Kopátsy Sándor szellemi örökségét életműsorozatban jelenteti meg a PABooks • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Kopátsy Sándor szellemi örökségét életműsorozatban jelenteti meg a PABooks

Megjelent a Kopátsy Sándor szellemi örökségét bemutató életműsorozat első kötete. A Beszélgetések Adyval című kötetet a neves közgazdász születésének 99. évfordulója alkalmából a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) mutatta be. A sorozat a hivatalosan publikált anyagok mellett most feltárja a közgazdász eddig kevésbé ismert, ugyanakkor ma is jelentős aktualitásokkal rendelkező kéziratait is.

Cseh Katinka, a PABooks ügyvezető igazgatója elmondta, nagy lelkesedéssel fogtak a Kopátsy Sándor-életműsorozat kiadásába. Az első, rendkívül érdekes kötetet a napokban jelentették meg. Az exkluzív megjelenésű Beszélgetések Adyval című könyv közel száz Ady-publicisztikából és a hozzájuk fűzött Kopátsy-kommentárokból áll.

Bánkuty Tamás, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány igazgatója, a Beszélgetések Adyval című kötet szerkesztője, valamint az egész életmű kiadásnak gondozója kiemelte, hogy Kopátsynak több mint 30 könyve jelent meg, a legjelentősebbeket pedig mind szeretnék újra kiadni. Emellett több ezer oldalnyi kiadatlan kézirata is fennmaradt, „…lenyűgözően gazdag az életműnek ez a része is. Most kezdtük felmérni, áttekinteni. Ezekből újabb kiadványokat is összeállítunk” – jelentette be.

Mint kiemelte, Kopátsy különböző pályaszakaszaiban folyamatosan keletkeztek ezek az írások, előbb írógéppel, aztán számítógéppel írt, élete utolsó évében pedig diktált módon. Gazdag tematikát képvisel a feldolgozandó hagyaték: foglalkozik történelmi, gazdaságtörténeti, társadalomtudományi, kulturális kérdésekkel, vagy például olyan jövőbe mutató területtel is, mint a zöldgazdaság – hangsúlyozta Bánkuty Tamás, aki pénzügykutató-intézeti gyakornokként 2008-ban ismerkedett meg Kopátsy munkáival, majd szoros munkakapcsolatba is került vele. Ennek köszönhetően jelenhetett meg 2011-ben az Akadémiai Kiadónál az Új közgazdaságtan: a minőség társadalma című könyv, szintén Bánkuty Tamás szerkesztésében. „Óriási élmény volt együtt dolgozni vele. Az ő példáján tanultam meg, hogy egy jó és hatékony közgazdásznak nagyon kell ismernie a történelmet, a társadalomtudományokat és a kultúrát is.”

 

Ki volt Kopátsy Sándor (1922–2020)?

Magyarország egyik legismertebb közgazdásza, akinek több mint fél évszázados pályája korszakalkotó fordulatokkal volt tele. Alakulása a gazdasági reformprogramoktól a rendszerváltozás privatizációjának ellenőrzésén át napjaink korszerű közgazdasági szemléletének megalkotásáig rendkívül gazdag elméleti és tapasztalati tudást hordoz. A szocializmusban az állam, a rendszerváltás után a piac túlhatalma ellen küzdött. Gyakran állt érveléseinek középpontjában, hogy az oktatást ne kiadásnak, hanem befektetésnek tekintse a közgazdaságtan, a foglalkoztatást pedig a gazdaságpolitika kulcskérdésének tekintette.

Máig emlékezetes színfolt a pályáján a hatvanas évekbeli Magyarázom a mechanizmust című népszerű rajzfilmsorozat, amelynek kezdeményezője és szerzője volt. Ebben Doktor Agy lebilincselően szórakoztató figuráján keresztül egy egész országot ismertetett meg a piacgazdaság alaptételeivel.

A közgazdaság-tudomány akadémiai doktora. A Magyar Közgazdasági Társaság legmagasabb kitüntetését 2015-ben vehette át „rendkívül gazdag életművéért és páratlanul eredeti, a közgazdasági gyakorlatot megtermékenyítő gondolataiért”.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS