Kaleidoszkóp – 51. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kaleidoszkóp – 51.

 

Huszárokelőpuszta

 

2007 tavaszán Veszprémben összefutottam a volt zirci társaságunk egyik oszlopos tagjával. Beszélgetésünk közben kiderült, hogy a tagok minden évben találkoznak Huszárokelőpusztán, augusztus utolsó hétvégéjén. Hívott, menjek én is. Mivel szerettem volna találkozni sok kedves ismerősömmel, el is mentem. Huszárokelőpusztán egy nagy vadász üdülőház található, azt bérelték ki a többiek. A szállás mellé pazar vacsorát adtak.

A vadász üdülőház Pécstől 206 kilométerre van. Zircen a Bakonybél felé vezető útra tértem. Eddig is szép utam volt, de innentől kezdve egyenesen festői a táj. A Magas-Bakony egyik leghosszabb patakja, a Gerence Bakonybél után csatlakozik az út mellé, és hosszú kilométereken keresztül futnak egymás mellett.

Nagyon jól sikerült az első alkalom, így aztán ha csak tehetem, minden évben ott találkozom a zirci társaság legtöbb tagjával.

 

 

Fő az óvatosság

 

– Drágám, holnap elmegyek a papádhoz és megkérem a kezedet. Szerinted mit vegyek föl?
– Hát, ahogy őt ismerem, golyóálló mellényt!

 

 

Teve-szabály

 

A Viccek, mormogásaim című kötetem (131.) tétele szintén a Teve-szabályról szólt. Abban a tételben a mese szerint az öreg arabnak 17 tevéje volt. A végrendeletben a tevék felét a nagyobbik fiúra, harmadát a középsőre, kilencedét a legkisebbre hagyta. A fiúk azonnal látták, hogy a 17 teve nem osztható az apjuk kívánsága szerint, ezért a káditól kértek segítséget. Rövid gondolkodás után a kádi a fiúknak adta a saját tevéjét. Így azok száma 18 lett. Ettől kezdve már könnyű volt az osztozkodás. Mindenki vitte a neki járó részt: 9 + 6 + 2 = 17, a kádi pedig fölült a saját tevéjére, és hazatevegelt.

A múltkor megtaláltam a Teve-szabályt más számokkal. A mese ugyanaz, csak a tevék száma és az arányuk változott. A fiúk megszámolták a hagyatékot: 19 teve. A nagyobbik fiúra esett a tevék fele, a középsőre a tevék negyede, a kisebbik fiúra a tevék ötöde.

A nagy talányt a kádi oldotta meg, aki nekik adta a tevéjét. Így lett 20 teve. A nagyobbik fiú vitte a felét (10), a középső a negyedét (5), a kisebbik az ötödét (4). 10 + 5 + 4 = 19, és a kádi ismét a saját tevéjén ment haza. Ugyanez igaz, ha az öreg arabnak 23 teve a hagyatéka. A mese mindhárom változatában az öreg arab hagyatékát három prímszám képviseli.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS