A magyarhangya következő bemutatója: A Kivégzőosztag • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A magyarhangya következő bemutatója: A Kivégzőosztag

2017. február 13-án a maláj Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren a vietnami Doan Thi Houongoi és az indonéz Siti Aisyah VX idegméreggel átitatott zsebkendőt nyomott a 46 éves Kim Dzsongnam arcába, aki az Észak Koreai diktátor Kim Dzsongun féltestvére volt. A férfi azonnal rosszul lett, még elment a biztonsági emberekig, akik az orvosi rendelőbe kísérték, mentőautót hívtak hozzá, de kórházba szállítás közben életét vesztette.

A később letartóztatott és gyilkossággal gyanúsított nők azzal védekeztek, hogy ők úgy tudták: egy kandi kamerás játékban vettek részt. Az volt a feladatuk, hogy pénzért cserébe férfiak arcába, szájába vizes zsebkendőt – újabb verzió szerint babaolajjal – nyomjanak. Több embert is „megvicceltek”, egyiknek sem lett semmi baja, ezeket a film bemutatja. Kim Dzsongnam volt az utolsó, akivel szemben a módszert alkalmazták. A film bemutatja, hogy a nők a gyilkosság után azonnal a legközelebbi mosdóba mentek és alaposan kezet mostak.

A maláj rendőrség hat észak-koreai férfi – köztük a phenjani diplomáciai misszió másodtitkára és a kommunista állam légitársaságának egyik alkalmazottja – ellen adott ki elfogatóparancsot. Kiszivárgott dél-koreai és malajziai hírszerzési jelentések szerint a keresett személyek Észak-Korea titkosszolgálatának ügynökei. Egy hetedik személyt már letartóztattak, akiről kiderült: évekkel ezelőtt vállalkozóként telepedett a kommunista északról Malajziába. Üzletemberként legálisan tartózkodási engedélyhez jutott, de semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytatott, azonosítatlan banki átutalásokból tartotta fenn magát és családját. A maláj kormány bebörtönzi őket, és a vádak alapján kivégzés vár rájuk. Vajon igaz-e a lányok meghökkentő védekezése, és ha igen, hisz-e nekik bárki is? Erre kapunk választ, ha megnézzük a filmet.

A 104 perces amerikai film rendezője A többszörös Emmy-díjas Ryan White.

A magyar mozikban 2021 május 20-tól kerül vetítésre.

A film világpremierje 2020 január 26-án volt a Sundance Filmfesztiválon.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS