Párizsi séták • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Párizsi séták

 

7. Közösségi kertek. Első rész

 

 

Közösségi kert Párizsban

 

 

A közösségi kertek története

 

A közösségi kerteknek hosszú története van. A középkorban, amikor minden föld a hűbérurak tulajdonában volt, a falusi közösségek fellázadtak, és közös földterületeken védték használati jogaikat. Ugyanígy 1641-1649 között, az angol forradalom idején lázadás tört ki a közös földterületek egyének általi kisajátítása ellen. A „szegények kertje” elnevezéssel megalakultak a mai közösségi kertek elődjei abból a célból, hogy a leghátrányosabb helyzetű családok megtermeljék maguknak a legszükségesebb zöldségeket. Franciaországban csak 1890 után kezdeményezte Jules Lemire atya, hogy bocsássanak földterületeket a szegények rendelkezésére. Megszületett A Föld és a Háztartás Francia Egyesülete, amelynek tevékenysége csakhamar az egész országra kiterjedt. 1921-ben Franciaországban már 47 ezer „munkáskert” létezett. A második világháború éveiben az élelmiszerek hiánya arra késztette a városok lakosságát, hogy megtermeljék azt, ami a boltokból hiányzott. Ekkor Franciaországban már több mint 250 ezer parcellát műveltek. A következő években a „munkáskert” „családi kert” lett, mivel minden társadalmi réteghez tartozó, szerény körülmények között élő család igényt tartott a közösségi kertekre. Ekkor még csak konyhakerti növényeket termeltek a parcellákon.

Az 1970-es években Franciaországban a gazdaság fejlődése visszavetette a közösségi kertek terjedését. Ugyanakkor New Yorkban a városi lakosok kihasználták az 1971-ben bekövetkezett pénzügyi és az ezt követő olajválság miatt elhagyott és lerombolt gyárak helyén üresen maradt földterületeket, és megalakultak az első Community gardens urbains-nek nevezett közösségi kertek. A kezdeményező egy fiatal művész, Liz Christy.

 

Liz Christy közösségi kertje

 

Liz Christy példáját követve gombamód szaporodtak New Yorkban a közösségi kertek. 1978-ban a városi elöljáróság felkarolta a mozgalmat, és a Green Thumb elnevezésű program olyan sikeres lett, hogy 2015-ben New Yorkban mintegy ezer közösségi kert működött már. Szerepük jóval túlnő az egyszerű árutermelésen, közösségi találkozók helye, megünneplik a Halloweent, fesztiválokat, sőt esküvőket is rendeznek ezekben a kertekben. Ma már világszerte elterjedtek a közösségi kertek, így Magyarországon is.

 

Közösségi kertek Párizsban

 

Az ötven párizsi közösségi kertnek egyik különlegessége, hogy ezekből több a város kellős közepén található, a másik, hogy a veteményeken kívül gyönyörű fák és bokrok népesítik be őket. Ezért érdemes turistaként is ellátogatni ezekbe a kertekbe.

 

Potager des Oiseaux (A madarak konyhakertje)

Nevét onnan kapta, hogy Párizs 3. kerületében, a 2 rue des Oiseaux (A madarak utcája, 2. szám) alatt található. 120 négyzetméteren tíz parcellán nevelhetnek a tulajdonosok zöldségeket, rózsákat, gyümölcsfákat.

 

Potager des Oiseaux

 

A kertben lévő szerszámoskamra tetején egy mini japánkert látható, amit Párizsban élő japán kertészek gondoznak.

 

A fal előtt látható a szerszámos bódé a japánkerttel

 

A kert különlegessége, hogy kiállításokat, koncerteket is rendeznek itt.

 

Béatrice Dumiot kiállítása

 

2014. június 14-én ünnepelte 10. születésnapját a Potager des Oiseaux. Rieko Koga, japán képzőművész és kertész Tokióban festett dekorációval köszöntötte az évfordulót.

 

A feldíszített kert

 

 

Rieko Koga

 

Christian Havet szobrászművész a látogatók előtt készítette el szobrait az ünnepség idején.

 

Christian Havet munka közben

 

Sylvi Bégin-Laurent, a neves szakács ez alkalomra készített ínyencségeit is megkóstolhatták az ünneplők.

 

A lakoma

 

Az ünneplés után a résztvevők meglocsolták a kertet.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS