Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 1. • Hetedhéthatár

Humor

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 1.

 

A jelmondat

 

Híres emberek, egyházfők, püspökök, hadvezérek, politikusok, tudósok, művészek és sokan mások olyan megnyilvánulása, vagy mottója, amit mindig ugyanabban a formában használnak, ami híven tükrözi a világ és az illető személy közötti kapcsolatokat. Összefüggésben lehet egy-egy árucikkel, ami sokszor ismételve – mint fülbemászó dallam – hatalmába kerít minket, s a megkezdett jelmondatot mi magunk is tudjuk folytatni. (Példa erre: Fabulon – a bőre őre, vagy politikai: Világ proletárjai – egyesüljetek stb.) Utóbbiból az 1970-es 1980-as években a Szilveszteri Népszabi kiadásai tréfás (vagy akkor tréfásnak tűnő, de később halálos komolysággal bekövetkező) facsarással figurázták ki a marxi-engelsi jelmondatot: Világ proletárjai, fel ne süljetek! No, ez az a tréfa, ami ugyancsak elkanyarodott.

Jelmondata lehet még társadalmi egyesületeknek, katonai szervezeteknek, de lehet országoknak vagy országcsoportoknak is. Az SS-tőrön és az övcsaton is ott látható a jelmondatuk: Becsületem a hűség. (A jelmondat önmagában nagyon szép – az egészet tekintve azonban tragikus.) Az országcsoportokra példa az EU jelmondata: Egyesülve a sokféleségben.

A spanyol polgárháborúban a köztársaságiak jelmondatává vált Dolores Ibárruri 1936 júliusában elhangzott mondása: No pasarát! – Nem törnek át!

Szent II. János Pál pápaként is ezt választotta magának: Totus Tuus ego sum, et omnia mea tua sunt. – Egészen a Tiéd vagyok, és mindenem a Tiéd.

II. Rákóczi Ferenc vezénylő nagyfejedelem jelmondata: Cum Deo pro Patria et libertate. Istennel a hazáért és a szabadságért. A kommunisták még ebbe is belegányoltak, kivették belőle a Cum Deo-t. Mintha Rákóczit el lehetne választani Istentől. Elhallga­tással is lehet hazudni.

Kölcsey Ferenc gondolata szállóigévé vált. Jelszavaink valának: haza és haladás. Egy másik gondolata: a haza minden előtt.

10 évesen választottam jelmondatot. Optimizmusomat némi realizmussal fűszereztem: Fel a fejjel – amíg van!

 

 

Nem jó ötlet

 

Egy pár hevesen csókolózik a moziban, miközben megy a film. Odaszól nekik a mögöttük ülő nő:
– Uram, mi lenne, ha inkább otthon csinálnák?
– Örömmel tenném, de a feleségem agyonverne!

 

 

Vásárlás

 

Szőke nő hűtőgépet vesz. Az eladó győzködi:
– Hölgyem, ez kiváló minőség, AA osztály és az ajtó is megfordítható…
Mire a nő:
– És miért jó nekem, ha kívül van a tojástartó?

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS