1100 magyar fiatal juthat idén ingyenes InterRail-bérlethez • Hetedhéthatár

Napi aktuál

1100 magyar fiatal juthat idén ingyenes InterRail-bérlethez

Ezeregyszáz magyar fiatalnak juthat idén ingyenes InterRail-bérlet a DiscoverEU program keretében, a pályázat várhatóan októberben nyílik meg – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az uniós program mentora és a programhoz kapcsolódó EP-képviselői munkacsoport vezetője jelentette be szerdán. Miután a koronavírus járvány okozta korlátozások miatt a tavalyi évben felfüggesztették az utazási pályázatot, ezért a lehetőségből akkor kimaradt tizennyolc évesek idén újra jelentkezhetnek majd az ingyenes európai vonatbérletekre. Összesen mintegy hatvanezer jegyet osztanak idén szét a felnőtt kort elérő fiatalok között, ebből jut majd Magyarországnak több mint ezer bérlet. Az utazások időpontját a korábbi szabályokhoz képest rugalmasabbá teszik, így értelemszerűen azokra a járvány vége után kerülhet sor.

A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István karolta fel és támogatta a megvalósulásig, amelyben jelentős szerepet játszott később Manfred Weber EPP-frakcióelnök és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos is. A program pilot-időszakában több mint háromszázötvenezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint hetvenezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés, a program pedig számos elismerést, például európai nívódíjat is elnyert. Az EU következő hétéves költségvetésében az ingyenes Interrail-bérletprogram (DiscoverEU néven) immár saját büdzsét kapott az Erasmus+ keretében, így a következő években is biztosított a jövője.

Ujhelyi István bejelentette azt is, hogy aktívabb kapcsolatot fognak kiépíteni a következő időszakban a tagállamokkal, amelyek saját kampányokat és programokat építhetnek majd a DiscoverEU keretében utazó európai fiatalokra. Minden tagállamban szervezni fognak például egy „meet-up” találkozót a résztvevőknek, ehhez Magyarországon várhatóan Budapest fog majd helyszínt biztosítani. Az MSZP EP-képviselője hozzátette: több olyan magyar önkormányzat is van, amely csatlakozott már ehhez a programhoz, de szeretné ezt a kört minél szélesebbre nyitni és abban is bízik, hogy előbb-utóbb a magyar kormány is partnernek mutatja majd magát a DiscoverEU kapcsán; eddig ugyanis egyetlen ezzel kapcsolatos kezdeményezésére sem reagáltak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS