A Psota-díj átadására idén is a Rózsavölgyi Szalonban került sor • Hetedhéthatár

Színház

A Psota-díj átadására idén is a Rózsavölgyi Szalonban került sor

Almási Éva, a Nemzet Színésze kezdeményezésére öt éve jött létre a Psota Irén Alapítvány, amely minden esztendőben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén tiszteletére, emlékére annak a színésznőnek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota örökségéhez méltónak bizonyulnak.

 

Az idei díjazott Takács Kati, Jászai Mari díjas, érdemes művész.

Pályatársa, Bálint András Kossuth-díjas színművész méltatta.

A kuratórium nevében a díjat Básti Juli Kossuth-díjas színművész adta át. 

Psota Irén 1988-ban írta önéletrajzi könyvében: „Minden szerepemben, mindennap újrakezdem az életemet, a pályámat. Bennem elképesztő sokféle indulat, akarás lobog, s ezeknek a negyedét sem tudtam eddig megmutatni, kiélni. Nyitottan állok, és várok – akár szerepet, akár szerelmet. Ha jön valaki vagy valami, egyiktől sem zárkózom el, csak magam nem megyek elébe. De én nem zártam be az ajtót. Majd szólok.”

Almási Évát 2016. március 16-án választották a Nemzet Színészévé Psota Irén helyére. Almási Éva akkor határozott úgy: alapítványt hoz létre, amelynek kuratóriuma minden évben díjaz egy-egy olyan színésznőt, akinek sokszínűsége, teljesítménye méltó a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén szakmai örökségéhez. (Minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra. A Psota Irén-díj ezüst plakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette, rajta pedig Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható.)

Először, 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban Hernádi Juditnak, 2019-ben Für Anikónak ítélték oda a Psota-díjat. (2020-ban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki a díjat.)

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjait az alapító, Almási Éva, a Nemzet Színésze kérte fel: dr. Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke), Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd. Tagja volt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze is: halála után Básti Julit kérte fel az alapító – a kuratóriumi tagok nagy örömére – a kuratóriumba.

Együttműködő partnerek: Rózsavölgyi Szalon, Budaörsi Latinovits Színház.

Takács Kati a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Horvai István – Kapás Dezső osztályában szerzett diplomát. 1975-ben a Veszprémi Petőfi Színháznál kezdte pályafutását. 1980-tól játszott a debreceni Csokonai Színházban, 1981-től a szolnoki Szigligeti Színházban. 1985-től a Radnóti Miklós Színház művésze volt, 1994-től az Új Színházban dolgozott. 2012-től a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja lett, majd a Budaörsi Latinovits Színházhoz szerződött.

„Számomra a világ nem fekete és fehér, nem oszlik jobb és baloldalra. Úgy érzem, az ember és a színház több annál, hogy politikai ideológiák mentén formálódjon, hogy politikai határok közé lehessen szorítani. Nyitottságban kell léteznünk, amikor egy darabbal foglalkozunk, kérdezünk, faggatjuk, a figurákat, az embert, mi mozgatja, mit gondol, hol van, mit csinál, mit érez.

 

Ezt sokfelől kell megközelíteni. (…) Nem hiszek abban, hogy kizárólag egy igazság létezik és csak egyféleképpen lehet szemlélni a világot. A jövőben is szeretnék széleslátókörű és nyitott lenni, ez szükséges ahhoz, hogy színész maradhassak” – vallja Takács Katalin. (Színház.online)

Ízelítő a díjátadóról: https://www.facebook.com/szinhazonline/videos/492492848638937/


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS