Dr Walensky: A Moderna és Pfizer BioNTech koronavirus vakcinák hatékonyak • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Dr Walensky: A Moderna és Pfizer BioNTech koronavirus vakcinák hatékonyak

A Moderna és a Pfizer-BioNTech által készített koronavírus vakcinák nagyon hatékonynak bizonyulnak a tüneti és tünetmentes fertőzések megelőzésében valós körülmények között – jelentették 2021 március 29-én az Egyesült Államokban a szövetségi egészségügyi kutatók.

A nyár és a tél hasonló felfutása a betegségek terjedésének jelentős megugrásához vezetett – mondta Dr. Rochelle Walensky, a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ igazgatója 2021 március 29-i sajtótájékoztatóján.

A nemzetnek „annyi oka van a reményre” – mondta. – De most félek. Dr. Walensky hozzátette, hogy érzi a „közelgő végzet” eljöttét.

A tudósok arról vitatkoztak, hogy az oltott emberek továbbra is tünetmentes fertőzéseket kaphatnak-e, és továbbadhatják-e a vírust másoknak. A CDC kutatóinak új tanulmánya azt sugallta, hogy mivel a fertőzések ritkák voltak, valószínűleg az átvitel is ritka.

Azok között, akiket teljesen beoltottak, 1000 embernaponként 0,04 fertőzés fordult elő, ami azt jelenti, hogy 1000 személy között 0,04 fertőzés fordulna elő egy nap alatt.

1000 személynaponként 0,19 fertőzés fordult elő azok között, akik egy adag vakcinát kaptak. Ezzel ellentétben oltatlan embereknél 1000 személynaponként 1,38 fertőzés fordult elő.

Dr. Walensky arra buzdította az amerikaiakat, hogy továbbra is tegyenek óvintézkedéseket, és ne várjanak és oltassák be magukat, amint jogosultak lesznek rá.

„Arra kérlek benneteket, hogy csak még egy kicsit tartsatok ki, oltsanak be, mindenkit amikor csak lehet hogy mindazok az emberek, akiket szeretünk, továbbra is itt legyenek, élve velünk amikor véget ér ez a járvány” – mondta.

(Forrás: The New York Times)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS