Hét Domb Filmfesztivál - jön az ötödik! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Hét Domb Filmfesztivál – jön az ötödik!

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Hét Domb Filmfesztivál, melyre március 15-től lehet nevezni magyar filmalkotással. Amatőr és profi alkotók filmjeit egyaránt várják a megmérettetésre.

Idén újra várja a magyar rendezők filmjeit a Hét Domb Filmfesztivál. A filmeket 2021. május 31-én éjfélig lehet nevezni a filmfesztivál weboldalán: hetdombfilmfesztival.hu. A nevezés díjtalan és csak online lehetséges.

A filmeket a szervezők határon innen és határon túlról is várják, az alapkikötés, hogy magyar alkotás és 2020. január 1-je utáni film legyen. További részletek a Hét Domb Filmfesztivál szabályzatában.

A hét nevezési kategória – a korábbi évekhez hasonlóan – a dokumentumfilm, kisjátékfilm, animáció, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm és az egyéb. A hat felnőtt kategória mellett ismét várják diák alkotók filmjeit is.

A 2020-as év rendkívüli megrendezése miatt a rendezők az idei évben ugyanazzal a zsűrivel szerették volna értékeltetni a 2021-es filmeket is, hogy az idei évben létrejöhessen a tavaly elmaradt fizikai találkozás is. Sajnos Rófusz Ferenc nem tudta elvállalni a zsűritagságot, ezért az ötödik filmfesztivál zsűrije Török Ferenc filmrendező (Moszkva tér, Szezon, 1945…), Réz András filmesztéta, forgatókönyvíró és Pokorny Lia színművésznő. A diák kategória zsűrije változatlanul dr. Gyenes Zsolt egyetemi docens, médiaművész, Kis-Marics Tamás médiapedagógus, Odrobina Tamás pedagógus, zenész, fotóművész.

 

Török Ferenc, Pokorny Lia, Réz András

 

A negyedik filmfesztiválon volt először lehetőség a közönség szavazására, amire az idei fesztiválon is lehetőség nyílik. A fesztivál előtti két hétben online megtekinthetőek lesznek a benevezett filmek közül mindazok, amelyek bekerültek a legjobb 10 film közé, és az alkotójuk engedélyezi az online bemutatást is. A hat felnőtt kategória filmjei közül a közönségtől a legtöbb szavazatot kapó lesz az V. Hét Domb Filmfesztivál közönségdíjasa.

Az idei év is tartalmaz újdonságot a filmesek számára. Az V. Hét Domb Filmfesztivál komoly szakmai programot is nyújt az idelátogatóknak. A filmesek olyan szakmai előadásokból meríthetnek további ismereteket, mint Szilágyi Andor rendező előadásában a „Nagyjátékfilm készítése mobiltelefonnal”, Réz András filmesztéta előadásában a „Mozik a Covid előtt, közben és után”, Szabó Gábor (HCA, HSC) operatőr, egyetemi tanár előadásában az „Operatőri munka a filmiparban”, dr. Kollarik Tamás jogász, egyetemi oktató előadásában a „Filmes pályázati lehetőségek”, Halmy György dokumentumfilm rendező előadásában az „Ősi jelképek, szimbólumok a filmgyártásban”. A Total Art Egyesület a filmfesztivál egész hetében 9-15 óráig „Animációs filmek gyártása a gyakorlatban” címmel tart előadásokat és gyakorlati oktatásokat.

Az V. Hét Domb Filmfesztivál 2021. szeptember 6-án nyitja meg kapuit és szeptember 12-ig várja a nagyközönséget a komlói színházban. Emellett szinkronban online, az interneten is követhetőek lesznek a vetítések. A szakmai programokra a filmfesztivál hétvégéjén kerül sor, a díjátadó 2021. szeptember 11-én, szombaton 15 órakor lesz megrendezve a Komlói Színház- és Hangversenyteremben.

A filmfesztivál dobogós helyezettjei pénzjutalomban és oklevélben részesülnek, és megkapják a fesztivál szobrát is.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS