Híres festők, híres házak • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Híres festők, híres házak

 

I. rész: Salvador Dalí szürrealista otthonai

 

_______________________„Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem” (Dalí)

 

Halászkunyhóból múzeum

Dalí, csakúgy, mint Picasso, Duchamp vagy Miró beleszeretett a Costa Brava északi részén fekvő, festői szépségű halászfaluba, Cadaquésbe. Dalí már gyermekkorában itt töltötte nyarainak egy részét apja házában.

 

Cadaqués

 

A településtől fél órányi járásra, a Portlligat-i öbölben 1930-ban megvásárolt egy régi halászkunyhót, amit a maga ízlése szerint kibővített és berendezett.

A ház bővítgetésének állomásairól ezt írta Dalí: „Házunk ugyanúgy fejlődött, mint egy biológiai szervezet, új cellák megjelenésével. Életünk minden új impulzusa megfelelt egy új cellának, egy új helyiségnek.” A kezdetekről írja Dalí Salvador Dalí titkos élete című könyvében: „Egy körülbelül négyszer négy méteres helyiségnek kellett ebédlőül, műtermül, előszobául és hálószobául szolgálnia. Néhány lépcsőfok vezetett egy tusolóhoz, egy vécéhez és egy annyira kicsi konyhához, hogy mozdulni alig lehetett benne.” Az akkor anyagi nehézségekkel küszködő Dalí ekkor sem tagadja meg önmagát és ezt mondja: „A ház egyetlen extravagáns dísze egy kis fog lesz, egy kis, fehér és áttetsző tejfog, mint egy rizsszem. Mozgott az állkapcsomban, és úgy döntöttem, hogy azon a napon, amikor kiesik, átfúrom, és egy zsinóron lelógatom a mennyezetről.” Ezzel a gyerekkori ereklyével vigasztalta saját magát és Galát is.

Már messziről észrevehető a ház, tetején egy hatalmas tojással. A tojás a születés, a teremtés, a termékenység, a megújhodás jelképe. A kereszténységben a feltámadás szimbóluma. Dalí számára is ugyanezeket jelenti. Nem véletlen, hogy a spanyolországi Figuerasban a Dalí Múzeumot is hatalmas, fehér tojásokkal díszítette.

 

A ház felülről

 

A ház ma múzeumként látogatható. Az előcsarnokban egy kitömött, nyakékekkel feldíszített jegesmedve fogadja a belépő vendéget.

 

A jegesmedve

 

Az ovális szobának különleges az akusztikája. A szoba közepén állva a halk beszéd felerősödik.

 

Az ovális szoba

 

A művész és Gala hálószobája is teljesen egyedi, akárcsak a könyvtár.

 

A hálószoba

 

 

A könyvtár

 

 

A Portlligat-i ház és a csodás környezet Dalít megannyi híres képének megfestésére inspirálta. Közülük talán a legérdekesebb a Dalí hátat fordítva, Gala-Salvador portréját írja című kép, amin egy tükörben is látható a festő és modellje.

 

Gala portréja

 

 

 

Ajándék kastély Galának

A középkori kastély, Château de Púbol Dalí leggálánsabb ajándéka volt múzsájának és feleségének, Galának. 1982 és 1984 között itt volt Dalí utolsó műterme.

 

A kastély

 

Amikor Dalí 1969-ben megvásárolta, a kastély lepusztult állapotban volt. Beomlott mennyezetek, repedezett falak, elhagyatott kert. A helyreállításkor Dalí vigyázott arra, hogy megőrizze az eredeti hangulatot, ugyanakkor saját, szürrealista stílusában alkotott meg mindent a szobákban. Egy interjúban mondta: „Meg kellett ajándékoznom Galát egy szerelmünkhöz méltó ékszerrel. Ezért ajándékoztam neki egy 12. századbeli kastély alapjaira épített kastélyt, az ősi Château de Púbolt, ahol teljhatalmú úrnőként él, olyannyira, hogy még én sem látogatom meg írásos meghívója nélkül.”

1982. június 10-én Gala Cadaquésben meghal. Holttestét titokban szállítják el a kastélyba, ahol kriptájában helyezik örök nyugalomba. Dalí különös gondot fordított Gala síremlékére.

 

Gala síremléke

 

Gala halála után Dalí, hogy hű maradjon feleségéhez és múzsájához, végleg elhagyja Portlligat-t, és egészen 1984-ig a Château de Púbolban él.

 

Dalí utolsó lakhelye

A Château de Púbolban Dalí a hálószobájában keletkezett tűzben súlyos sérüléseket szenved, és kórházi ápolása után múzeumában, Figuerasban tölti élete hátralévő részét. 1989-ben bekövetkező halálakor itt temetik el.

Dalí zseniális őrültségének jeleit turisták ezrei tapasztalhatják meg, akik ellátogatnak a spanyolországi Figuerasba és megnézik a Dalí Múzeumot. A múzeum eredetileg Figueras színháza volt. Az 1849 és 1850 között felépített színház a spanyol polgárháború idején csaknem teljesen romba dőlt. Az 1960-as években Dalí múzeummá alakíttatta át a festői helyen álló romos épületet. A múzeumban találhatók meg Dalí korai időszakától kezdődően egészen a halála előtti utolsó pillanatokban alkotott szürrealista festményei, szobrai és tárgyai. Legalább ezerötszáz alkotás, festmények, rajzok, szobrok, fotók és egyéb szürrealista alkotások találhatók itt. Az épület tetején túlméretezett tojások, Dalí egyik szimbolikus tárgya. Itt látható a művész sírja is. A múzeum minden részletében Dalí szellemét tükrözi.

 

A Dalí Múzeum

 

 

Dalí Múzeum. Udvar

 

 

Dalí névtelen sírja

 

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS