Impact Pulse – Optimális kontraszt • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Impact Pulse – Optimális kontraszt

Létezik egy elektronikus zenét játszó zenekar Magyarországon, a szombathelyi illetőségű Impact Pulse, akik 2008-ban megjelent második albumukkal komoly sikereket értek el a zenékkel foglalkozó sajtóban többek között Németországban, az elektronikus zenék fellegvárában. A koncerteken Headfield gitárossal kiegészülő duó, Gunhead billentyűs és Cipree énekes válaszolt a feltett kérdésekre.

P. S.: Hello Srácok! Mesélnétek arról, hogyan lettetek Impact Pulse?

Cipree: Gunhead ötlete alapján indult a banda 2004-ben. Felkeresett, hogy élesszünk fel egy projectet.
P. S.: Hogy kerültetek kapcsolatba egymással? Beszéljetek a zenei hátteretekről és a hatásaitokról!

IP: Együtt nőttünk fel, közös zenei érdeklődés hozott össze minket. A zenei hatásaink? FLA, Nitzer Ebb, Front242, Depeche Mode és rengeteg kisebb EBM banda. Amikor ezek a zenék Magyarországra értek, nagyon frissek voltak, különlegesek, egyediek. Nagy hatással voltak ránk. Olyan érzéseket közvetítettek, amiket mi is éreztünk. Lázadóak, újítóak, helyenként agresszívek voltak. Magával ragadó stílus!

P. S.: Az Optimal Contrast a második hivatalos, teljes hosszúságú lemezetek, és a második, ami első helyen van az Advoxya Records listáján. Miről szól ez az album összességében?

IP: Arról szól, amit érzel, amikor hallgatod. Ez egyénenként változó. Különböző hangulatú és tempójú dalok vannak a lemezen. Minden dal más érzéseket ébreszt és közvetít. Ez is volt a cél.

P. S.: Szerintetek mik a fő különbségek és a fő hasonlóságok a debütáló cd-tekhez, a „Pulse[ing]Module’s”-hez képest?

IP: Az első lemeznél könnyebb dolga van minden bandának, abból a szempontból, hogy sok év előzetes zenei munkája, hatása, inspirációja érik egy lemezzé. Míg a második lemeznél lényegesen kevesebb hatás éri az elkészítőket. Ezért az első lemeznél a lendület és az energia dominál. Az Optimal Contrast letisztultabb, érettebb munka. De ugyanakkor agresszívabb, harapósabb is lett.

P. S.: Felkészültek vagytok, mint zenészek. Van kialakult technikátok arra, hogyan írjatok meg és vegyetek fel egy albumot?

IP: Igen. Úgy gondoljuk, megvan a saját módszerünk. Számunkra a fejlődés fontos. Minden albumunknál éreztetni akarjuk a zenei fejlődésünket. Mind technikailag és dalszerző szempontból is. Módszeresen dolgozunk ezen.

P. S.: Két szemszögből is tetszik az Optimal Contrast; először is egy súlyosabb és erőteljesebb EBM oldalról, másrészt pedig egy inkább popos megközelítésből. Beszéljetek erről az albumról és annak hatásairól!

IP: Zeneírás közben mindig jönnek dallamosabb témák is. Mindketten szeretjük az igényes populárisabb elektronikus zenét, ezért úgy gondoltuk, építsük bele a zenénkbe ezeket az ötleteket. A lemez címe is ezt sugallja: keressük az egyensúlyt a lágyabb és kemény hangzás közt.

P. S.: Hogy alakult ki a „pop” oldal, amit már említettem?

IP: A dalok mindenképpen egyfajta popos felépítéssel bírnak. Van bevezető, verze, refrén stb. Tehát mondhatjuk hogy poposak a dalszerkezeteink. Másrészt szeretjük a jó dallamokat. Sok banda fél, hogy túl populárisnak nevezik őket, ezért nem használnak dallamokat. Mi ellensúlyozzuk ezt a keményebb számainkkal. A még populárisabb oldalunk kidomborítására pedig ott van a másik projectünk, a Nothing Nada.

P. S.: Mik a fő különbségek a munkában és a dalok megírásában az Impact Pulse és a Nothing Nada között?

IP: Az Impact Pulse a személyiségeink kivetítése a zene által. Ezért ha ezen dolgozunk, mindent beleadunk, hogy úgy szóljon, ahogyan kell. A Nothing Nada kötetlenebb. Lehet kalandozni a hangok és a hangzások között.

P. S: A „Mad Hunt” egy érdekes, általatok teremtett elektronikus atmoszférával bíró dal, és egy kicsit elüt a többi számtól. Beszéljetek ennek a dalnak a megírásáról és a hatásairól!

IP: Hosszú ideig alakult a végső hangzás. A monoton verzéket jól ellensúlyozza a dallamosabb refrén. A kezdeti demo sokkal nyersebben hangzott. Koncerteken gitárral kiegészítve nagy kedvencünk.

P. S.: Az album melyik dalát neveznétek meg, mint potenciális „slágert”, melyek a kedvenc dalaitok a cd-ről, és miért?

IP: I Want You, Till We Die, Mad Hunt. Az I Want You egyértelmű siker mindenhol, elég kemény a hangzása, ezért szeretjük. A Till We Die a future pop rajongók kedvence. Talán a „legslágergyanúsabb” dal a lemezen. Újabban pedig a Mad Hunt került előtérbe. Mindegyiket szeretjük. Mindkettőnk nagy kedvence még a Golden Zombie is.

P. S.: Az „I See Your Love” dalban női ének hallható. Szóval, hogy jött az ötlet ehhez a dalhoz, és mit akartatok elérni itt vele?

Cipree: Gunhead ötlete volt az énekesnő szerepeltetése. Az első lemezen is volt női énekkel készített dal, és úgy gondoltuk folytatjuk ezt az utat. Serena Gruss hangja tökéletes. Jó kis future pop klubdal. Ennyi.

P. S.: Hogy emlékeztek vissza az album megírásának és elkészítésének egészére, és mit fogtok megőrizni belőle?

IP: Nehéz időszak, kemény munka volt. De kárpótol a rengeteg tapasztalat, amit közben szereztünk. Nagy volt a nyomás. Az első albummal magasra tettük a lécet és hozni kellett a minőséget. Reméljük sikerült…

P. S: Van valami átfogó gondolat és/vagy érzésvilág az Optimal Contrast dalaiban?

IP: Persze. SOHA ne add fel!

P. S.: Mit próbáltok kifejezni és esetleg átadni a szövegek tartalmával és témáival?

IP: Minden szövegünk más és más. Legtöbbjük vízió, mint például a Mad Hunt. Vagy a világunkról egy kórkép, mint a Blind’s Prayer. A Till We Die a barátságról és a bajtársiasságról szól. De van egy lelkesítő elektro himnuszunk is, az Impact Nation.

P. S: Kísérleteztetek valaha az anyanyelveteken énekelni? Mit gondoltok erről?

IP: Impact Pulse-ként soha. A műfaj angolul és németül él a köztudatban. Lehet, hogy majd később megpróbáljuk. De erre nem sok esély van.

P. S.: Külföldön népszerűbbek vagytok, mint Magyarországon, tehát beszéljetek nekem az itthoni színtérről, és hogy mik a fő problémák, amikkel szembesülnötök kell!

IP: Vannak jó klubok, főleg Budapesten és egypár vidéken is. Sok szervezővel jó kapcsolatban vagyunk. Van sok jó party, koncert, csak valahogy az embereket kellene felrázni, hogy bejöjjenek a bulikra.

P. S.: A külföldi fellépésekkel mi a helyzet?

IP: Igazából a külföldi koncertek most kezdenek beindulni, nemrég jártunk Lengyelországban, Bielsko-Biala-ban például, és egy eléggé jó hangulatú koncertet adtunk, a közönség nagyon jól fogadott minket. Természetesen további koncertjeink is lesznek a jövőben Magyarországon belül és kívül, ezek szervezése folyamatban van.

P. S.: Vannak olyan élőben játszó bandák, amelyeket jobban kedveltek a többinél?

IP: Persze. A 32 Crash, az FLA és az Apoptygma Berzerk zenekarokat különösen szeretjük.

P. S.: Mik a tervek a következő hónapokra? Számíthatunk valami új anyagra az Impact Pulse-tól és a Nothing Nada-tól?

IP: Mindenképpen. Dolgozunk már az új Impact Pulse EP-n és párhuzamosan a második Nothing Nada nagylemez is készülőben van. Jövő évben szeretnénk, ha mindkettő megjelenne.

P. S.: Mit mondanátok zárszóként?

IP: Köszönjük az interjút, és „Move on every barricade!” (Idézet a hate című dalból)

A zenekar elérhetőségei az interneten: www.impactpulse.hu / www.myspace.com/impactpulse


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS