakodnak, aztán majd holnap elrendezik a bútorokat. Biztosan még ki kell meszelni a régi szobát. Lassú léptekkel jött ki a tornácra az öreg Csatai Mihály. Barna pulóverben, amelynek az ujjai fel voltak tűrve, segíteni, meg a szomszédok, mindkét oldalról, akiket a kíváncsiság abban a pillanatban riasztott.

– Mihály fiam, hazajöttél? – kérdezte Zsidai Feri bácsi az egyik szomszéd, és fázósan összeütötte karjait.

– Haza!

– Végleg?

– Úgy érzem, igen!

– Csak egy baj van! – mondta és közben szedték le a bútorokat, csomagokat a kocsiról.

– Mások inkább elmennek – válaszolta Eszes Pista bácsi, a másik szomszéd.

– Nem szeretik a falut! Az álmuk a város! – erősködött Zsidai Feri bácsi, mint aki legbölcsebb ebben a kérdésben.

– Menjenek, majd megtudják, hogy nincs is ott semmiféle csoda! – próbált a közbevetésekre reagálni a fiatal Csatai Mihály, aki már megjárta, úgymond a „Hadak útját”.

– Már csak az öregek maradnak itt! – tromfolt az apja.

– Meg azok, akik visszajönnek! – próbált érvelni ebben a szópárbajban a fiú.

– Visszajönnek? Kevesen vannak azok! – állapította meg Eszes szomszéd.

– A szövetkezetben nem fizetnek – vágta oda határozottan az öreg és a pulóvert összehúzta magán.

– Már három hónapja nem fizettek pénzt – mondta Zsidai Feri bácsi.

– Az elnök szerint zárszámadásra minden rendbe jön – bizonygatta a fiú, reménykedve, bizakodva.

Szótlanul tovább rakodtak. Csatai gondolkodott. Olyan volt a feje, mint egy felbolygatott méhkas. Lehet, hogy a bizonytalanra jött haza? Az nem lehet, ebben a szakmában mindig kell a cselekvő kéz. A múltkor – amikor egy hétvégén itthon volt – a szövetkezet elnöke hívta. Sokat gondolkozott ezen. Aztán hetek után döntött és cselekedett. Bízni kell, akkor biztosan rendben jön minden. Nyugtatta önmagát. Kifizette a sofőrt. Mire végeztek, tízcentis hó esett. Észre sem vették, egészen átfagytak. Bent az anyja unszolására ittak két-két pohár bort a segédkező szomszédokkal. Aztán csak ők, meg az öregek maradtak a meleg konyhában. Ott ültek szótlanul, néztek egymásra. A fiatal Csatai Mihály törte meg a csendet.

– Hazajöttünk! – így többes számban.

– Látjuk! – volt a felelet.

– Úgy gondoltuk, itthon jobb lesz. Pesten albérlet, meg szoroskodás. Itt van a nagyszoba, mégis jobban elférünk.

– El! – monda az öreg Csatai halkan és röviden.

– Aztán majd dolgozunk, bővítünk! – vázolta a fiatalabb.

– Bővítünk! – tette hozzá az öreg, egy kis szünet után.

– A szövetkezetben biztos lesz munka, olyan nekem való.

– Biztosan! – válaszolta kimérten az öreg.

Aztán csend állt közéjük. Nem szóltak, csak a szemek beszéltek, villódzva, arcról arcra. Éjjel, amikor lefeküdtek a feleségével, még sokáig beszélgettek. Bízott abban, hogy mindent jól tett, az öregek is megnyugszanak majd. Másnap a szövetkezetben, a rikító sárgára festett irodában újból beszélt az elnökkel.

Makrai László korosabb, mosolygós arcú férfi volt. Négy éve vezette a szövetkezetet. Eddig még jól gazdálkodtak, csak most, ez az év ígérkezik kicsit rosszabbnak. Nem úgy sikerült minden, ahogyan azt tavasszal kiszámolták. Pillanatnyilag tényleg van egy kis zavar a fizetésekkel. Ez a mulasztás azért nem teljesen az ő hibájukból adódott.

Ifjabb Csatai Mihály érezte, hogy az elnök őszintén beszél, meg azt is mondta, örül, ha idejön dolgozni, mert kell egy tapasztalt szakmunkás a gépjavítókhoz.

– Most vettünk gépeket, azokat a télen ki kell javítani. Tavasszal nagy szükségünk lesz mindegyikre.

– És a munka folyamatos? – kérdezte az elnököt.

– Lesz bőven, csak győzzék!

Megegyeztek. Holnaptól már dolgozik is. Nem vesztegeti az idejét. Nem lesz itt semmi baj, mert ha egyszer a kezébe veszi a kalapácsot, vagy a hegesztő pisztolyt, akkor menni kell a melónak.

Úgy érezte, jól választott, amikor hazajött.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS