Káplár László Jó Ember Díj – 2021 • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Káplár László Jó Ember Díj – 2021

 

16. díjátadás

 

A jelölés határideje: 2021. március 15.

 

 

Káplár László, a díj névadója

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve 2005-ben létrehozta a Káplár László Jó Ember Díjat. Az ez évi Jó Ember Díjra 2021. március 15-ig lehet jelölni. A döntéshozók olyan személyek jelölését várják, akik a szívükkel látva egyszerűen csak teszik a dolgukat önzetlenül, és közben észre sem veszik, hogy milyen sok ember javát szolgálják a széleskörűen értelmezett kultúra területén.

 

A Káplár László Jó Ember Díjat minden évben egy olyan személy kapja meg, aki egyrészt becsülettel, tisztességgel, emberséggel, alázattal végzi munkáját, másrészt mindezen felül olyan tevékenységet végez, amellyel embertársainak ad jót, inspirációt, segítséget. Egyfajta „láthatatlan angyalként” megnyitja mások előtt a képzeletbeli ajtókat, kitapossa előttük az utat, segítve akár a szakmai kiteljesedésüket, akár az életkörülményeik vagy az egészségük javulását.

 

A díj Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása.

 

A kuratórium tagjai: Bandi Szabolcs – elnök, Borsós Zsófia, Smelka Sándor. A döntéshozók testületét a kuratórium három tagja, valamint az alapítványhoz szorosan kapcsolódó további hat személy alkotja.

 

A díj Judit Hagner alkotása

A díjazott személyére szabadon javaslatot tehet mindenki, életkortól, lakóhelytől függetlenül.

A javaslatok beérkezésének határideje: 2021. március 15., éjfél.

A kuratórium tagjai kizárólag a beérkezett javaslatok alapján hoznak döntést.

A javaslatok leadása e-mailben vagy postai úton történhet:

E-mailben: jeloles@joemberdij.hu

Levélben: Káplár László Jó Ember Díj, 7761 Kozármisleny, Mikszáth K. u. 24.

A javaslattétellel kapcsolatban telefonon érdeklődni a 30/575-3997-es telefonszámon lehet.

Honlap: www.joemberdij.hu

 

A döntéshozatal során lényeges, hogy kellő mennyiségű információ álljon rendelkezésre a díjra javasolt személyről. Ezért kérjük, hogy az alábbiakban felsorolt szempontokat szíveskedjenek figyelembe venni a jelölt bemutatásánál!

 

A díjra javasolt személlyel kapcsolatos hivatalos információk (neve, lakóhelye, munkája, tevékenysége).

Annak indoklása, hogy a jelölt miért érdemelné meg a díjat, mi az az extra többlet, amivel kiemelkedik embertársai közül, példát mutatva másoknak. (A munkaköri feladatok becsülettel, alapossággal, alázattal történő végzése maximális elismerést érdemel, azonban – ahogy a korábbi évek díjazottjainál is látható – a Jó Ember Díj elnyeréséhez ez nem elegendő.)

Minél sokrétűbb a bemutatás, annál könnyebb a testület számára a döntés meghozatala, ezért javasoljuk, hogy ne csak néhány mondatban, hanem akár 1-2 oldal terjedelemben is írják meg mindezeket. Hasznos segítséget jelent fotómelléklet küldése, internetes hivatkozások feltüntetése is.

Lényeges szempont, hogy kizárólag a beérkezett jelölésekben megtalálható információk alapján dönt a kuratórium; az esetlegesen csatolt támogató nyilatkozatokat, aláírt íveket, a többszörös, szavazásnak minősülő plusz jelöléseket nem veszi figyelembe.

A kuratórium március végén hozza meg döntését a díjazott személyéről, az eredményről a jelölést leadó személyeket értesíti. A díjazott kiléte a díjátadó rendezvényig – az eredményhirdetés pillanatáig – titokban marad, arról sem a díjazott, sem a nyilvánosság nem kap előzetes értesítést. A jelölő szép és egyben izgalmas „feladata” megszervezni, hogy a díjazott részt vegyen a pécsváradi díjátadó ünnepségen.

 

 

Az ez évi díjátadás időpontja a koronavírus-járvány miatt egyelőre bizonytalan.

Az időpontról a jelölőt és a díjazottat, valamint a díjátadáson részt venni kívánó érdeklődőket értesíteni fogjuk.

 

 

Káplár László és családja életében fontos szerepet játszott a természet, annak óvó szeretete. Április végén évről évre ellátogattak a Zengő oldalába, és együtt csodálták meg a bánáti bazsarózsa nyíló virágait. A Jó Ember Díj átadásának időpontja ehhez a természeti eseményhez igazodott a 2019-es díjátadásig. Tavaly, 2020-ban a koronavírus-járvány ezt megakadályozta, így szeptemberben virtuálisan, az internet segítségével került sor a díjátadásra.

 

 

A Jó Ember Díj eddigi kitüntetettjei:

 

Káplár László posztumusz – 2006

Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) – 2006

Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) – 2007

Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) – 2008

László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) – 2009

Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) – 2010

Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) – 2011

Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) – 2012

Bodó Imre (Dombóvár, helytörténész, Fekete István-kutató) – 2013

H. Csongrády Márta (Debrecen, fotóművész) – 2014

Kiss Anikó (Budapest, képzőművész, a SZOCSOMA vezetője) – 2015

Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós, tanár, drámapedagógus, versvándor) – 2016

Balogh László – Dr. Lala (Budapest, bohócdoktor) – 2017

Szabó Pál Szasó (Budapest, beteg gyermekek támogatója) – 2018

Mészáros Gabriella – (Budapest, kerekes székes, nem látó – a segítés nála életforma) – 2019

Balogh Enikő dr. – (Révkomárom, orvos – beteg gyermekek, felnőttek segítője) – 2020

 

 

*

 

A 2020. évi díjazott: Dr. Balogh Enikő

 

A jelöléskor még orvostanhallgató Balogh Enikő 2018-ban 2 leukémiás élsportolónak segített adománygyűjtéssel. Az olimpia után olimpikonokat keresett fel, akik aláírtak egy zászlót. Ennek a zászlónak az árverezéséből befolyt összeggel a debreceni Vietorisz Áron labdarúgó gyógykezelését támogatta. Az Év sportolója gálán sokak által aláírt labdát ugyancsak licitre ajánlotta fel. A befolyt összeget pedig az Európa-bajnok kajakos, Tóth Róbert gyógykezelésére ajánlotta fel. (Tóth Róbertet sajnos legyőzte a kór.)

Szintén még orvostanhallgatóként leukémiás gyerekeknek és családtagjaiknak színházlátogatásokat szervezett, karácsonykor pedig a Vígszínház színészeivel közösen szintén licitet szerveztek a rászorulók megsegítéséért.

Jelmezes kórházlátogatásokat szervez a gyermekosztályokra, hogy mosolyt csaljon a fekvőbeteg gyerekek arcára. Szponzor segítségével elektromos kisautót ajándékozott a győri gyermekosztály részére. Futással adományokat gyűjtött alapítványoknak és a levágott hajából paróka készült egy leukémiás kislány részére.

Dr. Balogh Enikő a díjról: Első felvidéki magyar vagyok, aki megkapta ezt a díjat! Köszönöm! Olyan helyeken szeretnék/fogok élni és dolgozni, ahol a munkáért, szorgalomért, más emberek megsegítéséért, igazság kimondásáért tisztelet és megbecsülés jár!

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS